Oranžinis sausas
Joško Gravneris sekė tūkstantmetėmis tradicijomis ir ieškojo tikrojo ‚Ribolla Gialla‘ bei kitų vietinių vynuogių identiteto fermentuodami baltąjį vyną lygiai taip pat, kaip raudonąjį – su vynuogių odelėmis. Dabar tokį vyną įprastą vadinti natūraliuoju ar oranžiniu, nors patys garsiausi gamintojai visgi pasirinktų „istorinio vyno“ vardą. Iš 15-likos hektarų vynuogynų Italijoje ir Slovėnijoje Gravner kasmet išpilsto vos apie 24 tūkstančius butelių vyno. Kiekis nedidelis, mat siekdamas aukščiausios kokybės Joško Gravneris dar 1982-aisiais, pirmasis regione, pradėjo nukirpinėti užsimezgusias, tačiau vynmedžiui perteklines, uogų kekes. Šeimos ūkyje nukerpama ne visa kekė, o tik mažiausiai sirpi jos apačia.Vynmedžiai kalkingo mergelio dirvožemyje subrandina 400-700 gramų vynuogių. T.y. šeimai reikia nuskinti 2-3 vynmedžius, kad padaryti vieną butelį vyno. Pirmąją amforą išbandęs dar 1997 metais Joško Gravneris 2000-aisiais išsiruošė į Gruziją sužinoti, ar dar liko amforas darančių amatininkų ir ar įmanoma atsisiųsti istorinius molinius indus į Italiją. Dar tais pačiais metais ūkį pasiekė pirmoji dvylikos amforų siuntą, tačiau devynios buvo sudužusios į šipulius. Visgi vyndario ambicijos nugalėjo – prireikė kiek daugiau nei 5 metų ir daugiau nei 100 užsakytų amforų, kad būtų surinkta dabar vyndarystei naudojama 46 amforų kolekcija. Po itin skrupulingo derliaus atrinkimo vynuogyne, uogos beriamos į amforas, kur kasdien ilgomis kartimis vynuogių odelės yra skandinamos ištryškusiose sultyse. Po pusmečio vynuogės išspaudžiamos ir vynas grąžinamas į amforas dar šešiems mėnesiams. Po metų istoriniuose moliniuose induose vynas perpilamas į dideles ąžuolines statines tolimesniam, bent šešis metus trunkančiam, brandinimui. Ypatingai ilgas ir preciziškas vyno brandinimas lemia unikalų jo skonį – tirštas ir sodrus, bet kartu išlaikęs gaivą ir skonio grakštumą. Arbatos mėgėjai ragaudami šį vyną kaip mat ima potyrį lyginti su tauriomis kiniškomis arbatomis – Dan Cong ir Dian Hong. Tai unikalus vyno stilius, kurį pažinti geriausiai padeda plati žema taurė.