„Corpinnat“ – ispaniško putojančio vyno karalius
Paskelbta: 2024-01-12
2019 m. sausio 9 d. devyni labai aukštos kokybės kavos gamintojai neapsikentę negriežtinamų „Cava DO“ taisyklių ir norėdami pabrėžti išskirtinai aukštą savo gaminamo vyno kokybę atsiskyrė nuo kavos apeliacijos ir sukūrė naują – „Corpinnat“.
Pagrindinis tokio žingsnio tikslas buvo išskirti ilgesnio brandinimo ir rankomis nuosavuose vynuogynuose skintų vietinių Katalonijos vynuogių vyną. Vėliau prie „Corpinnat“ apeliacijos prisijungė ir dar 2 vyninės.
Šiandien „Corpinnat“ apeliacijai priklauso 11 gamintojų: „Gramona“, „Llopart“, „Nadal“, „Recaredo“, „Sabaté i Coca“, „Torelló“, „Huguet-Can Freixes“, „Júlia Bernat“, „Pardas“, „Can Descregut“ ir „Mas Candí“.
Ką reiškia Corpinnat?
Pavadinimas „Corpinnat“ (lietuviškai - korpinatas) buvo sudarytas iš dviejų žodžių: Cor katalonų kalba reiškia „širdis“, o Pinnat etimologiškai kildinamas iš Pinnae, kuriame slypi ir pačio regiono (Penedes) vardo ištakos. Pinna lotyniškai reiškia „uolėtas“.
Taigi, apytiksliai Corpinnat galima išversti kaip „uolėta širdis“ arba „Penedèso širdis“. Taip simboliškai norėta išreikšti, jog šis vynas kilęs iš geriausių uolėtų Penedeso vietovių.
Įdomu ir tai, kad „Corpinnat“ taisyklėse nurodoma, jog trims didžiausiems kavos gamintojams – „Cordoniu“, „Freixenet“ ir „García Carrión“ – draudžiama naudoti „Corpinnat“ užrašą ant savo etikečių (net jei ir atitiktų visas kitas taisykles).
Kuo korpinatas skiriasi nuo kavos?
- Visos vynuogės turi būti iš apibrėžto „DO Penedès“ ploto (22 000 ha, t. y. tik 60 proc. ploto, kuriame leidžiama gaminti kavą) ir bent 75 proc. naudojamų vynuogių turi būti iš vyninei priklausančių nuosavų vynuogynų.
- Visos vynuogės, pirktos iš augintojų, turi būti įsigytos už minimalią 0,70 €/kg kainą (vidutinės kainos regione yra apie 0,40 €/kg).
- Gamintojai turi būti sertifikuoti kaip ekologiniai (bent jau), o derlius nuimamas tik rankomis.
- 90 proc. naudojamų vynuogių turi būti vietinių veislių: ‘Xarel-lo’, ‘Parellada’, ‘Macabeo’ ir ‘Malvasia’, o tarptautinių – ‘Chardonnay’, ‘Pinot Noir’ – gali būti tik 10 proc. galutinio mišinio. ‘Garnacha’, ‘Monastrell’, ‘Sumoll’ ir ‘Xarel·lo Rosat’ yra vienintelės raudonosios vynuogės, kurios gali būti naudojamos rožiniam „Corppinnat“.
- Vinifikacija turi būti vykdoma gamintojo vyninėje.
- Nustatytas minimalus 18 mėn. brandinimas butelyje su mielėmis.
„Gramona“ – prestižinis „Corpinnat“ gamintojas
Jau žinome, kad kalbėdami apie korpinatus turime omeny aukščiausios kokybės ispaniško putojančio vyno gamintojus, tačiau ir jie išsirikiuoja į tam tikras kategorijas. „Vyno klubo“ partneris „Gramona“ – neabejotinai yra šio sąrašo viršuje.
