Laukiant Jauno božolė šventės – gera proga pažinti Beaujolais Cru
Paskelbta: 2021-11-08
Nors geologiškai Božolė regionas yra Ronos slėnio dalis, jo vyno stilius panašesnis į Burgundijos. Regiono reputaciją per kelis dešimtmečius paplovė nesudėtingo „Beaujolais Nouveau“ jūra. Tačiau čia visuomet buvo gaminamas ir geras įprastinis vynas. Tiesa, tarp žinovų labiau minimi apeliacijų pavadinimai, kaip Fleurie, Julienas, Morgon, Chienas, Brouilly, Moulin-a-Vent, Saint Amour. Turime nemažą tokio vyno kolekciją.
Gal teisingiau būtų sakyti, kad turime visą pažintinį vyno rinkinį, savotišką vyną įsimylėjusio pirkėjo kartoteką, kurią jis skimbčiodamas taurėmis gali vartyti tol, kol užrištomis akimis atpažins, kad:
- Fleurie – vaisiškas ir gėliškas, kvepiantis bijūnais, rožėmis, našlaitėmis. Jo skonis švelnus, minkštas.
- Chiroubles – dar lengvesnis, blyškesnės spalvos, švelnesnių taninų, nes vynuogynai kyla dar aukščiau jūros lygio. Apie kvapus mažiau galvoji, nes žavi jo skonio elegancija, paremta ryškiu rožinio granitinio smėlio minerališkumu.
- Regnie turėtų būti dar lengvesnis, tačiau mūsų lentynose rasite 100 metų senumo vynmedžių vyną, kuris yra perdėm savitas, kad atspindėtų apeliaciją: besulfitis, natūralusis, rimtesnių taninų, laukinis, ypatingo kompleksiškumo, su juodų uogų natomis.
- Brouilly skonio lentelėje yra maždaug per vidurį, todėl jis gerai atspindi viso regiono vidutinį skonį su vidutiniais taninais, raudonų uogų, gėlių aromatais.
- Julienas mūsų lentynose atsirado ne per seniausiai. Nuostabu pajusti jo cinamono ir džiovintų slyvų natas. Gana taniniškas.
- Morgon šiuo metu neturime. Legendinio „Lapierre“ vyno gauname tik kartą per metus, ir jis labai greitai išperkamas. Nepamirškite šio pavadinimo!
‘Gamay‘ vynuogės, iš kurių daromas visas be išimties Beaujolais Cru vynas, atsparios oksidacijai, todėl nemaža dalis božolė yra visai be sulfitų arba turi jų labai mažai. Beveik kiekvienas vyndarys turi senų vynmedžių, kurių vynas neretai yra sodresnis, kompleksiškesnis, tačiau jo stilius vis vien atspindi Cru kaimelį.
Daugiau apie Beaujolais Cru kaimelių geologiją, gamybos ypatumus skaitykite ČIA.