Šampano diena 2022: Kaip išsirinkti gerą šampaną savo šventei?
Paskelbta: 2022-10-23
Šampanas yra begalo įvairus: kiekvienas gamintojas turi savo stilių, gamina įvarių kategorijų produktus, kurie skiriasi naudotomis vynuogių veislėmis, brandinimo ir laikymo su mielėmis ypatumais, dozažo kiekiu. Galiausiai šampano namų savitumui daug įtakos turi ir terroir bei vyndariovizija.
Nieko nuostabaus, kad bandymas pasirinkti šampaną savo šventei gali atrodyti tikrai sudėtingas – juk greta jau išvardintų šampano ypatumų derėtų apsvarstyti ir tai, kaip šampanas bus vartojamas (pasitikimui, su patiekalais, o gal užbaigiant vakarą su desertais ar sūrių lėkšte), koks biudžetas bus jam skiriamas, taip pat svarbu pagalvoti ir apie svečių skonį: ar daugiau tokių, kurie mėgsta šampaną ir turi apie jį žinių, ar daugiau pradedančiųjų vartotojų.
Apsvarsčius šiuos savo šventės niuansus, jau galima rinktis, kokios kategorijos šampanas labiausiai atitiktų Jūsų poreikius.
Šampanas svečiams pasitikti
Jei šampaną planuojate tiekti svečių pasitikimui,galite žvalgytis į švelnesnio skonio, elegantišką,švelnesnės rūgšties šampaną. Tikėtina, kad toks putojantis bus suprantamas ir teiks džiugesį tiek pradedantiesiems, tiek ir šampano mėgėjams bei nevargins skonio receptorių savo išraiškingumu ir intensyvumu prieš šventės pradžią. Čia galėtų tikti nemažai tradicinių nevintažinių šampanų.
Putojantis
Champagne Diebolt - Vallois Brut Rose
- Prancūzija
- Šampanė/Champagne
-
- Chardonnay - 70%
- Pinot Noir - 30%
-
- Harmoningas, elegantiškas klasikinio metodo putojantis
- 0,75 12 %
Putojantis sausas
Champagne Diebolt - Vallois Brut Tradition
- Prancūzija
- Šampanė/Champagne
-
- Chardonnay - 40%
- Meunier - 30%
- Pinot Noir - 30%
-
- Harmoningas, elegantiškas klasikinio metodo putojantis
- 0,75 12,5%
Putojantis sausas
Champagne Duval-Leroy Brut Réserve
- Prancūzija
- Šampanė/Champagne
-
- Chardonnay - 10%
- Meunier - 30%
- Pinot Noir - 60%
-
- Harmoningas, elegantiškas klasikinio metodo putojantis
- 0,75
Putojantis
Champagne Pol Roger Brut Reserve NV
- Prancūzija
- Šampanė/Champagne
-
- Chardonnay - 34%
- Meunier - 33%
- Pinot Noir - 33%
-
- Harmoningas, elegantiškas klasikinio metodo putojantis
- 0,75 12,5%
Šampanas prie maisto
Norint rinktis šampaną, kuris derėtų prie šventinio stalo, galima rinktis kompleksiškesnius, intensyvesnius gėrimus, atsižvelgiant į jūsų planuojamas vaišes. Klasikinis derinys, žinoma, šampanas ir austrės, blyneliai su ikrais, minkštieji sūriai, taip pat kiaušinių patiekalai. Čia galima rinktis ryškesnio skonio, išraiškingesnės rūgšties Blanc de Blanc kategorijos šampaną. O štai Blanc de Noirs šampanai iš raudonųjų vynuogių (paprastai ‘Pinot Noir’) galėtų puikiai derėti prie laukinės paukštienos, veršienos, kiaulienos patiekalų, o brandesni, nokesni šios kategorijos vynai galėtų tikti ir prie žvėrienos patiekalų. Jei patiekaluose bus naudojama nemažai ilgai brandintų sūrių, trumų, bus rūkytų produktų skonio, tuomet prie jų veikiausiai derės vintažinis, ilgiau brandintas šampanas. Rožinis šampanas dažnai dera prie krevečių, omarų, lašišos patiekalų, brandesnis, svaresnis gali puikiai tikti prie ryškesnio skonio mėsos patiekalų, kiek daugiau likutinio cukraus turintis šampanas tiks prie antienos, žąsienos.
