Interviu su „Kir-Yanni“ vyndariu Stelliu Boutariu
Paskelbta: 2017-08-01
Į klausimus atsako vyninės „Kir-Yianni“ generalinis direktorius, vyndarys Stellios Boutaris
Kodėl pasirinkote auginti vynuoges ‘Xinomavro‘?
- Pasirinkome šias vynuoges todėl, kad tai vienos rečiausių pasaulyje kilmingų raudonųjų vynuogių, kilusios iš šiaurės vakarų Graikijos.
Kuo ypatinga ši veislė?
- ‘Xinomavro’ pasižymi rūgštingumu (gr. Xino – rūgštis) ir yra itin taniniška. Tai tvirta, bet kartu ir elegantiška veislė. Gausus fenolių, sodrios juodos spalvos ( gr. Mavro – juodas) „Xinomavro“ vynas gali išsilaikyti ilgus metus, kartais net dešimtmečius. Šiai veislei būdingas raudonų vaisių ir daržovių, pavyzdžiui, pomidorų ar alyvuogių, aromatas, dėl to ‘Xinomavro’ vynuogės vis labiau populiarėja tiek Graikijoje, tiek užsienyje. Turėtumėte ir jūs paragauti šios ypatingos veislės vyno.
Kurios dar vynuogių veislės Graikijoje yra retos?
- Graikijoje auginama daugiau nei 300 vynuogių veislių. Iš baltųjų retos ‘Moschofilero’, ‘Malagouzia’, o iš raudonųjų – ‘Xinomavro’ ir ‘Agiorgitiko’.
Yra žmonių, ieškančių įdomaus vyno, bet nežinančių apie „Kir-Yianni“. Ką galite jiems papasakoti apie savo vyninę? Kodėl žmonės turėtų paragauti „Kir-Yianni“ vyno?
- „Kir-Yianni“ 1997 m. įkūrė mano tėvas – Yiannis Boutaris – Graikijos vyno sektoriaus lyderis, puoselėjantis ketvirtosios kartos vyndarių tradicijas. Vyninę sudaro du padaliniai, įsikūrę šiaurės Graikijos kalnuose, Nausos (Naoussa) ir Amindeono (Amyndeonas) apeliacijose. „Kir-Yanni“ meistriškai dirba su ‘Xinomavro’ vynuogėmis, kurios laikomos geriausiomis iš visų Graikijos raudonųjų. Kertiniai mūsų bruožai: naujovių troškimas, pagarba tradicijoms ir gilios žinios apie vyną – nuo vynuogių iki vartotojo. Dėl šių priežasčių žmonės turėtų paragauti mūsų vyno, suteiksiančio nepakartojamų skonio potyrių!
Kuo ypatingas darbas su ‘Xinomavro‘ vynuogėmis?
- ‘Xinomavro’, be jokios abejonės, yra kilmingiausia vynuogių veislė šiaurės Graikijos vynuogynuose. Šių vynuogių jautrumassausrai ir ligoms reikalauja didelės patirties bei priežiūros vynuogynuose. Nepaisant to, patyręs gamintojas iš ‘Xinomavro’ gali sukurti įsimintino vyno. Ši reta veislė, nekalbant apie jos specifinę charakteristiką, išreiškia unikalius vietos, kurioje auginama, bruožus.
Kaip „Kir-Yianni“ vyninės atstovas, kokį vyną iš „Vyno klubo“ kolekcijos pasiūlytumėte Lietuvos vyno mėgėjams?
- Paragaukite vyno „Ramnista“! „Ramnista“ yra Janakohorio apylinkėse esančio vynuogyno pavadinimas. Tai 100 % ‘Xinomavro‘ vynuogių vynas, turintis kilmės nuorodą PDO Naoussa. Žavus vynas iš skirtingų sklypų bei įvairių dirvožemio struktūrų. Vynas, skirtas mėgautis dabar, bet gerėjantis su laiku. Puikiai tinka su raudona mėsa ir žvėriena.
Ačiū už pokalbį.
„Kir-Yanni“ vynuogynai
Kalbino Justina Gedgaudaitė