Bet pradėkime iš toliau. Ispaniško putojančio vyno istorija siekia 1872 metus. Tuomet Josepas Raventósas Fatjó išvyko į Prancūziją išmokti tradicinio putojančio vyno gamybos būdo (méthode champenoise)ir į Ispanijos Penedeso regioną parvežė žinių apie „Xampany“ gaminimą.
Vis dėlto, specifinis ispaniško vyno pavadinimas cava atsirado kiek vėliau. 1921-aisiais buvo išleistas vynas, pavadintas „Gramona Cava Champagne“.
Dar po poros dešimtmečių,1951-aisiais, broliai Bartomeu ir Josepas Lluísas Gramona sukūrė „Gramona III Lustros“ – pirmąją ilgai brandintą kavą, kuri į rinką buvo išleista tik 1961-aisiais. Tai davė pradžią naujai „Gramonos“ vyninės erai, ir iki šiol „Gramona“ yra laikoma vienu geriausių putojančio vyno gamintojų pasaulyje.
Šiandien vyninę valdo penktoji ir šeštoji Gramonų šeimos kartos – Jaume’as, Rocas ir Leonardas Gramonos. Jų moto: „Dirbdami su savo vynmedžiais ir dirvožemiu tikime Mėnulio ir visatos įtaka. Mes visada žinome, kad gamta stipriai ir tiesiogiai veikia mūsų vynuogynus, todėl mūsų pareiga išmokti ją suprasti.“
2023-aisiais šeimą paliko Leonardo tėvas Xavieras Gramona, miręs dėl nelaimingo atsitikimo vyninės rūsyje. Xavieras Gramona buvo tikras ispaniško putojančio vyno vizionierius, jo mirtis sukrėtė visą vyno pramonę. Jis garsino „Gramonos“, kaip aukščiausios kokybės vyninės, vardą visame pasaulyje ir atliko svarbų vaidmenį „Corpinnat“ judėjime 2019-aisiais.
Xavieras Gramona
„Gramonos“ vynai gaminami iš 303 ha ekologiškai ir biodinamiškai prižiūrimų vynuogynų.
Aukštutiniame Penedese (Alt Penedès), kur įsikūrusi vyninė, dominuoja molio kreida.
Tačiau kai kalbame apie „Gramoną“, dažniausiai kalbame apie ilgą brandinimo laiką. „Gramonos“ vynams skiriama bene daugiausiai dėmesio ir laiko visoje Ispanijoje. Į rinką jie niekuoment neišleidžiami, kol nepasiekia tobulos brandos. Palyginimui, 86 proc. Ispanijoje gaminamų putojančių vynų į rinką išleidžiami po 9 mėnesių, o štai „Gramona“ savo putojančius vynus laiko bent 30 mėnesių, Enoteca vyną – 15–17 metų!
Trys prestižiškiausi „Gramona“ vynai – „Enoteca“, „III Lustros“ ir „Celler Batlle“ – brandinami butelyje, purpitruose prižiūrimi ir disgoržuojami rankomis.
Įdomu ir tai, kad „III Lustros“ ir „Enoteca Brut Nature“ vynai pabaigiame be dozažo, tuo tarpu „Celler Batlle“ dozažui naudojamas 100 metų ‘expedition liqueur’, kuris pagamintas soleros būdu ir suteikia kãvai išskirtinį elegancijos parašą, struktūrą bei šviežumą.
„Gramona“ – ne tik putojantis vynas
Be to, kad „Gramona“ gamina putojančius vynus, vyninė gali didžiuotis net keliais įdomiais baltaisiais, raudonaisiais ir rožiniais vynais.
Pavyzdžiui, baltojo vyno „Gramona Gessamí Penedès DO 2023“ sudėtyje: Muscat - 50% ( Muscat de Frontignan - 35%, Muscat de Alexandria - 15%), Sauvignon Blanc - 35%, Gewürztraminer - 15%. Gessami – reiškia jazminas, o vynas pasižymi apelsinų žiedų, baltųjų rožių, jazminų, anyžių, ramunėlių arbatos, naujai nupjautos žolės, valgomųjų vynuogių, persikų, citrinų cukatų aromatais.
