Ką išsirinkti iš 10 geriausių restoranų vyno meniu?
Paskelbta: 2023-08-10
2023-08-10
Roberto Daskevičiaus nuotraukos
Kiekviename iš 30 geriausių restoranų yra vyno perliukų, nors kai kuriuose restoranuose vynraštis turi labai aiškią temą, kiti stengiasi apimti labai platų spektrą ir patenkinti įvairius klientų poreikius. Pateikiame trumpą pirmojo sąrašo dešimtuko vynraščių gidą, kad žinotumėte, ko tikėtis, kaip lankysitės.
Nenuostabu, kad Nr. 1 restorano vynraštis labai įvairus.
Daug dėmesio, ypač vynui taurėmis ir desertiniam vynui, skiriama šefo gimtajai Portugalijai. Išsiskiria platus brandaus porto pasirinkimas, o „Coravin“ sistema taurėmis pilstoma daug klasikinio vyno.
Tačiau gausu ir kitų vynų – nuo klasikinių Bordo ar Burgundijos vynų iki rečiau matomo Libano („Massaya“), Ukrainos („Biologist“) ar Pietų Afrikos („Ken Forrester“) vyno.
Restoranas jau keletą metų įsigyja jaunų vynų ir juos brandina, kad laikui bėgant svečiams galėtų pasiūlyti vis daugiau brandaus vyno. Reto ir išskirtinio vyno besidairantieji atras atskirą meniu skiltį su Gasparo asmeniškai atrinktais vyno lobiais, kuriuose išskirtinis dėmesys tenka šampanui ir brandiems Bordo raudoniesiems.
Natūraliojo vyno pionieriai Lietuvoje su didžiausiu oranžinio vyno asortimentu.
Vyno sąrašą galima padalinti į dvi dalis: viena – platus ir periodiškai atnaujinamas natūraliųjų vynų asortimentas, kuris yra neatskiriama šio restorano pasaulėžiūros dalis nuo pirmųjų dienų, kita – klasikinis vynas. Pastarojoje dominuoja vyndariai, besilaikantys tvarios, ekologiškos ar biodinaminės vyndarystės požiūrio, bet patenkinantys klasikinio vyno mėgėjų skonį.
Įdomu, kad restorano šefas ir veidas Martynas Praškevičius pats yra lankęs someljė studijas, tad galima tikėtis puikios vyno ir maisto harmonijos.
Martynas Praškevičius
„Gastronomika“ gali didžiuotis turbūt plačiausiu ir išsamiausiu vynaraščiu iš viso geriausių restoranų dešimtuko. Jame dominuoja klasikinis vynas, tačiau yra ir keletas pasiūlymų natūraliojo vyno mėgėjams, galima rasti net lietuviško vyno, didelis magnum dydžio butelių pasirinkimas.
Stilių, derlių ir kainų diapazonas labai įvairus, tad kiekvienas atras sau tinkamiausią vyną, o „Coravin“ pilstymo sistema leidžia turėti gerą pasirinkimą taurėmis.
Kaip ir kitų 10-uko restoranų, šio vynraštis taip pat puikiai priderintas prie restorano maisto ir koncepcijos. Restorano vyno sąraše ir klasikiniai vyno regionai, ir įdomūs vyndariai iš mažiau žinomų regionų, garsios pavardės ir kylančios žvaigždės. Didelis dėmesys skirtas šampanui bei tvarios, ekologiškos, biodinaminės ar natūraliosios vyndarystės filosofijos.
Nustebinti sąraše gali rečiautokio lygio restoranuosesutinkamų vyno šalių vynai - iš Armėnijos atkeliavęs Zorah vyninės vynas, Sakartvelo vynas, Ispanijos Baskų krašto Txakoli iš rečiau restoranų sąrašuose aptinkamos vynuogių veislės Hondarrabi Zuri. Šio vyno taurė puikiai tinka prie įvairių sūrstelėjusių užkandžių, jūros gėrybių asorti.
Įdomu tai, kad „Vila Komodos“ degustacinis meniu laikomas paslaptyje, taigi atėję klientai atsiduoda šefo malonei. Puikų vynraštį turinčiame restorane drąsiai galite pasitikėti komanda ir aklu vynų derinimu prie patiekalų.
