Kiek laikyti vyną
Paskelbta: 2020-02-04
Kiek laikyti vyną
Pernai Lietuvos nepriklausomybės šimtmečio proga siūlėme paragauti gerai išsilaikiusios 1918 metais pagamintos madeiros. Todėl galėjo susidaryti įspūdis, kad vynas yra amžinas ir laikui bėgant tik gerėja. Deja, taip nėra: 90 proc. pasaulyje padaromo vyno reiktų išgerti per metus dvejus nuo pagaminimo. O vyno, kuris laikomas butelyje gerėja, sąrašas nėra labai ilgas.
Perspėjame, kad sąrašas apačioje yra bendro pobūdžio. Jis skirtas suprasti, kokio stiliaus, kaip pagaminti ir kokio kokybės lygio vynai tinka brandinimui. Jame nėra atsižvelgta ir į konkrečių vyndarių ypatumus.
Baltieji vynai, kurie brandinami butelyje gerėja:
Vynas |
Kiek metų gerėja nuo derliaus datos |
Burgundijos „Grand Cru“
|
6–12 |
Burgundijos „Premier Cru“ |
3–5 |
Gravo „Grand Cru“ |
4–10 |
Vokietijos „Riesling Grosse Gewachst“ |
5–10 |
Austrijos „Riesling Smaragd“ |
5–10 |
Austrijos „Gruner Veltliner Smaragd“ |
3–9 |
Ąžuolo statinėse brandinti „Chardonnay“ iš Europos šalių |
4–10 |
Condrieu |
3–8 |
Ąžuolo statinėse brandinti Naujojo Pasaulio „Chardonnay“ |
3–7 |
|
|
Raudonieji vynai, kurie brandinami butelyje gerėja:
Vynas |
Kiek metų gerėja nuo derliaus datos |
Bordo „Grand Cru Classe“, „Pomerol“ |
10–25 |
Bordo „Cru Bourgeois“ |
5–10 |
Burgundijos „Grand Cru“ |
6–20 |
Burgundijos „Premier Cru“ |
5–10 |
„Barolo“ |
6–15 |
„Barolo Riserva“ |
8–20 |
„Bolgheri“ |
7–15 |
„Amarone della Valpolicella“ |
5–15 |
„Brunello di Montalcino“ |
6–12 |
Brangus Čilės, Argentinos, Australijos raudonasis |
4–15 |
Ispanijos „Reserva“ |
2–5 |
Ispanijos „Gran Reserva“ |
2–7 |
Austrijos Burgenlando geriausias vyndario vynas |
5–12 |
Brangus portugališkas Doro raudonasis |
6–15 |
Kultiniai Kalifornijos ‘Cabernet Sauvignon’ ir ‘Merlot’ mišiniai |
5–15 |
|
|
Saldūs ir pastiprinti vynai, kurie laikomi butelyje gerėja:
Vynas |
Kiek metų gerėja nuo derliaus datos |
Vintažinis portas |
15–30 |
Soterno saldusis |
10–30 |
Vokiškas, austriškas TBA |
5–35 |
„Eiswein“ |
5–30 |
Tokajus „Aszu“ (5, 6 Puttonyos) |
5–30 |
Daugiau informacijos kreipkitės [email protected].