Iš kokios taurės gerti šampaną (proseką, kavą)? Renkame geriausias taures skirtingiems putojantiems
Paskelbta: 2022-12-30
Tai buvo bene sunkiausia degustacija iš visų, iki šiol buvusių. Putojančio vyno įvairovę teko susiaurinti iki šešių populiariausių stilių, o taurių – iki penkiolikos. Rezultatai ir nustebino, ir patvirtino naujausias tendencijas – gerti putojantį vyną iš neputojančio vyno taurių nėra blogas sprendimas. Taip pat išrinkome universaliausias ir patogiausias gerti taures.
Toliau aptarsime ragauto putojančio vyno stilius: proseką, kavą ir šampaną („Blanc de Blancs“, NV, rožinį ir ąžuolo statinėse brandintą); pateiksime geriausiai tinkančių taurių sąrašą, kuris atspindi apibendrintą visų ekspertų nuomonę, o kam patinka asmenybės, ras ir kiekvieno eksperto išrinktų taurių trejetą konkrečiam vynui.
Prosekas
Ragavome „Follador Prosecco Treviso DOC Brut“, kvepiantį gėlėmis, baltais vaisiais, kriaušėmis, ne itin rūgštų, su minkšta puta. Geriausiai tikusios taurės:
- Baltajam vynui skirta „Zalto“ taurė subtiliai atskleidžia gausybę lengvų kvapų, paryškėja persikų nata.
2-4.„Zwiesel 1872 WSC Prestige Champagne“ bei tos pačios serijos „Blanc de Blanc“ taurės paryškina rūgštį, sukelia sodrumo pojūtį.
2-4.Universali „Zalto“ taurė leidžia atsiskleisti gėlių natoms.
- „Cristal“ taurė suteikia solidumo , atskleidžia džiovintų vaisių natas.
- Taip pat, bet paryškindama apelsinų kvapą, veikia ir „Riedel Vinum Pinot Noir“ taurė.
Prosekui atskiri ekspertai rinkosi tokias taures:
- Arūnas Starkus: „Zwiesel 1872 WCS Prestige Champagne“, „Zwiesel 1872 Enoteca Champagne“, „Zwiesel 1872 WCS Champagne“;
- Petras Jarašūnas: „Zalto Blanc“, „Zwiesel 1872 WCS Sekt“, „Riedel Vinum Riesling“;
- Andrius Pagojus: „Richard Juhlin Champagne“, „Zalto Blanc“, „Riedel Vinum Pinot Noir“;
- Rasa Starkus: „Zwiesel 1872 WCS Blanc de Blancs“, „Zwiesel 1872 WCS Prestige Champagne Zwiesel 1872 Enoteca Champagne“.
Kava
Ragavome „Gramona La Cuvee Cava Gran Reserva Brut 2015“: trejus metus brandinta su mielių nuosėdomis, todėl kvepia skrebučiais, šviežiomis bandelėmis, citrinos žievelėmis, persikais. Gaivi, sausa (6 g likutinio cukraus). Taurių nugalėtojų sąrašas:
1. „Cristal“ taurė suteikia taurumo bet kuriam putojančiam vynui, ypač ilgai brandintam su mielėmis.
2-3. „Zalto Blanc“ atveria minerališkumą, paryškina vyno tekstūrą.
2-3. Richardo Juhlino šampano taurėje kava „lieknėja“.
4-6. „Riedel Vinum Riesling“ taurė paryškina visas vyno dedamąsias dalis: vaisiškumą, autolizę ir gaivumą.
4-6. „Zalto“ universalioji taurė atskleidžia gėlių natas.
4-6. „Zwiesel 1872 WCS Prestige Champagne” taurėje kava maloniai subtilaus skonio.
Kavai atskiri ekspertai rinkosi tokias taures:
- Arūnas Starkus: „Riedel Vinum Riesling“, „Zalto Universal“, „Riedel Vinum Pinot Noir“;
- Petras Jarašūnas: „Zalto Universal“, „Zalto Blanc“, „Cristal“;
- Andrius Pagojus: „Richard Juhlin Champagne“, „Zalto Blanc“, „Cristal“;
- Rasa Starkus: „Zwiesel 872 WCS Blanc de Blancs“, „Zwiesel 1872 WCS Prestige Champagne“, „Cristal“.
Šampanas „Blanc de Blancs“
Ragavome „Diebolt-Vallois Blanc de Blancs Brut“, kuriame dera autolitinis skrebučio aromatas ir citrusinių, svarainių bei migdolų kvapai su labai gaivia rūgštimi.
