Portai, madeiros ir cheresai - desertinio vyno pažibos
Paskelbta: 2025-10-14
Portas – ko gero, populiariausias saldusis vynas
Portas – stiprus, saldus vynas, vienas iš nedaugelio, kuris kuo senesnis – tuo geresnis. Kai kurie sūriai ir desertai be porto taurės neįsivaizduojami.
Tawny – mažose statinėse ilgai (ant etiketės rašo 10, 20, 30 metų, tačiau neretai butelyje yra 100 metų senumo vyno) brandintas portas, Tawny portas yra puikus brandinto kietojo sūrio palydovas. Klasika – su čederiu (arba su „Bibury“, „Wensleydale“, „Caerphilly“ iš Anglijos), parmidžianu. Tinka su foie gras, traškia antiena ar tiesiog su įvairiais riešutais.
Ruby – neilgai didelėse statinėse brandintas, todėl išlaikęs vyšnių. trešnių aromatą ir gaivumą, rubino spalvos portas, dažniausiai derinamas su šokoladiniais desertais. Klasikinis derinys ir su mėlynojo pelėsio anglišku stiltonu (bet puikiai tiks ir „Brunswick Blue“, „Stichelton“, „Shropshire Blue“, jei iš Anglijos, arba tiesiog rokforu).
Mūsų parduotuvėse rasite dviejų gamintojų porto: „Niepoort“ ir „Ramos Pinto“.
Pastiprintas saldus
Niepoort Ruby Porto Douro DO
-
Portugalija
- Duero slėnis/Douro DO
-
- Tempranillo
- Tinta Amarela
- Touriga Franca
- ...
-
- Saldus, vaisiškas raudonasis pastiprintas
- 0,75 L 19,5%
Pastiprintas saldus
Niepoort Tawny Colheita Douro DO 2009 0,375L
-
Portugalija
- Duero slėnis/Douro DO
-
- Sousão
- Tempranillo
- Tinta Amarela
- ...
- 0,375 L 20%
Pastiprintas saldus
Ramos Pinto Lagrima
-
Portugalija
- Duero slėnis/Porto
-
- Saldus, vaisiškas baltasis pastiprintas
- 0,75 L 19,5%
Pineau des Charentes - dažniau sutinkamas prie konjakų
Dažnai šis saldus 16–19 % alkoholio turintis pastiprintas vynas stovi konjako lentynoje. Nes daromas pradėjusias fermentuotis sultis maišant su konjaku. Nuostabiai bręsta. Dar vienas saldaus vyno lauko veikėjas.
Pastiprintas saldus
Drouet Pineau des Charentes Blanc AOC
-
Prancūzija
- Pietvakariai
-
- Colombard
- Ugni Blanc
- 0,75 L 17,5%
Pastiprintas saldus
Domaine Drouet Rouge Pineau des Charentes AOC
-
Prancūzija
- Pietvakariai
-
- Cabernet Sauvignon - 50%
- Merlot - 50%
- 0,75 L 17,5%
Pastiprintas saldus
Domaine Drouet Pineau des Charentes Vieux Gabriel Vintage AOC
-
Prancūzija
- Pietvakariai
-
- Colombard
- Ugni Blanc
- 0,75 L 19%
Madeira – Atlanto vėjo ir ugnikalnių sukurtas stebuklas
Madeira – tai pastiprintas vynas, gaminamas vulkaninės kilmės Madeiros saloje, esančioje Atlanto vandenyne, apie tūkstantį kilometrų nuo Portugalijos krantų. Saloje vyrauja stačios terasos, sudėtingas reljefas ir unikalus klimatas – visa tai sukuria nepakartojamą vyno skonį.
Iš kitų saldžiųjų vynų madeira išsiskiria tuo, kad brandinama karštyje ir veikiant orui, todėl įgauna oksidacinių, riešutiškų natų ir tampa itin ilgaamžė. Naudojami du pagrindiniai brandinimo būdai:
- estufagem – kai vynas šildomas specialiuose rezervuaruose,
- canteiro – kai jis natūraliai bręsta ąžuolo statinėse daugelį metų.
