Toskana ir supertoskana
Paskelbta: 2017-10-02
Gamta, istorija, architektūra, maistas ir turtai Italijoje beveik visada susiję su vynu. Todėl į Toskaną susiruošusiam keliautojui rekomenduotina užsidėti vyno akinius – jie padės pamatyti daugiau itališko gyvenimo briaunų ir atvers nevyniniam turistui uždarytas duris.
Florencija, Mikelandželas, vilos
Lamberto Frescobaldi mus vedasi į „I Collazzi“ ūkio vynuogyno kampą, iš kurio tolumoje matosi gražioji Florencijos bazilika (Basilica di Santa Maria del Fiore, pastatyta 1436 m.). Kaip Vilniaus senamiesčio butų savininkai medžioja langus, per kuriuos matosi bažnyčios arba Gedimino pilis, taip Florencijos apylinkių gyventojai didžiuojasi iš savo vilų matydami didžiausios mūrinės bažnyčios pasaulyje kupolą ir balto, pilko ir rožinio marmuro fasadą. Florencija – didelis ir turtingas Toskanos miestas su prabangiai dekoruotomis aikštėmis ir pastatais, su klasikinio meno šedevrais kiekvienų rūmų salėse. Miestas taip pat žymi šiaurinę Chianti – žymiausios Toskanos vyno apeliacijos – ribą. Todėl visai normalu, kad bankininkų Frescobaldi šeima nuo 1308 m. verčiasi ir vynu. L. Frescobaldi prižiūrimo „I Collazzi“ ūkio centre, ant kalvos, stovi Mikelandželo statyta renesansinė vila. Viloje iki pastarųjų laikų buvo gyvenama, todėl šimtamečiai gobelenai, paveikslai, knygos ne šiaip eksponuojami, jie likę ten, kur juos padėjo šeimininkai, iš indų svečiai vaišinami ir šiandien. Vilos koplyčioje, kurios altorių puošia 1593 m. Santi di Tito tapyta biblijinė vandens pavertimo vynu scena, meldėsi Bini, Dinni, Marchi šeimų nariai. Vienoje iš spintų – ūkio gyvenimo dokumentų archyvas nuo 1570: „Dinni e Gucci“, „Dinni e Strozzi“, „ricevute“, „contrati“, „lettere“. Jei domitės vynu, vilą lengviausia aplankyti pasisakius, kad dievinate ar bent esate girdėję apie jų iš 'Petit Verdot' padarytą „Ferro“, arba 'Cabernet Sauvignon' ir 'Cabernet Franc' mišinį „I Collazzi“. Beje, visos išvardintos juodosios vynuogės kilusios iš Bordo, tačiau pasauliui jos įdomios todėl, kad Italijoje dėl jų atsirado terminas „supertoskana“.
Kas yra supertoskana?
Supertoskanos vyną atpažįstame iš užrašo „Toscana IGT“, kuris reiškia, kad tai - stalo vynas, pagamintas Toskanos regione. Į trisdešimt mažų apeliacijų suskirstytame regione toks nekonkretus kilmės vietos apibūdinimas galėtų būti laikomas trūkumu, nes jo užrašas etiketėje nesufleruoja nei vynuogių, nei dirvožemio, nei gamybos būdo. Europoje dažniausiai taip įvardijamas vynas, padarytas iš nevietinių vynuogių veislių, suprask, neklasikinio skonio ir nebūtinai aukštos kokybės. Garsiuose regionuose – Bordo, Burgundijoje, Pjemonte ar Šampanėje – stalo vyno su geografine nuoroda iš viso nėra, nes niekam nekyla noras čia sodinti nevietines vynuogių veisles. Toskaniečiams svetimos prancūziškos veislės magėjo nuo senų laikų. Nedideliais ploteliais 'Cabernet Sauvignon', 'Cabernet Franc', 'Merlot' auginamos nuo XIX а. vidurio, Karminjane (Carmignano) – nuo XVIII а. O aštuntajame–devintajame XX amžiaus dešimtmetyje iš jų įspūdingus, jei ne įspūdingiausius, regiono vynus pradėjo gaminti kone kiekvienas vyndarys. Pirmasis vien tik 'Cabernet Sauvignon‘ vynuogyną Bolgerio kaimelyje 1944 m. pasodino markizas Mario Incisa della Rocchetta. Nugludinti, upių sunešti akmenys, padiktavo ir vyno pavadinimą „Sassicaia“ (it. Sasso akmuo). Mаrkizas užtruko 20 metų, kol surado vynuogėms tinkamiausią vietą, išmoko suvaldyti didesnį nei Bordo alkoholio ir rūgšties kiekį ir kiek kitokį vyno brendimo procesą. 1948-aisiais nuėmęs pirmąjį derlių, savo vyną į rinką vyndarys išleido tik 1968-aisiais ir iš karto pelnė vieno geriausių Toskanos vynų reputaciją. Juo sekė P. Antinori 1971 m. sukurtas „Tignanelo“, kuriame 'Cabernet Sauvignon' buvo sumaišytos su 'Sangiovese' ir pagal Bordo tradiciją vynas ilgokai brandintas naujose ąžuolo statinaitėse. Taip gimė vyno kategorija „Supertoskana“. Šiandien klesti ne tik prancūziškomis veislėmis garsėjantis Bolgeris, bet ir platesnė aplink jį esanti vyno zona – Marema. Ši vieta vadinama Italijos Naujuoju Pasauliu: čia labai šiltas klimatas ir nepaliesta gamta, kurioje vynuogynai sodinami pirmą kartą. Čia savo vaikus siunčia klestintys kitų regionų vyndariai: „Gaia“ Gajų šeimos vardu (Pjemontas) Bolgeryje valdo vyninę „Ca‘ Marcanda“, Zoninų (Venetas) palikuonis Laurenzo turi vyninę „Cristoforo“, Vittorio Moretti dukra Francesca (vyninės „Bellavista“ savininkai Frančakortoje) valdo „Petra“.
Arūnas Starkus
„Vyno klubo“ supertoskanos sąrašas straipsnio apačioje.