Karantino naujienos iš Burgundijos
Paskelbta: 2020-04-01
Volnė (Volnay) ir Pomaro (Pommard) „Pinot Noir“ mėgėjai Lietuvoje jau pora metų pažįsta vyndarį Nicolas Rossignolį. Dalijamės jo pasakojimu, kaip vyksta darbas viename Prancūzijos vyno ūkyje karantino metu.
„Paprašiau darbininkų atvykti į darbą savomis mašinomis. Po vieną pasiskirstėme atskiruose vynuognų plotuose arba dirbame kas trečioje eilėje. Turiu du traktorius, tai du vairuotojai visuomet dirba tik su tuo pačiu traktoriumi. Ir naudojame ne parduodamus dezinfekcinius skysčius, bet pirmąją burgundiškos degtinės (Marc de Bourgogne) distiliato dalį („galvą“), kurios stiprumas siekia 80 proc. Nustojome kartu valgyti. Bet kadangi oras puikus, tai tiesiog pasiskirstome, kada kas einame į virtuvę pasišildyti maisto, ir valgome lauke.
Kokie gi darbai šiuo metu vynuogynuose? Tvarkomasi: surenkamos nugenėtos šakos, taisomi vynuogienojai, tvirtinamos šakos, ariami tarpueiliai, nuskinamas išsprogusių pumpurų ir šakelių perteklius. Laukuose darbai vyksta, vynuogynuose prasidėjo vegetacija, šiek tiek šaltuko pristabdė šį procesą, bet darbas nesustoja. Vynuogynai gyvena gamtos ritmu, o vyndariai ir vynuogynų darbininkai – prisitaikydami prie situacijos.
Vyninėse šiuo metu ramiau. Vynai bręsta statinėse, todėl užtenka vieno žmogaus joms prižiūrėti, papildyti. Komercijos – išpilstymo, pakrovimo – linijos pristabdytos. Sumažėjo užsakymų, nors jie lėtai dar vykdomi. Tarptautiniai užsakymai atidedami iki pirmo leidimo. Tikimės naujienų po dviejų savaičių. Visiems svarbiausia sveikata. Todėl visų pirma – atstumas tarp darbuotojų, higiena ir laikymasis visų kitų Sveikatos ministerijos rekomendacijų.
Visi Burgundijos vyndariai dėkoja už rūpestį palaikantiems juos bei jų šeimas ir linki visiems išlikti sveikiems, saugotis ir visų sutelktomis pastangomis kuo greičiau sugrįžti į normalų gyvenimą.“
Pagal BIVB informaciją parengė Rasa Starkuvienė