Pagrindinė veislė – Tinta Negra, tačiau aukščiausios klasės madeira gaminama iš vadinamųjų kilmingųjų vynuogių: ‘Sercial’, ‘Verdelho’, ‘Boal’ ir ‘Malvasia’. Kiekviena jų suteikia vynui savito stiliaus – nuo visiškai sauso iki sodriai saldaus.
Madeiros vyno aromate skleidžiasi džiovintų vaisių, karamelės, riešutų, apelsinų žievelių, kavos ir prieskonių natos, o skonyje juntama ypatinga pusiausvyra tarp saldumo ir gaivios rūgšties. Ši harmonija suteikia vynui gyvybingumo net po dešimtmečių brandinimo.
Madeira – vienas iš ilgaamžiškiausių pasaulio vynų, kuris išlieka puikus net atidarius butelį. Tai vynas, lydėjęs jūreivius kelionėse per vandenynus ir menantis seniai praėjusius laikus.
Pastiprintas saldus
Barbeito Malvasia 10 Years Old Madeira DOC
-
Portugalija
- Madeira/Madeira DOP
-
- Malvasia - 100%
-
- Saldus, prieskoniškas, subrendęs rusvas pastiprintas
- 0,75 L 19%
Cheresas – išskirtinis saldusis vynas
Saldusis cheresas – tai sodrus, desertinis pastiprintas vynas, gaminamas Ispanijos pietuose, Andalūzijos regione, vadinamajame “chereso trikampyje”, kurį sudaro Sanlucar de Barramedos, Jerez de la Fronteiros ir El Puerto de Santa Marios miesteliai.
Šis vynas išsiskiria savo gamybos būdu ir intensyviu skoniu. Nors daugelio rūšių cheresas yra sausas, itin populiarus yra saldusis, gaminamas iš Pedro Ximénez (PX) vynuogių. Po derliaus nuėmimo vynuogės vytinamos saulėje, kol beveik virsta razinomis. Šio proceso metu sultyse koncentruojasi cukrus. Pradėjus šioms itin saldžioms vynuogių sultims fermentuotis, jos dar pastiprinamos alkoholiu – fermentacija sustoja ir lieka itin saldus vynas.
Vėliau seka brandinimas taikant unikalią soleros sistemą – statinių piramidę („Bodegas Valdespino El Candado Pedro Ximenez“ atveju – net 8 lygių. Tai reiškia vynas brandinamas mažiausiai 8 metus), kurioje jaunesnis vynas palaipsniui maišomas su senesniu, taip užtikrinant pastovią kokybę ir skonį. Rezultatas – brandus, tamsios spalvos, tirštas, sirupą primenantis gėrimas, kurio aromate ir skonyje dominuoja džiovintų vaisių – figų, datulių, razinų – natos. Cukraus lygis tokiame vyne gali siekti net 400 g/l!
Dėl savo intensyvumo PX neretai vadinamas „desertu butelyje“. Klasikinis ir itin paprastas būdas mėgautis šiuo vynu – užpilti jo ant kokybiškų vanilinių ledų, taip sukuriant greitą ir prabangų desertą. Jis taip pat puikiai dera su intensyvaus skonio šokolado desertais ar kepiniais su riešutais ar karamele.
Pastiprintas saldus
Bodegas Valdespino El Condado Pedro Ximenez Jerez DO 0,375L
-
Ispanija
- Chereso kraštas/Jerez DO
-
- Pedro Ximénez - 100%
-
- Labai saldus, tamsus subrendęs pastiprintas
- 0,375 L 17%
Pastiprintas saldus
Bodegas Valdespino El Candado Pedro Ximenez Jerez DO
-
Ispanija
- Chereso kraštas/Jerez DO
-
- Pedro Ximénez - 100%
-
- Labai saldus, tamsus subrendęs pastiprintas
- 0,75 L 17%