1–13 iš 13
Tokajus – tai legendinis Vengrijos vyno regionas, laikomas vienu seniausių ir prestižiškiausių saldžiųjų vynų kraštų pasaulyje. Įsikūręs šiaurės rytinėje Vengrijos dalyje, netoli Slovakijos sienos, šis regionas garsėja savo unikaliu terroir, vulkaninės kilmės dirvožemiu ir ypatingomis klimato sąlygomis, kurios leidžia susiformuoti „kilniajam puviniui“ (botrytis cinerea) – esminei sąlygai išskirtinio Tokaji Aszú vyno kūrimui.
Regiono istorija siekia bent XVII a., kai pirmieji „Aszú“ vynai tapo karalių ir aristokratijos simboliu – ne veltui apie jį buvo sakoma: „Vynas karaliams, karalius tarp vynų“. Tokajus buvo pirmasis pasaulyje regionas, kuriam 1737 m. oficialiai suteiktas saugomos kilmės statusas.
Pagrindinės čia auginamos baltosios vynuogių veislės – ‘Furmint’, ‘Hárslevelű’ ir ‘Sárgamuskotály’ (Muscat Blanc à Petits Grains). Jos puikiai atspindi vietos mikroklimatą, kuriame šiltos dienos ir vėsūs, rūkuoti rudenys leidžia vystytis botrytiozei – procesui, suteikiančiam uogoms koncentruoto cukraus, rūgšties ir aromatų pusiausvyrą.
Dirvožemiai, sudaryti iš vulkaninių uolienų, molio ir tufų, suteikia vynams išskirtinį minerališkumą ir ilgalaikį išlaikymo potencialą. Ši kombinacija lemia, kad net saldūs Tokaji Aszú vynai išlieka gyvi, subalansuoti ir turintys natūralią rūgštį.
Skaityti daugiauBaltasis sausas
Baltasis sausas
Baltasis sausas
Saldusis saldus
Saldusis saldus
Baltasis sausas
Saldusis saldus
Baltasis saldus
Saldusis saldus
Saldusis saldus
Baltasis saldus
Saldusis saldus
Saldusis saldus
Be garsiojo Tokaji Aszú, regione gaminami ir sausi ‘Furmint’ vynai, pasižymintys elegantišku minerališkumu bei gaiviu rūgšties stuburu. Pastaraisiais metais jie tapo moderniu Tokajaus veidu, demonstruojančiu regiono universalumą.
Brandinimas tradiciškai vyksta ąžuolinėse statinėse senose vyno rūsiuose, iškastuose vulkaniniuose šlaituose, kur natūrali drėgmė ir pastovi temperatūra padeda formuotis vyno kompleksiškumui.
Šiandien Tokajus – tai ne tik Vengrijos pasididžiavimas, bet ir vienas iš Europos kultūrinės vyndarystės simbolių, jungiantis istoriją, gamtą ir meistrystę. Tai regionas, kuriame gimsta vynai, vertinami dėl savo autentiškumo, harmonijos ir nepakartojamo saldumo bei rūgšties balanso.