„Lašas jūroje" - kas slėpėsi vyno prenumeratos dėžėje gruodį
Paskelbta: 2022-01-11
Artėjančių švenčių proga prenumeratoriams pristatyti 3 ypatingi vynai. Tai – it kelionė į Austriją, Italiją ir JAV.
Martinelli Vineyards Zinfandel Vigneto di Evo 2019. Viena geriausiai pažįstamų vynuogių veislių‘Primitivo’į Italiją atkeliavo XIX a. per Austrijos imperijos teritoriją – dabartinę Kroatiją. Intensyvūs prekybos ryšiai ir bandymas išlaikyti įtaką susiskaldžiusiose Italijos žemėse paliko vynu pažymėtą pėdsaką. Maždaug tuo pačiu metu su Austrijos imperatoriška vynmedžių kolekcija iš Vienos į Ameriką atkeliavo ‘Zinfandel’ vynuogės. Ilgą laiką buvo manoma, kad ‘Primitivo’ ir ‘Zinfandel’ yra dvi skirtingos vynuogių veislės, tačiau 1994 m. DNR tyrimu buvo įrodyta, kad tai tos pačios vynuogės. Iš šių vynuogių Kalifornijoje, Rusų upės slėnyje (Russian River Valley), gaminamas Martinelli Vineyards Zinfandel. Tai cinamonu ir gvazdikėliais alsuojantis gėrimas su slyvų ir saldžiojo tabako natomis. Jau po pirmojo gurkšnio burnoje galima justi slyvų, gervuogių, vanilės ir šokolado poskonius. Esant poreikiui, jį galima derinti ir prie kiek sunkesnių šventinių mėsos patiekalų.
Terre Nere Bianco Etna DOC 2020.Sicilija ilgą laiką geriausiai buvo žinoma dėl pastiprinto vyno – marsalos gamybos. Šis regionas į likusios Italijos žemių kovas su Austrija nesikišo iki pat tos dienos, kol tapo vienu iš kertinių elementų ją suvienijant ir atsikratant imperijos įtakos. Tačiau kad ir kaip istoriškai svarbi buvo Sicilija, ilgą laiką apie ten auginamas vynuoges ir vyną nebuvo ką pasakyti. 1968 m. atsirado pirmoji Etnos DOC apeliacija, ir tik per pastaruosius penkiolika metų iš rytinėje Etnos ugnikalnio pusėje augančių vynuogių gaminami vynai lėtai ir užtikrintai ėmė skintis kelią į vyno entuziastų ir mėgėjų širdis. Dėl neįprasto vulkaninio dirvožemio šie gėrimai po truputėlį tampa tikromis vyno kultūros žvaigždėmis. Vynas Terre Nere Bianco gaminamas iš vynuogių‘Carricante’ ir ‘Catarratto’, kvepia ananasais, žaliais obuoliais ir liepžiedžiais, pasižymi minerališkumu ir vėsia gaiva. Terre Nere lengva priderinti prie žuvies patiekalų.
Kracher Zweigelt Beerenauslese Burgenland 2018 – tai saldusis, desertinis vynas iš Austrijos, Burgenlando. Juo norime pasidalinti prisiimdami tam tikrą riziką. Šiais laikais sausojo vyno valdomame pasaulyje Kracher Zweigelt vynas atrodo kiek neįprastai. Vynuogės, iš kurių gaminamas šis vynas, yra paveiktos kilniojo puvinio, dar vadinamo kekeriniu (botrytis cinerea). Jis suteikia vynuogėms nuostabaus saldumo, todėl jos yra kruopščiai surenkamos, kad būtų galima pagaminti šį ypatingo skonio saldųjį vyną. Kracher Zweigelt kvepia raudonaisiais serbentais ir juodomis vyšniomis. Burnoje galima pajusti braškių džemo, rūgščių vyšnių uogienės, apelsinų žievelės, cukatų ir net pyrago poskonių. Visą šią skonių puokštę puikiai apgaubia subtilūs taninai. Kracher vyną galime rekomenduoti vakarienės pabaigai, skanaujant kaip desertą, niekur neskubant ir bendraujant su artimaisiais bei mėgaujantis šildančiu saldumu.
Mantas Balakauskas