Receptas: lietuviški suktinukai, arba zrazai
Paskelbta: 2020-03-04
Rūtos Paulauskienės lietuviški suktinukai, arba zrazai
Rimvydas Laužikas cituoja anoniminį XIX amžiaus autorių, skiriantį „daugybę zrazų rūšių: paprastus zrazus (primenančius barokinį mėsišką troškinį), išmuštus zrazus (sluoksniuotą, lazaniją primenantį, troškinį, kuriame lazanijų vietą užima išmuštos mėsos plokštelės), kapotus zrazus (gamintus iš smulkintos mėsos, primenančius maltinukus), zrazus tešloje (primenančius prancūziškus paštetus) ir į dolmadus panašius zrazus kopūstlapiuose“.
Mes pateikiame virtuvės šefės Rūtos Paulauskienės suktinukų, kuriuos ji paruošė prie subrendusio Bordo vyno, receptą.
SUKTINUKAI
Suktinukams reikės:
1 kg jautienos išpjovos
3 šaukštų alyvuogių aliejaus
1 šaukšto kvietinių miltų
juodųjų pipirų
druskos
Įdarui reikės:
2 saldžių svogūnų
2 saujų džiovintų baravykų
50 g sviesto
3 šaukštų alyvuogių aliejaus
maltų pipirų
druskos
Padažui reikės:
2 morkų
1 saliero šaknies
1 pastarnoko
2 mažesnių svogūnų
2 skiltelių česnako
1 poro
2 salierų stiebų
150 g džiovintų slyvų
4 šaukštų alyvuogių aliejaus
1 šaukšto sviesto
300 ml daržovių sultinio
1 butelio raudonojo vyno
druskos
šviežiai maltų pipirų
ĮDARO GAMINIMAS
Iš pradžių pagaminame įdarą.
Užmerkiame džiovintus baravykus į šiltą vandenį 20 min. Gerai išplauname ir išverdame. Supjaustome pailgais šiaudeliais.
Sviestą ištirpiname ir sumaišome su aliejumi. Įberiame pusžiedžiais supjaustytus svogūnus, išmaišome ir kepame ant vidutinės ugnies 5–8 min. iki gintarinės spalvos.
Sudedame paruoštus grybus ir pakepame dar 5–8 min. Pagardiname druska ir šviežiai maltais pipirais.
Padažo gaminimas
Daržoves supjaustome griežinėliais. Puode išlydome sviestą , įpilame aliejų ir pakepiname daržoves, kol suminkštės (apie 30 min.).
Supilame sultinį, sudedame slyvas ir verdame apie 30 min.
Supilame vyną ir verdame apie 30–40 min. ant silpnos ugnies.
Elektriniu trintuvu sutriname padažą ir tuomet pertriname per sietelį. Įberiame druskos, šviežiai maltų pipirų.
Suktinukų gaminimas
Supjaustome mėsą griežinėliais, uždengiame plėvele ir šiek tiek pamušame mediniu plaktuku, pabarstome druska ir šviežiai maltais pipirais.
Ant mėsos gabaliukų dedame paruošto grybų įdaro, suvyniojame į ritinėlius ir aprišame baltu siūlu arba sutvirtiname mediniu pagaliuku.
Lengvai pabarstome miltais ir pakepiname svieste su aliejumi iš abiejų pusių 2–3 min.
Įkaitiname orkaitę iki 180 laipsnių.
Pakepintus suktinukus sudedame į kepimo indą ir pašauname į įkaitintą orkaitę 15 min.
Patiekiame su bulvių koše ir pagardiname padažu.
Užgeriame subrendusiu raudonuoju vynu.
Vyresnės ponios kavą gėrė anksti rytą,
Dabar dar prasimanė patiekalą kitą:
Alaus su grietine pavirinto joms ruošia;
Įtrupinta varškė jį gardina ir puošia.
Ir vyrai pagal skonį rinktis gal kiekvienas –
Šlaunies, skilandžio, kumpio ar riebios žąsienos,–
Ir vis tai naminiu būdu skaniai taisyta,
Skujų ėglinių dūmais kamine rūkyta.
O pabaigai dar zrazų dubenį padėjo, –
Taip pusrytį gamino namuose Teisėjo.
Adomas Mickevičius. „Ponas Tadas“