Kiaušiniai ir vynas: deriniai Velykų rytui ir ne tik
Paskelbta: 2022-03-29
Kietai virti kiaušiniai ir vynas
Nenumaldomai artėja Velykų sekmadienis, kuomet prie šventinio stalo mušime kiaušinius. Kiaušinis simbolizuoja prisikėlimą, tęstinumą, gamtos atgimimą. O viso to priežastis, pasekmė ir eiga – dieviškumas – iš dalies pasireiškia per vyną. Mūsų ekspertai rekomenduoja geriausius derinius.
Bendras patarimas: kiaušiniams reikia gaivaus, lengvo baltojo, rožinio arba putojančio vyno. Ąžuolo statinių paveikto vyno derinys su tryniu gali duoti metalo skonį burnoje, o raudonojo vyno taninai – kartumą. Todėl rinkitės rislingus, „Albarino“, „Gruner Veltliner“, „Sauvignon Blanc“, „Chablis“, „Soave“ ir panašų vyną. Didesnis alkoholio kiekis netrukdo, net padeda tirpdyti trynį, todėl nebijokite „Assyrtiko“.
Jei kiaušinį užkąsite saldoku naminiu pyragu su storai užteptu sviestu, gerai derės gaivus ir pusiau sausas vynas: Mozelio „Riesling Kabinett“ iš Vokietijos arba demi-sec putojantis: prosekas, šampanas ar cava.
Kiaušinis su rugine duona reikalauja kiek intensyvesnio, energingesnio vyno su šiek tiek taninų. Rinkitės rožinę kavą arba šampaną.
Su kiaušiniu dažnai valgomas majonezas ir krienai nemėgsta didelio alkoholio kiekio – argumentas vėsesnių regionų vyno naudai. Dairykitės „Muscadet de Sevre et Maine“ iš Luaros Prancūzijoje, „Niepoort“ pagamintų portugališkų baltųjų iš Bairrados arba Douro.
Kepti kiaušiniai ir vynas
Galbūt nusprendėte išsivirti tik simbolinį skaičių kiaušinių, tapusių Velykų simboliu, o likusius kepsite taip, kaip mėgstate. Taip, prie keptų kiaušinių taip pat galima priderinti vyną ir išgauti įdomių derinių.
Keptų kiaušinių riebumą sumažins neblėstanti klasika – šampanas, tačiau taip pat galite rinktis putojantį vyną iš kitų Prancūzijos regionų, pavyzdžiui, kremaną.
Jei keptus kiaušinius gardinate prieskoninėmis žolelėmis, ožkos sūriu, gal žiupsniu pipirų, įsipilkite taurę ąžuolo statinėje nebrandinto, gaivaus „Sauvignon Blanc“.
Kiaušinienė su grybais, kumpiu ar dešra – pikantiško skonio patiekalas – reikalaus taurės raudonojo, tiesa, su mažiau taninų. Geras pasirinkimas – raudonieji iš ‘Gamay’ vynuogių arba ąžuolo statinėj nebrandintas „Pinot Noir“.
Plakta kiaušinienė ir vynas
Užsilikusius nenudažytus kiaušinius galite panaudoti ir itin lengvam patiekalui – plaktai kiaušinienei. Ji tinka vėlyviesiems pusryčiams, kurių metu galite pasimėgauti ir taure vyno.
Plaktą kiaušinienę pagardinę rūkyta lašiša, derinį dar labiau pagerinsite užgerdami taure baltojo – „Sauvignon Blanc“ iš Naujosios Zelandijos, Prancūzijos, Čilės arba „Chenin Blanc“ iš PAR.