Daržovių troškinys, arba Ratatouille
Paskelbta: 2019-08-06
Rugpjūtį sunoksta pomidorai, cukinijos bei baklažanai – puiki proga pasigaminti gardų daržovių troškinį. Ratatouille troškinio receptas nėra itin senas. Manoma, kad Provanse jis pradėtas gaminti maždaug XVIII a., o pirmąsyk troškinio pavadinimas anglų kalba paminėtas tik 1877 m. Šis daržovių troškinys labai universalus: galite mėgautis tiesiog juo pačiu arba valgyti jį kaip garnyrą prie mėsos kepsnio. Atvėsęs troškinys puikiai tinka su šviežiu ožkos sūriu kaip salotos.
Daržovės:
2 baklažanai
2 cukinijos
4 pomidorai
3 dideli raudonieji svogūnai
Padažui:
800 g susmulkintų pomidorų
6 skiltelių česnako
12 g druskos
15 g cukraus
2 g juodųjų pipirų
2 g aitriųjų paprikų dribsnių
3 lauro lapų
2 g čiobrelių
šlakelio alyvuogių aliejaus
Visus padažo ingredientus sutrinkite elektrine trintuve iki vientisos masės. Supilkite padažą į ketaus keptuvę arba kepimo skardą ir paskleiskite po indo dugną.
Provanso regione įprasta daržoves šiam troškiniui supjaustyti kubeliais. Tačiau garsusis „Pixar“ filmukas „La troškinys“ išpopuliarino ir kur kas dailiau atrodantį, bet ir daugiau darbo reikalaujantį skiltelėmis supjaustytų daržovių troškinį.
Jei daržoves pjaustysite skiltelėmis, verta atkreipti dėmesį, kad siekiant geriausio rezultato tiek cukinija, tiek baklažanas, svogūnas ir pomidoras turėtų būti panašaus diametro. Tad daržoves troškiniui rinkitės apdairiai.
Jei pjaustėte kubeliais, sumaišykite visas daržoves ir berkite į kepimo indą ant padažo.
Jei pasirinkote sudėtingesnį, bet vizualiai gražesnį variantą, palei keptuvės pakraštį dėkite po skiltelę kiekvienos daržovės paeiliui: baklažano, pomidoro, svogūno, cukinijos, vėl baklažano ir t. t. Užpildę išorinį ratą, toliau dėliokite link centro, kol užpildysite visą kepimo indą.
Kepkite 180 oC orkaitėje 45 min., kol daržovės suminkštės.
Patiekdami papuoškite šviežiais baziliko lapeliais.
Ragaukite su „Sauvignon Blanc“.