Čempionų vyno ir deserto derinys į namus
Paskelbta: 2021-10-04
Artėja šių metų Vyno ir deserto derinių čempionatas. Ta proga, kviečiame paragauti 2019 m. čempionato nugalėtojų – konditerio Evaldo Juškos (restoranas Arrivee) ir vyno eksperto Andriaus Pagojaus (Vyno klubas) – sukurtus šviesius arba tamsius vyno ir deserto derinius.
Čempionų derinys
Evaldas mėgsta lengvesnio stiliaus desertus, o Andrius – gaivesnius ir nuosaikiai saldžius vyno derinius. Toks buvo praėjusių metų Vyno ir desertų derinimo čempionato laimėtojas, todėl tokiu derinimo principu vadovavomės ir šį kartą – suvaldyti saldumą, išryškinti gaivumą, ieškoti mažiau alkoholio turinčio vyno, siekti, kad deserto ir vyno skonis derinyje susilietų ir papildytų vienas kitą.
Pirmasis derinys
Desertas: citrininis pyragas, persikų, obuolių ir aviečių džemas, balto šokolado glaistas
Vynas: „Chateau Dereszla Tokaji Furmint Late Harvest 2016“
Pyragas labai lengvo citrinų skonio, tačiau gana ryškaus ir intensyvaus džemo, o derinį svaresnį daro ir baltasis šokoladas. Tad šiame derinyje vynas suvaldo baltojo šokolado riebumą integruodamas jį į vaisišką derinį, paryškina pyrago citriniškumą ir atskleidžia gaivius, itin vaisiškus džemo niuansus bei papildo imbierų ir riešutų natomis. Derinys, kuriame susipina citrusai, obuoliai, persikai. Gaivumas nugali saldumą.
„Chateau Dereszla Tokaji Furmint Late Harvest 2016“ – vynas iš istorinės Tokajaus regiono vyninės, kurios ištakos siekia net XV amžių, o modernioje eroje atnaujintoje vyndarių šeimos iš Šampanės. Vynas daromas iš vėlai rinktų itin prinokusių ‘Furmint‘ vynuogių ir tik nedidelė dalis vynuogių yra paveiktos pilkojo kekero, kadangi būtent šiame derinyje kekero įtakos reikėjo kuo mažiau, siekiant išlaikyti derinio gaivą ir vaisiškumą.
Pirmąjį derinį galite įsigyti ČIA.
Antrasis derinys
Desertas: karamelizuotų bananų duona su cinamonu, vyšnių, juodųjų serbentų ir šokolado ganašas, pieniško šokolado glazūra
Vynas: „Kracher Zweigelt Beerenauslese Burgenland 2018“
Bananų duonos tekstūra sunkesnė ir drėgnesnė nei citrinų, skonis intensyvesnis, juntamas cinamonas. Derinį dar intensyvesnį daro ganašas bei šokoladas, kurie suteikia ir daugiau saldumo. Todėl vynas derinamas prie šio pyrago saldesnis ir intensyvesnis nei pirmajame derinyje. Kadangi vyne ir deserte dominuoja panašios aromato ir skonio natos – vyšnios, serbentai, šokoladas ir prieskoniai, tai sukuria kompleksišką ir vientisą, gana intensyvų ir sodrų derinį, išryškėja karamelizuotų bananų duonos ir sūrios karamelės poskonio natos.
„Kracher Zweigelt Beerenauslese Burgenland 2018“ – kultinio Austrijos saldaus vyno gamintojo vynas, daromas iš austriškų raudonųjų vynuogių ‘Zweigelt‘, kurių uogos renkamos tik gerai paveiktos pilkojo kekero. Vynas 6 mėnesius brandintas naujose ąžuolo statinėse. Dominuoja vyšnių, serbentų, braškių bei gausios kalėdinių prieskonių aromato ir skonio natos, kurios paryškina panašias deserto natas.
Antrąjį derinį galite įsigyti ČIA.