1. „Cristal“ taurėje vynas autolitiškas, vaisiškas ir kompleksiškas.
2. „Richard Juhlin Champagne“ taurė atskleidžia autolizės ir džiovintų vaisių kvapus.
3. Universalioje „Zalto“ taurėje vynas subtilus, ne toks intensyvus.
4-7.„Zwiesel 1872 Enoteca Champagne“ taurėje vynas vaisiškas, subalansuotas.
4-7.„Riedel Vinum Champagne“ taurėje jaučiama gaiva ir džiovinti vaisiai.
4-7.„Zwiesel 872 WCS Blanc de Blancs” – kompleksiškas skonis.
4-7.„Zalto“ baltojo vyno taurėje juntami autolizės, džiovintų vaisiai.
Iš ‘Chardonnay’vynuogių padarytam šampanui atskiri ekspertai rinkosi tokias taures:
- Arūnas Starkus: „Cristal, Zalto Universal“, „Zwiesel 1872 Enoteca Champagne“;
- Petras Jarašūnas: „Zwiesel 1872 WCS Champagne“, „Zalto Blanc“, „Riedel Vinum Champagne“.
- Andrius Pagojus: „Cristal“, „Richard Juhlin Champagne“, „Zalto Blanc“.
- Rasa Starkus: „Zwiesel 1872 WCS Prestige Champagne“, „Riedel Vinum Pinot Noir“, „Richard Juhlin“.
Non Vintage šampanas
Ragavome „Pol Roger Reserve Brut“: kompleksiškas, autolitiškas, baltų vaisių ir gėlių aromato, gana svarus, harmoningas. Jam geriausiai tikusios taurės išsidėstė taip:
1. „Cristal“ taurėje vynas kompleksiškas, vaisiškas, autolitiškas, harmoningo skonio.
2. „Riedel Vinum Pinot Noir“ taurėje paryškėja svarumas ir citrusiniai vaisiai.
3-4. Universalioje „Zalto“ taurėje gerai jaučiami persikai, o skonis subtilus.
3-4. „Juhlin“ šampano taurėje jaučiami autolizė, dozažas ir ryškūs vaisiai.
5-6.„Zwiesel 1872 WCS Prestige Champagne“ taurėje išryškėjęs džiovintų vaisių aromatas rodo vyno brandą.
5-6.„Riedel Vinum Champagne“ taurėje ryškėja šampano aromatas.
Nevintažiniam šampanui atskiri ekspertai rinkosi tokias taures:
- Arūnas Starkus: „Riedel Vinum Champagne“, „Cristal“, „Zwiesel 1872 WCS Prestige Champagne“;
- Petras Jarašūnas: „Zalto Blanc“, „Zwiesel 1872 WCS Champagne“, „Zalto Universal“;
- Andrius Pagojus: „Richard Juhlin Champagne“, „Riedel Vinum Pinot Noir“, „Zalto Blanc“;
- Rasa Starkus: „Riedel Vinum Pinot Noir“, „Cristal“, „Zwiesel 872 WCS Blanc de Blancs“;
Rožinis šampanas
Ragavome „Louis Barthelemy Rose Ruby Brut“: kvepia vyšniomis, avietėmis, persikais, yra vaisiško skonio.
1. „Cristal“ taurėje vynas elegantiškas ir skaistus.
2. “Riedel Vinum Pinot Noir” taurėje vynas kiek saldesnis, džiovintų vaisių aromato.
3. Universalioje „Zalto“ taurėje vynas kompleksiškas, sodraus raudonų uogų aromato.
4. „Richard Juhlin Champagne“ taurėje stipriau juntamas autolizės aromatas.
5. „Zwiesel 872 WCS Blanc de Blancs“ kiek uždarokas, ryškaus mielių aromato.
Rožiniam šampanui atskiri ekspertai rinkosi tokias taures:
- Arūnas Starkus: „Zwiesel 1872 WCS Champagne“, „Cristal“, „Zalto Universal“.
- Petras Jarašūnas: „Cristal“, „Riedel Vinum Pinot Noir“, „Zalto Universal“.
- Andrius Pagojus: „Zalto Blanc“, „Cristal“, „Riedel Vinum Pinot Noir“.
- Rasa Starkus: „Cristal“, „Zwiesel 872 WCS Blanc de Blancs“, „Zwiesel 872 WCS Prestige Champagne“.
