11 patiekalų, geriausiai tinkančių prie „Pinot Noir“
Paskelbta: 2022-12-21
Dažniausiai mūsų parduotuvės lankytojai žino, kokį patiekalą valgys, ir prie jo ieško vyno. Tačiau Kalėdų proga laukiame stebuklo – te gero vyno butelis padiktuoja patiekalo receptą. Seriją patarimų pradedame nuo prašmatniojo „Pinot Noir“.
„Pinot Noir“ pasižymi ir baltojo, ir raudonojo vyno savybėmis, todėl tai gana universalus vynas. Tradicinių patiekalų sąrašą pateikiame apačioje. Tačiau nebijokite išbandyti su gausiai kalendromis, pankoliais, cinamonu, imbieru gardintais patiekalais, nes šių prieskonių natos aptinkamos ir vyne.
Nereikia bijoti rūkytų, ant grilio keptų, vos apskrudusių patiekalų, ypač jei „Pinot Noir“ yra brandintas ąžuolo statinėse. Kai kurios žuvys (keptas tunas, kardžuvė, lašiša), taip pat žemiškos daržovės (moliūgai, pankoliai, lęšiai, svogūnai, česnakai, grybai, Dižono salotos) gerai dera su raudonuoju „Pinot Noir“.
Nenusivilsite, jei prie vyno pasirinksite saldžiarūgščius Indijos, Kinijos, Japonijos, Korėjos mėsos patiekalus arba minkštus sūrius, rūkytos mėsos gaminius, kumpį.
Tačiau būkite atsargūs su intensyvaus skonio jūros gėrybėmis (moliuskais, jūros ešeriu, ančiuviais, sardinėmis, skumbrėmis), labai aštriais, sodriais patiekalais ir padažais.
Dešimt subjektyviai parinktų patiekalų prie „Pinot Noir“ Kalėdoms ir ne tik:
- Epuaso sūris
- Andouillette, bet kadangi šį patiekalą sunku Lietuvoje gauti, pasidarykite Coq au Vin (gaidį raudonajame vyne)
- Kepta anties krūtinėlė
- Ėrienos nugarinės kepsnys levandose
- „Brillat Savarin“ sūris
- Kepta šviežia foie gras
- Kalakutas su kaštainiais
- Burgundiška jautiena (Bœuf bourguignon)
- Fazanas (įvairiai paruoštas)
- Kumpis su melionu
Receptas: japoniškai paruoštas ungurys
Šventiniu laikotarpiu vykusios privačios vakarienės „Vyno klube“ metu laisvai samdomas talentingas šefas Rokas Jarašūnas, dar žinomas kaip Chef Salvadoras, prie „Pinot Noir“ patiekė žadą atėmusį patiekalą – japoniškai paruoštą ungurį (Unagi kabayaki) su perlinių kruopų rizotu – japoniškas patiekalas su lietuvišku akcentu. Receptu šefas sutiko pasidalinti ir su „Vyno klubo“ bendruomene. Gal būtent šis patiekalas šiais metais taps ir Jūsų stalo akcentu.
Ungurio paruošimas
Perkame nedidelius ungurius (300–400 g), nes jie turės mažiau riebalų. Paruošiame filė: padarome „peteliškes“ ir išimame kaulus, galvą nupjauname ties pirmaisiais pelekais.
Prikaistuvyje sumaišome visus ingredientus padažui:
120 ml sojos padažo,
80 ml mirino padažo,
20 g „Muscavado“ cukraus,
10 ml sakės,
3 g druskos,
1 g sičuano pipirų.
Nugariname padažą iki tirštos konsistencijos.
Ungurio filė tepame paruoštu padažu iš abiejų pusių, ant kepimo skardos klojame foliją ir dedame ungurius į iki 250 °C įkaitintą orkaitę (su pasirinkta grilio funkcija, kepimo skardą nuleidus į antrą lentyną į apačią nuo kaitinimo elemento). Kepame 12 min.
Ungurį patiekiame su perlinių kruopų rizotu.
Ingredientai:
100 g perlinių kruopų,
1 l grybų sultinio,
alyvuogių aliejus,
250 g šviežių šitakių,
1 skilt. smulkiai pjaustyto česnako,
druskos,
30 g nesūdyto sviesto,
50 g šviežiai tarkuoto parmezano.
Paruošimas
Perlines kruopas 15 min. verdame pasūdytame vandenyje.
Nukošiame ir atvėsiname.
Kitame puode užverdame sultinį.
Didelėje keptuvėje įkaitiname alyvuogių aliejų ir dedame pjaustytus grybus ir česnaką, pagardiname druska ir pipirais.
Kai česnakas tampa kvapnus, dedame atvėsintas perlines kruopas. Verdame nuolat maišydami, kad būtų vos vos apsemta, ir sultiniui nugaravus jį vis papildome. Tokį procesą kartojame, iš viso turėtų trukti apie 25–30 min.
Nuimame nuo ugnies ir įmaišome šaltą sviestą (pjaustytą 1 cm dydžio kubeliais) ir smulkiai tarkuotą parmezaną.
Gerai išmaišome ir uždengę palaikome 5 min.
Ungurius pjaustome stačiakampiais, į lėkštę dedame tvarkingą quenelle (kiaušinio formos šaukštą) perlinių kruopų rizoto ir ant viršaus – keptą ir šviežiai glazūruotą ungurio filė.
Skanaus!
Teksto autoriai: Arūnas Starkus ir Rokas Jarašūnas
Putojantis sausas
Champagne Eric Rodez Rose Ambonnay Grand Cru
- Prancūzija
- Šampanė/Champagne Grand Cru
-
- Chardonnay - 25%
- Pinot Noir - 75%
-
- Intensyvus, prieskoniškas klasikinio metodo putojantis
- 0,75 12 %
- JAV
- Oregonas/ Willamette Valley
-
- Chardonnay - 100%
-
- Ąžuolo statinėse brandintas, sodrus, svarus baltasis
- 0,75 13 %
- Prancūzija
- Burgundija/Rully AOC
-
- Pinot Noir - 100%
-
- Taurus, gaivus, minerališkas raudonasis
- 0,75 13 %
Raudonasis sausas
G. D. Vajra Pinot Nero Langhe DOC 2021
- Italija
- Pjemontas/Langhe DOC
-
- Pinot Nero - 100% (pinot Noir) - 100%
-
- Lengvas, vaisiškas, švelnių taninų raudonasis
- 0,75 13,5 %
Raudonasis sausas
Nicolas Rossignol Volnay AOC 2018
- Prancūzija
- Burgundija/Volnay AOC
-
- Pinot Noir - 100%
-
- Lengvas, vaisiškas, švelnių taninų raudonasis
- 0,75 13 %
Raudonasis sausas
Perkins Harter Bracken Pinot Noir Eola - Amity Hills Oregon 2019
- JAV
- Oregonas/ Willamette Valley
-
- Pinot Noir - 100%
-
- Vaisiškas, aksominių taninų raudonasis
- 0,75 13 %
- Prancūzija
- Langedokas-Rusijonas
-
- Pinot Noir - 100%
-
- Lengvas, vaisiškas, švelnių taninų raudonasis
- 0,75 13 %