Raudonasis sausas
La Baronia vynuogyne sirpstančios vynuogės skintos rankomis rugsėjo mėn. Vynuogyno dirvožemio tipas - sąnašinis, vietomis gausus kalkakmeniu.
Maceracija truko 7 dienas ( 25 ̊ C temperatūroje ), brandinta nerūdijančio plieno talpose.
Intensyvios rubino spalvos vynas kvepia baltaisiais pipirais, viduržemio jūros prieskoniais, pelargonijomis, mirtomis. Burnoje vynas minkšto kūno, šilkinės tekstūros, tinkamai atskleidžiantis senovės Sicilijos vynuogės veislės stilių.
Brandinimo potencialas iki 7 metų.
Tiekti 16–18 °C prie raudonos mėsos troškinių su miško grybais, kepsnių, ant griliaus keptų jautienos dešrelių, brandintų sūrių.
Cousin Alessio with cousins Francesca and Santi made their name Planeta a world-famous brand. The renaissance of all Sicilian winemaking is linked to the Planeta winery, which continues to this day. Local and international grape varieties are grown in different parts of the island under the most favorable conditions for grapes. Planeta has its own wineries in six Sicilian provinces, with a total of 390 hectares of vineyards and 93 hectares of olive groves. Planeta produces 21 wines and 3 premium olive oils. The wine produced in the five wineries reflects the ancient spirit of the island of Sicily and the possibilities of modern winemaking. As many as 18 wine wines were awarded three glasses (the highest rating) in the Italian wine guide Gambero Rosso.