Graikiškas vynas: Paris Sigalas – ‘Assyrtiko’ karalius
Paskelbta: 2023-06-18
YAN BIAZRUCHKA
Norėdami paragauti aukščiausios kokybės graikiškų vynų, vargu ar išvengsite pažinties su ‘Assyrtiko’ vynuogėmis, Santorini apeliacija bei „Sigalas“ vynine. Leiskite Jums padėti.
Sigalas vyninė Graikijoje
„Sigalas“ vyninė
„Sigalas“ vyninė įsikūrusi vaizdingoje Ojos (Oia) lygumoje šiaurinėje Santorino salos dalyje. Tai viena seniausių vynuogių auginimo vietų žemėje, garsėjanti vulkaninės kilmės dirvožemiu, sudarytu iš bazalto, pelenų ir smėlio su labai mažai molio, todėl niekada nebuvo paveikta filokseros.
‘Assyrtiko’ vynuogės yra Santorino vizitinė kortelė, o Paris Sigalas buvo pirmasis, kurio gaminamam „Assyrtiko“ vynui 1991 m. buvo suteiktas SKVN (saugomos kilmės vietos nuorodos) statusas. Jis yra vyndarys pionierius, pritaikęs matematiką ir kitas novatoriškas idėjas vynininkystėje ir vynuogininkystėje, taip siekdamas Santorino vynams atverti kelią į tarptautinę rinką.
Paris Sigalas
„Sigalas“ vynai ne kartą buvo įvertinti aukštais kritikų balais, o maži pagaminamų vynų kiekiai padeda išlaikyti vyninei ne tik kokybę, bet ir paklausą. 40 ha užimantys vynuogynai auginami tvariai, per metus vyninė pagamina iki 200 tūkst. butelių.
„Vyno klubo“ asortimento naujienos
Sigalas Assyrtiko 2022 vynas – tai tarsi ‘Assyrtiko’ vynuogių knyga. Taurėje atsiskleidžia unikalus vulkaninis Santorino salos dirvožemis ir aplinkos įtaka. Rankomis rinkto, kruopščiai perrinkto, 60 metų vynmedžių derliaus fermentacija atliekama nerūdijančio plieno talpose su kontroliuojama temperatūra.
Šiaudų spalvos vynas kvepia citrusiniais vaisiais, šviežiais ananasais. Puikios struktūros, sodraus skonio, gaivios rūgšties vynas. Tai minerališkas, ilgai išliekančio poskonio vynas, kuriam savitumo suteikia ir vos juntamas jūros sūrumas.
Sigalas Kavalieros 2021 – tai vieno vynuogyno (angl. Single vineyard) ‘Assyrtiko’ vynuogių vynas. Vynuogynas yra aukščiausioje ugnikalnio šlaito vietoje. Buvęs savininkas šį nelygų žemės sklypą pavadino Kavalieros vardu.
Be to, kad šiam vynui vynuogės buvo renkamos rankomis nuo 60 metų ir senesnių vynmedžių. 18 mėn. vynas buvo brandintas su nuosėdomis, siekiant suteikti vynui kompleksiškumo ir pagerinti jo struktūrą. Ir tai pavyko. Vynui būdingas mineralų ir titnago kvapas, kurį papildo švelnios augalinės natos: prinokusių citrinų, mandarinų ir džiovintų rozmarinų. Vynas svarus, gyvybingos rūgšties, malonios tekstūros, koncentruotas, ilgai išliekančio poskonio.
Sigalas Nychteri 2020 – tai kompleksiškiausias sausas baltasis ‘Assyrtiko’ vynuogių vynas.. „Nychteri“ – tai tradicinis šio stiliaus pavadinimas, graikiškai reiškiantis „dirbti visą naktį“, nes vynuogės šiam vynui renkamos naktį, kad būtų išvengta pokyčių ir nesklandumų, kylančių dėl dienos karščio.
Kadangi „Nychteri“ gaminamas iš pernokusių ‘Assyrtiko’ vynuogių, vynas pastebimai sodresnis už įprastus baltuosius Santorino vynus. Fermentuojama 500 l talpos senose prancūziško ąžuolo statinėse, vynas brandinamas su nuosėdomis 20 mėn. Vynas skleidžia egzotiškų vaisių, sausmedžio, lazdynų riešutų, bičių korio, abrikosų uogienės aromatą, persipinantį su vanilės, pieniško šokolado ir saldžių prieskonių natomis. Skonis sodrus, aliejingas, su aštria rūgštele, kuri suteikia gaivumo ir dermės.
Alk. 15 tūrio proc. Yra likutinio cukraus.
Roberto Parkerio vertinimas – 90+.
‘Assyrtiko’ vynuogių veislė
Visi paminėti „Sigalas“ vynai pagaminti tik iš ‘Assyrtiko’ vynuogių.
‘Assyrtiko’ vynuogės yra Graikijos vyno kultūros dalis. Labiausiai jos paplitusios Santorino saloje, taip pat kitose Egėjo jūros salose.
‘Assyrtiko’ vynuogių vynui būdingas didelis rūgštingumas, mineralumas ir ryškus citrusų aromatas. Šis vynas ypač gerai dera su jūrų gėrybėmis ir žuvimi.
‘Assyrtiko’ vynuogių vynas turi ilgą brandinimo potencialą, todėl aukštos kokybės vynas gali išlaikyti savo kokybę daugelį metų.
Santorinas: turizmas, išskirtinumas ir klimatas
Ši Graikijos sala yra Egėjo jūroje, jai būdingas unikalus klimatas, turintis daug įtakos ypatingam vyno skoniui ir aromatui. Kadangi saloje iškrenta mažai kritulių, Santorino vynuogynai yra labai sausi. Vulkaninis dirvožemis suteikia vynui ypatingo minerališkumo ir rūgštingumo.
Santorino vyndarystės istorija siekia seniausius laikus, kai šioje saloje buvo pasodintas vienas seniausių Graikijos vynuogynų. Čia vynas gaminamas jau daugiau nei 3 tūkstančius metų, o regiono vyninės garsėja savo unikaliomis tradicijomis ir puikia vyno kokybe. Daugelis senųjų vietinių vynuogių veislių, kaip ‘Assyrtiko’, ‘Aidani’ ir ‘Athiri’, ir šiais laikais yra svarbios Santorino vynų gamybai.
Be to, Santorinas labai mėgstamas turistų – į salą plūsta žmonės iš viso pasaulio. Tai unikali vieta su baltomis šventovėmis, puoštomis mėlynais kupolais, įspūdingais paplūdimiais ir nuostabiu kalnų kraštovaizdžiu. Turistai gali apsilankyti vyninėse, taip pat ir mūsų minėtoje „Sigalas“, ir paragauti vietinių Santorino vynų, maisto, susipažinti su vyno gamyba.
Baltasis sausas
Domaine Sigalas Assyrtiko Santorini PDO 2022
- Graikija
- Aegean Islands/Santorini PDO
-
- Assyrtiko - 100%
-
- Minerališkas, gaivus baltasis
- 0,75 14,5 %
Baltasis sausas
Domaine Sigalas Kavalieros Assyrtiko Santori PDO 2021
- Graikija
- Aegean Islands/Santorini PDO
-
- Assyrtiko - 100%
-
- Kvapnus, vaisiškas, sausas baltasis
- 0,75 14,5 %
Baltasis sausas
Domaine Sigalas Nychteri Assyrtiko Santorini PDO 2020
- Graikija
- Aegean Islands/Santorini PDO
-
- Assyrtiko - 100%
-
- Ąžuolo statinėse brandintas, gaivus baltasis
- 0,75 15%