Šefo firminis patiekalas – pagal 100 metų močiutės receptą ruošiamas vištienos kepenėlių paštetas su greipfrutų želė ir namine rugine duona. Prie pašteto galite drąsiai prašyti taurės šampano, o jei esate nusiteikęs įspūdžiams – taurė pusiau saldaus „Pinot Gris“, „Gewurtztraminer“ ar „Spatlese“ kategorijos rislingo būtų puikus derinys.
Vila komoda deserto ir vyno derinys Lietuvos vyno ir desertų derinių čempionate 2022. II vieta
Šviežia Kuršių marių žuvimi garsėjančio restorano vynraštyje puikuojasi itin platus Austrijos ir Vokietijos vyno pasirinkimas. Nenuostabu, mat šių šalių vynai puikiai dera prie restorane pateikiamų žuvies patiekalų: taurė rislingo ar „Gruner Veltliner“ pagyvins riebią žuvį, suteiks jai lengvumo. Yra ne tik jauno, bet ir brandaus vyno.
Restorano bendrasavininkė Asta Žemaitienė - Lietuvos someljė mokyklos absolventė.
Vynraštis apima visas pagrindines vyndarystės šalis. Yra tiek kasikinio, tiek virtuvės šefo Martyno Praškevičiaus („Džiaugsmas“) mėgstamo natūraliojo vyno. O kaipgi libanietiškas maistas be vyno iš Libano!
Restorane daug dėmesio skiriama šampanui - nuo jauno iki brandaus, nuo pusinio butelio (0,375 L) iki jeroboam (3 L) bei geriausiems vynams iš 'Chardonnay' ir 'Pinot Noir', kur dominuoja Burgundijos vyndariai. Reikėtų paminėti ir tai, kad Palangoje ir Nidoje šiose kategorijose rasite ir kiek skirtingus pasirinkimus.
Niekada neapsigausite prie restorane patiekiamų vidurio azijos patieklų užsisakę "Torrontes" iš Argentinos ar vokiško "Riesling" taurę. Šalia restorano yra atsidariusi ir "Todá vyninė", galėsite pasimėgauti restorano vynais ir nevalgydami pagrindinių patiekalų, tačiau pasimėgaudami gausia užkandžių pasiūla - meze.
Restorano vynraštyje gausu vyno iš Italijos, tačiau atspindimos ir kitos klasikinės vyną gaminančios šalys.
Prie daugelio giriamo restorano tuno tartaro siūlome rinktis lengvesnį, gausios rūgšties raudonąjį, intensyvesnį rožinį arba likti prie baltojo ir pasimėgauti taure "Chablis" ar "Muscadet".
Nenuostabu, kad itališko maisto restorane dominuoja itališkas vynas. Čia jo gausu iš visų Apeninų pusiasalio kampelių nuo visiems gerai pažįstamų vynuogių prieinamomis kainomis iki tokių Italijos žvaigždžių ir retenybių kaip „Biondi Santi“ bei „Sassicaia“.
Tiesa, klasikinio šampano mėgėjai irgi atras kuo pasidžiaugti – taurėmis pilstomas „Louis Roederer“ šampanas!
Šampano šventovė Kaune! Itin platus ir atidžiai atrinktas putojančio vyno asortimentas papildomas klasikiniais prancūziškais vynais – nuo „Muscadet“ iki „Chablis“, nuo jaunatviško „Syrah“ iki brandaus bordo.
Žinant, kad restorano virtuvėje sukasi Lietuvos konditerijos virtuozas Evaldas Juška, nepraleiskite progos paragauti desertų. Vienas jų - Vacherin 2019-aisiais laimėjo Vyno ir desertų derinių čempionatą. Paprašykite restorano komandos priderinti prie šio deserto saldųjį vyną ir tikrai nepasigailėsite.
Vyninių atradimų kupini ir visi likę trisdešimtuko restoranai, tad dar kartą sveikiname visus į jį pakliuvusius ir linkime gero vyno ir maisto mėgėjams šiais metais leistis į kuo daugiau kulinarinių kelionių ir pasidalinti savo atradimais! Viena aišku – tarp dešimties geriausiųjų nėra nei vieno restorano be kruopščiai sudaryto vyno meniu. Tad sveikinimus siunčiame ir tiems, kurie prie to prisideda – vyndariams, someljė bei tiekėjams.