- Prancūzija
- Šampanė/Champagne
-
- Chardonnay - 100%
-
- Harmoningas, elegantiškas klasikinio metodo putojantis
- 0,75
Putojantis sausas
Champagne Duval-Leroy Rosé Prestige 1er Cru Brut
- Prancūzija
- Šampanė/Champagne
-
- Chardonnay
- Pinot Noir
-
- Harmoningas, elegantiškas klasikinio metodo putojantis
- 0,75
Šampanas prie desertų
Prie ne itin saldžių, švelnesnio skonio desertų taip pat galima priderinti šampaną. Mūsų asortimente yra keletą pusiaus sausų (demi-sec) šampanų, kurie galėtų žaviai užbaigti šventę. Jei jūsų desertas bus gaminamas su uogomis, prie jo gali tikti švelnus rožinis šampanas. Svarbiausia atminti, kad derinant desertus su šampanu (ar kitais gėrimais), reikia stengtis, kad jų saldumas būtų gana panašus.
Putojantis p. saldus
Champagne Pol Roger Rich Demi sec NV
- Prancūzija
- Šampanė/Champagne
-
- Chardonnay - 34%
- Meunier - 33%
- Pinot Noir - 33%
-
- Lengvas, vaisiškas, pusiau saldus putojantis
- 0,75 12,5%
Putojantis sausas
Champagne Pol Roger Brut Rose 2015
- Prancūzija
- Šampanė/Champagne
-
- Chardonnay - 40%
- Pinot Noir - 60%
-
- Harmoningas, elegantiškas klasikinio metodo putojantis
- 0,75 12,5 %
Išskirtiniai šampanai
Norintys išskirtinio gėrimo gali išsirinkti ypatingo skonio ar savitą istoriją turintį šampaną,pasirinkti Jums kažkuo reikšmingus derliaus metus ar šampano pavadinimą susieti su kažkuo jums artimu. Galų gale, netgi išskirtinės formos ar dydžio buteliai gali papuoštiJūsų šventės stalą. Pasidairykite po mūsų siūlomus variantus: jei tai moters šventė (ar savo brangiai moteriai norite išrinkti dovaną), siūlome „Femme de Champagne“ (pranc.šampano moteris); 2002, 2003 metų (puikių derlių!) šampanai idealiai tinka švenčiantiems dvidešimties ar dvidešimtvienerių metų savo, santuokos ar įmonių gimtadienius, 6, 3 ar 1,5 litro buteliai gali atrodyti išskirtinai ir tapti tikru šventės akcentu (žinoma, galimybę tinkamai atvėsinti ir išpilstyti taip pat derėtų apsvarstyti). Norintys susikurti mažytę šventę tik dviem gali rinktis mažesnės talpos šampano butelius. Žinoma, čia tik mūsų idėjos, kiekvienas gali atrasti sau svarbų niuansą, prie kurio galima priderinti putojantį gėrimą.
Putojantis sausas
Champagne Duval-Leroy Femme de Champagne Grand Cru Brut
- Prancūzija
- Šampanė/Champagne Grand Cru
-
- Chardonnay - 87%
- Pinot Noir - 13%
-
- Taurus, koncentruotas, ilgaamžis klasikinio metodo putojantis
- 0,75 12%
Putojantis
Champagne Pol Roger Brut Reserve NV 0,375
- Prancūzija
- Šampanė/Champagne
-
- Chardonnay - 34%
- Meunier - 33%
- Pinot Noir - 33%
-
- Harmoningas, elegantiškas klasikinio metodo putojantis
- 0,375
Konsultacijos apie tinkamiausią šampaną Jūsų šventei
Nebijokite eksperimentuoti, pasitikėkite savo pojūčiais, o jei vistiekjaučiatės šiek tiek sutrikę rinkdamiesi šampaną, visuomet galite kreiptis į „Vyno klubo“ kolektyvą, mielai patarsime ir padėsime pasirinkti labiausiai Jūsų šventei tinkamus gėrimus.
Tekstą parengė Gabrielė Pravilonienė