Artėjant jauno božolė sutiktuvėms garsūs Lietuvos šefai rekomenduoja netikėtus patiekalus
Paskelbta: 2025-11-18
Artėja Jauno božolė šventė – pirmojo šių metų derliaus prancūziško vyno sutiktuvės. Kasmet trečią lapkričio ketvirtadienį visame pasaulyje jas švenčia milijonai vyno mėgėjų. Ta proga Lietuvos šefų ir someljė pasiteiravome, kokius patiekalus jie ruošia arba rekomenduoja prie šio vyno.
„Beaujolais Nouveau“ – jaunas ‘Gamay’ vynuogių vynas iš Božolė regiono, esančio prie Liono. Jis parduodamas ir išgeriamas per kelias dienas – triukšmingai, linksmai, kaip įprasta nepretenzinguose vietiniuose Liono restoranėliuose, vadinamuosiuose Bouchon, derinant prie nesudėtingo maisto: dešrelių, spirgučių su duona, pusminkščių sūrių, pudingo, kaštainių. JAV šis vynas geriamas su Padėkos dienos patiekalais, ypač su kepta kalakutiena. Lietuvoje jauno božolė pasitikimo patiekalų įvairovė gerokai didesnė.
Prancūzų virtuvės atstovai prie božolė derina mėsos patiekalus
Prancūziškos virtuvės restorane „Saint-Malo“ dirbantis geriausias šių metų Lietuvos ir Baltijos someljė Ignatijus Semionovas sako, kad prancūzų šefas daug nesvarstydamas prie božolė rekomenduotų coq au vin patiekalą. Nors coq prancūziškai „gaidys“, dažniausiai šis patiekalas gaminamas iš vištienos. Tiesa, jis priduria, kad norint rasti tinkamo maisto prie božolė, nebūtina gaminti pačiam, nes Vilniuje dabar gausu gurmė parduotuvių, kuriose galima rasti įvairių stilių ir skonių prancūziškų terrine – šaltų užkandžių, artimų paštetui arba šaltienai.
Prie božolė, lengvai atvėsinto iki 14 laipsnių, I. Semionovo teigimu, puikiai tinka ir Pâté en croûte – paštetas, užkeptas tešloje. Šis patiekalas kilo iš netoli Božolė esančio Liono miesto, o gaminamas iš kiaulienos ir (arba) antienos bei gardinamas pistacijomis.
Mėsos patiekalais – fazanų sriuba ir rūkyto šerno mėsa prie božolė tradicinės vakarienės metu žada vaišintis Vilniaus klubo nariai.
Dera ir prie tradicinių Liono patiekalų, ir prie sriubos ar aštuonkojo
Martynui Praškevičiui, restoranų „Džiaugsmas“, „Toda“ ir naujai atsidariusio „Forno Di Martino“ virtuvės šefui, božolė atrodo labai universalus vynas, ypač pagamintas kuo mažiau kišantis į natūralius procesus, nenaudojant sulfitų. Juk Božolė regione prieš penkiasdešimt metų kilo pirmosios natūraliosios vyndarystės įdėjos. „Michelin“ gido žvaigždute įvertinto restorano šefas siūlo nepabijoti vyno derinti su ant grilio keptu aštuonkoju ir daržovėmis, pavyzdžiui, artišokais.
Restorano „Amandus“ šefui Deivydui Praspaliauskui Jauno božolė šventė asocijuojasi su gimtadieniu, kuris taip pat vyksta kartą per metus. Šią vyno šventę, jo manymu, reikia švęsti įvertinus ir išanalizavus šių metų Božolė regiono derliaus kokybę. Restorane jaunąjį božolė jis derins su sriuba – tiršta, umamio skonio, su iberiška kiauliena. Gaivus, jaunas božolė nuplaus riebumą, o patiekalo sodrumas atsvers božolė rūgštelę.
Virtuvės šefui Liutaurui Čeprackui jauno božolė etapas jau praeity. Tačiau kiek brandesnis Liono apylinkių vynas jam asocijuojasi su tradicinių miesto restoranėlių patiekalais, ypač andujetėmis – vidiniais kiaulės organais kimštomis pikantiško aromato dešrelėmis.
23-ią kartą Jauno vyno šventę organizuojančio „Vyno klubo“ direktorė Rasa Starkus šių metų šventei taip pat renkasi tradicinį regiono patiekalą – Liono dešreles. Kiaulienos dešrelės bus kepamos lietuviško raudonojo vyno išspaudose, kurias atvežė vyndarys Dainius Noreika. 'Gamay‘ vynuogėms Lietuvoje augti per šalta, todėl bus naudojamos JAV 1981 m. Elmerio Swensono išvestos šalčiui atsparios 'St Croix' vynuogių veislės uogų odelės. Anot vyndario, jos nebuvo ilgai maceruotos, todėl yra sodrios spalvos ir išraiškingo uogų skonio, taigi, puikiai tinka pagal patiekalo specifiką.
Pirmoji Lietuvos someljė asociacijos prezidentė Rasa Starkus prisimena, kad kadaise Lietuvos vyno mėgėjams pakakdavo tik jauno – šiųmečio božolė. Tačiau dabar daugelis tikisi paragauti ir ko nors rimtesnio iš šio regiono. Todėl per renginį bus pasakojama ir apie 10 regione esančių kaimelių, vadinamų Cru Villages, kuriuose daromas tikras terroir vynas. Kelių rūšių granito rieduliai ir smėlis dirvožemyje, įvairaus aukščio kalvos suteikia vynui skirtingų savybių – kaip tik tai, dėl ko Fleurie, Morgon, Saint-Amour, Moulin-a-Vent, Julienas, Brouilly, Chriroubles, Regnie apeliacijų vynas darosi populiarus tarp someljė ir smalsių vyno mėgėjų.
Božolė šventė I Beaujolais Nouveau 2025
Renginys