Lenkiška pavardė Burgundijos žvaigždyne
Paskelbta: 2017-08-31
Vyninei „François Mikulski“ vadovaujantis išeivio iš Lenkijos sūnus François savo neįprastą regione pavardę pavertė pranašumu. Jo gaminamas vynas išsiskiria ne tik skoniu, bet ir išvaizda – ant paprasto vienspalvio butelio baltais dažais tarsi kreida teužrašytas vyndario vardas, pavardė bei vynuogynas. Kadangi šeimos vyninė įsikūrusi Merso (Meursault) apylinkėse, tai ir specializuojasi daugiausia šio kaimelio pavadinimą turinčio ryškaus skonio baltojo vyno gamyboje. Tačiau François augina ir šiek tiek ‘Pinot Noir‘ vynuogių.
Po vyndarystės mokslų ir tarnybos armijoje, būdamas dvidešimties metų, François iškeliavo į dirbti į vynuogynus Kalifornijoje. Tai buvo puiki galimybė pasisemti naujoviškomis technologijomis grįstų šiuolaikinės vyndarystės žinių ir pradėti jas derinti su pačiam įprastesniais tradiciniais burgundiškais metodais.
Šiuo metu šeima valdo 9 hektarus vynuogynų, iš kurių trys ketvirtadaliai skirti baltųjų vynuogių veislėms. Auginamos Merso kaimeliui būdingos ‘Chardonnay‘ ir du nedideli 1929 ir 1948 metais pasodinti ‘Aligote‘ vynuogynai. Likę kiek daugiau nei 2 hektarai užsodinti ‘Pinot Noir‘ vynuogėmis.
Gamindamas vyną François Mikulski stengiasi išsaugoti auginimo vietai ir vynuogių veislei būdingas savybes. Tam jis pasitelkia ekologinės vyndarystės būdus. Po itin atidžios kekių atrankos skinant derlių vynuogės atskiriamos nuo kotelių ir pneumatiniu presu švelniai išspaudžiamos. Fermentacijai naudojamos natūralios mielės. Brandinimas statinėse trunka 10–12 mėnesių, tačiau kad ąžuolas neužgožtų vynuogynui būdingo skonio François naudoja ne daugiau kaip 20 proc. naujų statinių.
„Kadangi vyną gaminame nedideliais kiekiais, stengiamės paskirstyti jį taip, kad vienoje šalyje būtų ne daugiau kaip vienas importuotojas,“ – atviravo François. Pavyzdžiui, Paryžiuje jo vyno galima įsigyti vos trijose parduotuvėse, tačiau šio vyno rasite daugiau nei tuzine prabangių restoranų, tarp jų ir 3 „Michelin“ žvaigždutėmis įvertintuose restoranuose „Pierre Gagnaire“ bei „Hotel Bristol“.
„Vyno klubas“ džiaugiasi, kad nuo spalio mėnesio galės pasiūlyti „François Mikulski“ vyno ir Lietuvoje. Sekite naujienas en primeur skiltyje!