Ąžuolo statinėse brandintas šampanas
Pavyzdinis šampanas – „Egly-Ouriet Tradition Grand Cru Brut“: tropinių vaisių aromatai sumišę su ąžuolo statinių prieskoniais, vidury sužiba citrusiniai, o burnoje – gaivus, intensyvus, vos pastebimi ąžuolo taninai.
- Universalioje „Zalto“ taurėje vynas minerališkas, gaivus ir kompleksiškas.
2-3. „Cristal“ taurėje juntamas kompleksiškas autolizės bei džiovintų vaisių aromatas.
2-3.„Riedel Vinum Pinot Noir“ taurėje juntama gaiva, autolizės aromatai ir dozažas.
4-5.„Richard Juhlin Champagne“ paryškina vaisių, citrinų ir prieskonių aromatus.
4-5.„Zwiesel 872 WCS Blanc de Blancs“ taurėje atsiskleidžia riešutų, džiovintų vaisių aromatai.
- „Zwiesel 1872 WCS Prestige Champagne“ taurėje vynas kiek uždaresnis.
Ąžuolo statinėse brandintam šampanui atskiri ekspertai rinkosi tokias taures:
- Arūnas Starkus: „Zalto Universal“, „Zwiesel 1872 Enoteca Champagne“, „Zwiesel 1872 WCS Sekt“.
- Petras Jarašūnas: „Zalto Universal“, „Cristal“, „Zwiesel 872 WCS Blanc de Blancs“.
- Andrius Pagojus: „Cristal“, „Zalto Universal“, „Zwiesel 1872 WCS Prestige Champagne“.
- Rasa Starkus: „Cristal, Zwiesel 872 WCS Blanc de Blancs“, „Zwiesel 872 WCS Rose“.
Universaliausia taurė
Jei namuose ar restorane galime turėti tik vieną putojančio vyno taurę, ji turi tikti kuo skirtingesniems vynams. Suskaičiavome, kurias taures dažniausiai rinkosi ekspertai. Rezultatas kiek šokiruoja, nes dažniausiai minima „Cristal“ taurė, kurią galima įsigyti tik tiesiai iš „Louis Roederer“ (gerai, kad mes esame šio vyndario platintojai Lietuvoje, taigi kreipkitės, tik perspėjame, kad ant jos yra „Cristal“ šampano logotipas), antroje – „Riedel Pinot Noir“ taurė, trečioje vietoje pagal universalumą – „Zalto“ taurė baltajam vynui ir tik nuo ketvirtosios vietos („Zwiesel 1872 Wine Classic Sellect Prestige Champagne“) prasideda visuotinai prieinamos putojančio vyno taurės. Tai nereiškia, kad jos netinkamos gerti putojančiam vynui. Tiesiog sąrašo viršuje esančios geriau atskleidžia vyno skonį, kokybę, akcentuoja dalykus, kurie kitu atveju būtų mažiau pastebimi.
Patogiausia gerti
Įvairios taurių formos skirtos skoniui atskleisti. Tačiau ne iš visų vienodai patogu gerti putojantį vyną. Ekspertų komisijai patogiausios pasirodė šios taurės:
- „Zwiesel 1872 WCS Prestige Champagne“,
- „Zalto Blanc“,
- „Richard Juhlin Champagne“,
- „Zwiesel 1872 WCS Blanc de Blancs“,
- „Riedel Vinum Champagne“,
- „Riedel Vinum Riesling“,
- „Zwiesel 1872 WCS Rose“,
- „Zwiesel 1872 Enoteca Champagne“,
- „Riedel Vinum Pinot Noir“,
- „ISO tasting“.
Degustacijoje naudotos taurės:
- „Zwiesel 1872 Enoteca Champagne“,
- „Zwiesel 1872 WCS Sekt“,
- „Zwiesel 1872 WCS Champagne“,
- „Zwiesel 1872 WCS Blanc de Blancs“,
- „Zwiesel 1872 WCS Prestige Champagne“,
- „Zwiesel 1872 WCS Rose“,
- „Zalto Blanc“,
- „Zalto Universal“,
- „Riedel Vinum Riesling“,
- „Riedel Vinum Pinot Noir“,
- „Riedel Vinum Champagne“,
- „Richard Juhlin Champagne“,
- „Cristal“,
- „ISO tasting“,
- „Zwiesel 1872 Air Sense Saucer Champagne“.
Ekspertai: Arūnas Starkus, Andrius Pagojus, Rasa Starkus, Petras Jarašūnas ir kt.
Rezultatus apibendrino Arūnas Starkus