Lietuvių organizuojamas čempionatas sulaukė tarptautinės spaudos dėmesio: kviečiamos registruotis komandos
Paskelbta: 2025-09-26
Vilniuje spalio 27 d. vyksiantis jubiliejinis – jau 15-asis – „Wine+Dessert – DVARO Grand Prix“ čempionatas šiemet pritraukė ne tik Lietuvos, bet ir užsienio gastronomijos ekspertų dėmesį. Renginio organizatoriai kviečia registruotis komandas bei žada daugiau naujienų.
Renginyje desertai gaminami žiūrovų akyse
Žiuri komisijoje – pasaulinio lygio ekspertai
Čempionato metu geriausi šalies konditeriai ir virtuvės šefai kartu su someljė kurs išskirtinius vyno ir desertų derinius. Jų darbus vertins tarptautinė komisija, kurioje – pirmą kartą Baltijos šalyse besilankantis Ben Colvill („Jancis Robinson“ leidinio redaktorius), Lenkijos vyno leidinio „Ferment“ redaktorė Ewa Rybak bei „Falstaff Nordic“ redaktorius Aivar Hanson.
Lietuvai komisijoje taip pat atstovaus žinomi vardai – Beata Nicholson, Beatričė Laurinavičienė, Laura Vagonė, Eglė Tranaitė-Mascarenhas, Urtė Mikelevičiūtė ir kiti gastronomijos bei svetingumo sektoriaus atstovai.
„Šis čempionatas neturi analogų pasaulyje, todėl natūralu, kad jis sulaukia vis didesnio užsienio žiniasklaidos susidomėjimo. Tai proga parodyti Lietuvos šefų, konditerių ir someljė, vyno ekspertų talentą plačiajai auditorijai. Kita vertus, užsienio ekspertų vertinimas svarbus ir vietiniams šefas“, – sako čempionato sumanytojas ir vertinimo komisijos pirmininkas Arūnas Starkus.
Komisijoje kasmet būna žinomų gastronomijos pasaulio veidų
Renginyje – „Falstaff“ restoranų apdovanojimai
Be to, kad čempionate bus apdovanotos geriausius vyno ir desertų derinius sukūrusios komandos, renginio metu bus įteikti ir „Falstaff“ – prestižinio Austrijoje ir Vokietijoje itin populiaraus restoranų gido – diplomai geriausiems Lietuvos restoranams. Šiemet aukščiausią – keturių šakučių – įvertinimą gavo „Nineteen18“, „Demo“ ir „Gaspar’s“ restoranai. Į dešimtuką taip pat pateko „Pas mus“, „Arrivee“, „Heji“, „Pacai“, „O“ (Arūno Oželio užsakomasis restoranas), „Džiaugsmas“ ir „Toda“.
Pasak „Falstaff Nordic“ redaktoriaus Aivaro Hansono, vyno ir desertų derinių čempionatas suburia tiek geriausius restoranus, tiek ištikimus jų lankytojus: „Tad tai puiki vieta pasveikinti gide įvertintus restoranus ir paskatinti juos nuolat tobulėti. Jei gidai įvertina per visus metus padarytą restorano progresą, čempionatuose viskas sprendžiama čia ir dabar. Todėl įtampa, intriga renginio metu labai didelė ir man tikras malonumas antrą kartą būti vertinimo komisijoje.“
Arūnas Starkus su Falstaff Nordic redaktoriumi Aivar Hanson iš Estijos
Plėtra į kaimynines šalis
Nuo šių metų čempionatas vyksta ir kitose Baltijos šalyse. Vasarį jis startavo Rygoje, o lapkričio 16 d. vyks ir Taline. Organizatoriai (Lietuvoje varžybas organizuoja Lietuvos someljė mokykla su Lietuvos someljė asociacija ir Lietuvos restoranų vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacija) džiaugiasi, kad lietuvių inicijuotas renginys tampa tarptautiniu projektu, skatinančiu Baltijos šalių konditerius ir vyno ekspertus dalintis savo patirtimi, o ateityje – galbūt ir pasivaržyti tarpusavyje.
Kur galima paragauti pristatomų desertų?
Čempionatą stebėti kviečiami visi maisto ir gėrimų entuziastai. Renginys vyks spalio 27 d., 14 val., „Dūmų fabrike“, Vilniuje. Bilietus platina „Paysera Tickets“.
Šiuo metu vyksta komandų registracija – dalyvauti gali tiek restoranai, tiek pavienės konditerių bei someljė komandos. Registracija čia.
Praėjusiais metais pagrindinį „Dvaro“ įsteigtą prizą laimėjo vyno baras „Somm“, o jų apdovanotą svarainių desertą su Pfalco (Vokietija) saldžiu vynu vis dar galima paragauti restorane.
Restorano vadovas ir daugkartinis Lietuvos bei Baltijos someljė čempionas Narimantas Miežys džiaugėsi, kad po čempionato laimėjusį deserto ir vyno derinį restorane paragavo tūkstančiai svečių. Desertas buvo sukurtas siekiant atnaujinti degustacinės vakarienės meniu, su intencija dalyvauti čempionate.
„Žinant, kad didelė žmonių dalis siekia mažinti cukraus suvartojimą, dėl kurio dažnai desertą praleidžia, galima pasidžiaugti, jog laimėtojo titulas motyvuoja pasilepinti desertu smalsiausius svečius”, – komentavo A. Starkus.
Desertų, pristatytų čempionate, taip pat vis dar galite paragauti Armino Darasevičiaus „Dine“ ir Deivydo Praspaliausko „Amandus“ restoranuose.
Šiemet dalyvauti restoranai registruojasi kaip niekada aktyviai. Po ilgos pertraukos pristatyti savo kūrybą čempionate planuoja vienas geriausių Lietuvos restoranų „Gaspar’s“ bei naujasis skandinaviškas „Skog“. Varžybose kasmet savo kūrinius pristato 15-20 restoranų, virėjas ruošiančių kolegijų ir nepriklausomų konditerių ir someljė komandų.
Konditeris Evaldas Juška parodė savo meistrystę per kelis desertus viename
Papildoma informacija žiniasklaidai:
● Renginio data: 2025 m. spalio 27 d., 14 val. Trukmė – apie 5 val.
● Vieta: „Dūmų fabrikas“, Vilnius
● Žurnalistų akreditacijai gauti parašykite: lithuania@bestdessertandwine.com