Božolė deriniai su maistu - populiariausi šventiniai patiekalai
Paskelbta: 2023-11-09
Kasmet trečiąjį lapkričio ketvirtadienį vyno mėgėjai visame pasaulyje nekantriai laukia pirmojo metų derliaus – jauno božolė (Beaujolais Nouveau), gyvybingo raudonojo vyno, gaminamo iš ‘Gamay’ vynuogių Prancūzijos Božolė regione. Tai tarsi vyno mėgėjų Naujieji metai, švenčiami visame pasaulyje tą pačią dieną.
Susibūrimuose dažnai ragaujamas ne tik božolė, bet ir šiam regionui įprasti patiekalai, prie jauno raudonojo vyno derantys užkandžiai.
Svarbu suprasti, kad nuo seno ši šventė niekada nebūdavo prabangi. Pabaigę derlių vyndariai ir vynuogynuose dirbantieji susirinkdavo ragauti rugsėjo mėnesį gaminto vyno, todėl ir šios šventės maistas yra gana žemiškas ir kaimiškas: daug mėsos, riebesnių patiekalų, kurie puikiai dera prie gaivios jauno vyno rūgšties ir pan. „Beaujolais Nouveau“ taip pat puikiai tinka ir prie Padėkos dienos (ji vyksta praėjus savaitei po Jauno božolė šventės) patiekalų.
Šiame straipsnyje apžvelgsime keletą populiariausių patiekalų, kuriuos galite pagaminti šventę organizuodami savo namuose. Vieną šių patiekalų ragausime ir „Vyno klubo“ organizuojamoje Jauno božolė šventėje lapkričio 16-tą dieną Vilniuje.
Mėsos užkandžių lėkštė (Charcuterie)
Klasikinis šios šventės maistas, niekada neišeinantis iš mados, – mėsos užkandžiai. Tai idealus derinys su „Beaujolais Nouveau“ vynu. Kartu su mėsos užkandžiais ant lėkštės ar medinės lentos gali būti papjaustyta ir sūrio, duonos, padėta alyvuogių. Sūrūs ir pikantiški mėsos gaminiai sukuria harmoningą kontrastą su ryškiu raudonųjų vaisių skoniu, todėl vynas puikiai dera ir tinka didesniems vakarėliams ir draugų grupėms.
Orkaitėje kepta vištiena
Paprasta, elegantiška kepta vištiena puikiai dera su „Beaujolais Nouveau“. Švelni, sultinga mėsa, dažnai pagardinta žolelėmis ir česnakais, išryškina vyno vaisiškumą ir rūgštingumą. Keptos daržovės ar žaliosios salotos gali suteikti deriniui gilumo, todėl tai puikus pasirinkimas šventinei vakarienei, kurios metu sėdima prie stalo.
Gaidiena vyne (Coq au Vin)
Jei norite paįvairinti savo šventę prancūziškomis tradicijomis, gaidiena vyne yra klasikinis patiekalas, kuris taip pat puikiai dera su „Beaujolais Nouveau“. Šiame patiekale vištiena virta raudonajame vyne su grybais, svogūnais ir šonine. Receptas: https://www.vynoklubas.lt/vyno-blogas/coq-au-vin-klasikinis-prancuziskas-patiekalas-ragauti-su-beaujolais-vynu
Lašiša
Tiems, kas labiau mėgsta jūrų gėrybes, prie „Beaujolais Nouveau“ siūlome derinti lašišą. Keptos ant grotelių, troškintos ar keptos lašišos subtilus skonis taip pat išryškina gaivias, vaisines „Beaujolais Nouveau“ natas. Kad derinys dar labiau „suskambėtų“, siūlome patiekti lašišą su lengvu krapų padažu arba citrusinių vaisių glazūra.
Vegetarams - grybų rizotas
Grybų rizotas – vegetariškas patiekalas, taip pat puikiai tiksiantis šiai šventei ir vynui. Kremiškame rizote esančių grybų žemės ir umamio skoniai papildo vyno rūgštingumą. Šis derinys atskleidžia vyno universalumą ir įrodo, kad jis puikiai dera ir su mėsos, ir su vegetariškais patiekalais.
Daržovių troškinys (Ratatouille)
Jei norite pajusti Viduržemio jūros regiono dvelksmą, paragaukite božolė su daržovių troškiniu. Šis orkaitėje troškinamas Provanso patiekalas paprastai gaminamas iš pomidorų, baklažanų, cukinijų ir paprikų. Dar vienas vegetariškas patiekalas Jauno božolė šventei.
Pyragai
Svogūnų pyragas – dažnas Jauno božolė šventės patiekalas, kurį taip pat patogu pagaminti iš anksto, galima valgyti ir atvėsusį. O jei šventę norite užbaigti saldžiu pyragu – užsigerkite vynu vaisių pyragą. Ryškus ir vaisiškas vynas puikiai dera ir su desertais su šviežiomis uogomis, vyšniomis ar kitais raudonaisiais vaisiais. Sviestinė pyrago plutelė ir vaisių saldumas sukuria harmoningą vakarienės pabaigą.
Rakletė
Rakletė – tai nuostabus šveicariškas patiekalas, kurio metu lydytas sūris užpilamas ant įvairių priedų: mėsos, bulvių, daržovių, raugintų kopūstų. Sodrus, kremiškas ir šiek tiek riešutiškas rakletės skonis ir riebumas labai dera su jauno raudonojo vyno gaivia rūgštele. Šį patiekalą 2022-aisiais „Vyno klubo“ rengiamoje Jauno božolė šventėje patiekėme ir mes.
Dešrelės vynuogių išspaudose (Saucisson au gène)
Dešrelės, virtos vynuogių išspaudose, – puikus pavyzdys, kaip vynuoges galima panaudoti ne tik išspaudžiant iš jų sultis. Išspaudos Božolė regione panaudojamos storoms dešroms arba kumpiui troškinti. Sezoninis, rudeninis derliaus pabaigos patiekalas, prie kurio geriausiai derės vynas iš minėto regiono.
Būtent šį patiekalą, kurį namuose padaryti sudėtingiau, patieksime mes visiems, kas dalyvaus „Vyno klubo“ Jauno božolė šventėje šiais metais!
BILIETŲ dar yra.