Tuo tarpu rožinis „Gramona Xarel.lo Mart Rose 2021“ gaminamas iš 100% vietinių Xarel·lo Vermell vynuogių, kurios naudojamos ir Corpinnato gamybai. Ši vynuogių veislė kurį laiką jau buvo beveik pamiršta, tačiau paskutiniu metu vėl grįžta į vyno pasaulio dėmesį.
O raudonasis „Finca Mas Escorpi BRU Pinot Noir 2019“ gaminamas iš 100% Pinot Noir. Nuėmus derlių, vynuogės du kartus rūšiuojamos, atrenkamos tik pačios sveikiausios uogos, po to 3000 litrų talpos inde vyksta priešfermentinė maceracija ir fermentacija. Pasibaigus fermentacijai, naudojamos tik laisvai tekančios sultys, kurios užpildo 300 litrų prancūziško Allier ąžuolo statines (vidutinio skrudinimo), kuriose spontaniškai įvyksta malolaktinė fermentacija. Brandinimas su nuosėdomis vyksta iki pavasario pradžios. Vynas aštuonis mėnesius praleidžia ąžuolo statinėse (33 % iš jų naujos).
Be galo didžiuojamės savo klientams galėdami pasiūlyti paltų prestižinės „Gramona“ vyninės asortimentą ir tikimės, kad ragaudami šios vyninės vynus pajusite ir kelių kartų šeimos indelį, ir Ispanijos putojančio vyno istoriją, ir lėtą bet neįkainojamą laiko tekmę.
Baltasis sausas
Gramona Gessamí Penedès DO 2023
- Ispanija
- Katalonija/ Penedés DO
-
- Gewurztraminer - 15%
- Sauvignon Blanc - 35%
- Muscat - 50% ( Muscat De Frontignan - 3 - 50%
- ...
-
- Kvapnus, vaisiškas, sausas baltasis
- 0,75 11,5 %
Putojantis sausas
Gramona Gran Reserva Celler Batlle Brut 2014
- Ispanija
- Katalonija
-
- Macabeo - 35%
- Xarel.lo - 65%
-
- Harmoningas, elegantiškas klasikinio metodo putojantis
- 0,75 12 %
Putojantis sausas
Gramona Gran Reserva Enoteca Brut Nature 2009
- Ispanija
- Katalonija
-
- Macabeo - 35%
- Xarel·lo - 65%
-
- Intensyvus, prieskoniškas klasikinio metodo putojantis
- 0,75 12 %
Putojantis sausas
Gramona Imperial Corpinnat Gran Reserva Brut 2018
- Ispanija
- Katalonija
-
- Chardonnay - 7%
- Macabeu - 30%
- Parellada - 15%
- ...
- 0,75 12 %
Rožinis sausas
Gramona Mustillant Rose
- Ispanija
- Katalonija/ Penedés DO
-
- Merlot - 65%
- Syrah - 35%
-
- Gaivus, gėliškas rožinis
- 0,75 12 %
- Ispanija
- Katalonija/Cava DO
-
- Macabeo - 25%
- Xerel-lo - 75%
- 0,75 12%
Putojantis sausas
Gramona Imperial Corpinnat Brut Magnum 2017 1,5L
- Ispanija
- Katalonija
-
- Chardonnay - 7%
- Macabeu - 30%
- Parellada - 15%
- ...
-
- Intensyvus, prieskoniškas klasikinio metodo putojantis
- 1,5 12 %
Putojantis sausas
Gramona La Cuvée Corpinnat Gran Reserva Brut 2019
- Ispanija
- Katalonija
-
- Macabeo - 35%
- Parellada - 10%
- Xarel.lo - 55%
-
- Intensyvus, prieskoniškas klasikinio metodo putojantis
- 0,75 12 %