Maistas prie putojančio vyno
Paskelbta: 2015-12-30
Baltasis putojantis sausas vynas su maistu derinamas labai panašiai, kaip ir baltasis neputojantis vynas. Tačiau vos juntamam rožinio vyno sutraukimui tenka ieškoti atsvaros maiste. Rinkitės ant grotelių keptos baltos mėsos, žuvies patiekalus, fermentinį sūrį, šviežias daržoves, ypač pomidorus, papriką, alyvuoges ar svogūnus. Raudonasis putojantis vynas labiausiai tinka su raudonos mėsos patiekalais. Itin sauso vyno – brut nature – burbuliukų nešvelnina ir skonio nekeičia nė mažiausias cukraus kiekis (briute cukraus gali būti iki 15 gr/l). Todėl jis tinka prie subtilių, nė mažiausio saldumo nepakenčiančių patiekalų: austrių, įvairių sašimių, juodųjų ikrų, patiekalų iš vidaus organų, kai kurių sūrių. Kai putojančiame vyne cukraus yra iki 35 gr/l – extra-dry, sec, dry kategorija – turėkime šaltų užkandžių su vaisiais, majonezu, saldžiarūgščiais padažais, jis numalšins aštrius prieskonius Pietryčių Azijos ir Indijos virtuvės patiekaluose ir derės su saldžiarūgščiais Kinijos, Tailando, Havajų virtuvės patiekalais.
Putojančio vyno deriniai su tos pačios šalies virtuvės patiekalais:
Sausas šampanas (Brut), Burgundijos, Limu kremantai: austrės, krevetės, troškinta veršiena arba vištiena, sūriai: kamemberas, bri, reblošonas, komtas. Braškės, avietės, pyragėliai su migdolais.
Šampanas Blanc de Blanc: jūros šukutės, vištiena, omaras, lašiša, veršiena su grietinėlės padažu, patiekalai su trumais.
Rožinis šampanas: tuno tartaras, kalakutiena, gaidiena, keptos riebiosios ančių kepenėlės, šviežios braškės, avietės, persikai.
Kava: šviežios žuvies patiekalai, vytintas kumpis, Chorizo dešra, ožkos pieno sūriai, pomidoru įtrintas skrebutis su kumpiu, karšti ispaniški užkandžiai.
Kava Gran Reserva: mėsos kepsniai, džiovintos menkės patiekalai, ant grotelių su dūmu keptos daržovės.
Šiaurės Italijos putojantis iš ‚Chardonnay‘, ‚Pinot Noir‘, Pinot Blanc‘: tagliatelle su jūros gėrybėmis, ravioliai su lynu, lazanija su baltu padažu, grybų rizotas su parmidžanu, aliejuje keptos jūros gėrybės.
Prosekas: avokadai, kepti pomidorai, kimšti pievagrybiai, saliamis, krevetės, krabai, rūkyta lašiša, sūriai: mocarela, gorgoncola, rikota.
Moscato d‘Asti, Blanquette Methode Ancestrale: saldžiai paruošta vištiena, Indijos patiekalai su kariu.
Įvairūs Demi-Sec, Sec, Semi Sweet: minkšti ir puskiečiai sūriai su graikiškais riešutais, džiovintais vaisiais, taledžo ir špinatų pyragas, saldžiarūgštė vištiena su žemės riešutais.
Arūnas Starkus