2010–2017 m. Burgundijos derliai pagal Jasperą Morrisą MW
Paskelbta: 2021-09-06
Burgundijos vynas labai greitai dingsta nuo parduotuvių lentynų, nes jo dėl šalnų ir kitų gamtinių problemų padaroma vis mažiau, nors kokybė kasmet vis gerėja. Todėl nuolat laukiame ir daugiausiai kalbame apie naujausią derlių, užmiršdami tai, kas įvyko prieš keletą metų. Būtent dėl to paprašėme Burgundijoje gyvenančio vyno magistro (Master of Wine) Jaspero Morriso priminti, koks buvo pastarasis dešimtmetis Burgundijos vynui.
2010-ųjų baltieji maloniai geriasi dabar, truputį egzotiški. Raudonieji – nuostabūs.
2011-ųjų lengvi raudonieji, geri baltieji. Šiek tiek trūksta savitumo, bet vynas geras.
2012-ieji palankūs tiek baltiesiems, tiek raudoniesiems, jei negavo krušos.
2013-ųjų baltųjų neieškočiau, tarp raudonųjų yra pačių geriausių vynų, nors dalis turi neprinokimo požymių.
2014-ųjų baltieji geriausi per 30 metų: stabiliai geras derlius visoje Burgundijoje ir visų kainų kategorijų. Raudoniesiems pritrūko nokumo, bet apskritai malonūs gerti.
2015-ųjų baltieji „stotingi“, sodraus aromato, atitinkantys savo stilių. Raudonieji gerumu gali varžytis su 2005- aisiais. 2010-ųjų grakštumas ir galia bei struktūra kaip 2005-aisiais.
2016-aisiais viskas, kas nebuvo paliesta šalnų, yra puikios kokybės.
2017-ųjų raudonieji malonūs, nors pradžioje buvo dvejojama dėl kiek per didelio derliaus kiekio. Kai mes į šio derliaus vyną žiūrėsime iš laiko perspektyvos, manysime: „Dieve, kaip mums tada pasisekė!“