Vynas ant Kūčių ir Kalėdų stalo. Ką pataria ekspertai
Paskelbta: 2025-12-18
Ant lietuviško Kūčių stalo Dievo kūną simbolizuoja ir laužomas kalėdaitis, ir kūčiukai, arba šližikai, kurie atlieka ir vėlių duonelės vaidmenį, ir ruginė duona. Tačiau Dievo kraują simbolizuoti tegali tik vynas. Ar jis bus ant Kūčių stalo – kiekvienos šeimos pasirinkimas. Mūsų reikalas – parekomenduoti tokį, kuris subtiliai derėtų prie tradicinių pasninko patiekalų ir nesugadintų vakarienės.
Per Kalėdas linkime mažiau spręsti religinių ir etnografinių dilemų, o daugiau patirti šventės, gastronominio malonumo ir gyvenimo džiaugsmo. Patiekalai – gerokai įvairesni, lėkštėse – daug gyvūninės kilmės ingredientų. Todėl ir vyną mūsų ekspertai pataria rinktis rimtesnį, brandesnį, šventiškesnį. Kalėdų juk laukėme visus metus.
Tradicinis Kūčių stalas. Žuvis ir vynas?!
Silkė
Silkė pataluose, silkė su svogūnais, silkės užkandėlės, silkė su kiaušiniais, silkė su grybais… Būtų galima vardinti ir vardinti, kiek įvairių silkės variacijų gula ant lietuvių Kūčių stalų. Išrinkti vieną vyną, derantį prie visų silkės patiekalų, yra nelengva užduotis. Bet vertinant pagrindinį silkės skonį, t. y. gana stiprų sūrumą ir žuviškumą, turime ieškoti tokio vyno, kuris padėtų nuplauti sūrų poskonį ir burnoje nesustiprintų žuvies skonio.
Jau keletą metų iš eilės mūsų vyno specialistė Indrė Šimkienė prie silkės derina šampaną. Jis turi daug minerališkų ir gaivių natų, kurios atgaivina skonių paletę po silkės ir grybų. O tvirti, bet subtilūs šampano burbuliukai atsveria aliejišką ir sunkią patiekalų tekstūrą.
Silkės skonį formuoja ir jos garnyras, arba „patalai“, kurie neretai turi kiek saldumo: morkos, kepinti svogūnai, razinos, obuoliai. Tokiu atveju gelbės pusiau sausas arba pusiau saldus vokiškas rislingas.
Baltasis sausas
H.Bourgeois Sancerre 2024
-
Prancūzija
- Luaros slėnis/Sancerre AOC
-
- Sauvignon Blanc - 100%
- 0,75 L 13%
Daržovės
Per Kūčias valgome ir daug įvairių daržovių patiekalų: salotų, mišrainių, keptų, marinuotų ir žalių daržovių. Prie žalių daržovių ir salotų su užpilais mūsų vyno ekspertas Petras Jarašūnas rinktųsi vidutiniškai aromatingą vyną, kuris pasižymėtų gaiva ir minerališkumu. Toks yra „Sauvignon Blanc“ iš Sansero (Sancerre) apeliacijos, turintis žolelių, agrastų, citrusų natų. Jos harmoningai dera su augalinės kilmės patiekalais ir nebijo padažo su actu ar citrina.
Baltasis sausas
Georg Breuer Rüdesheim Estate Riesling 2023
-
Vokietija
- Rheingau
-
- Riesling - 100%
-
- Minerališkas, gaivus baltasis
- 0,75 L 11,5%
-
Prancūzija
- Provansas/Côtes de Provance AOC
-
- Grenache - 10%
- Tibouren - 90%
-
- Taurus, bręstantis rožinis
- 0,75 L 13,5%
Baltasis sausas
Château Couhins Blanc Pessac-Léognan AOC 2020
-
Prancūzija
- Bordo/Pessac-Léognan AOC
-
- Sauvignon Blanc - 95%
- Sauvignon Gris - 5%
-
- Kvapnus, vaisiškas, sausas baltasis
- 0,75 L 14%
Grybai
Dar vienas tradicinis Kūčių maistas – grybų virtinukai, grybų pyragėliai, kepti grybai ir mišrainė su grybais. Anot vyno eskperto Arūno Starkaus, rauginti, marinuoti grybai yra sodraus ir kartu gaivaus baltojo vyno draugai. Kodėl gi nepabandžius ąžuolo statinėse brandinto baltojo iš Bordo ar Pietvakarių regiono Prancūzijoje?!
Jei grybus troškinsite su raugintais kopūstais, paieškokite sauso rislingo iš Elzaso arba Vokietijos.
Arba kiek svaresnio rožinio! Nes pastarasis derės ir prie pyragėlių su grybais, virtinukų, keptų grybų.
Baltasis sausas
Weingut Knoll Grüner Veltliner Ried Kreutles Federspiel 2023
-
Austrija
- Vachau
-
- Grüner Veltliner - 100%
-
- Minerališkas, gaivus baltasis
- 0,75 L 12%
Menkė
Silkė – ne vienintelė Kūčių stalo žuvis. Kadangi tradiciškai per Kūčias nevalgome mėsos, stalą papuošia daugiau žuvies patiekalų. Vienas jų – menkės filė, dažnai patiekiama su keptomis bulvėmis ir daržovėmis.
Prie šio patiekalo mūsų vyno specialistas Justas Valatka rinktųsi austrišką baltąjį „Grüner Veltliner“ vyną, gaminamą iš vynuogių, augančių prestižiniame Kreutleso vynuogyne. Šio vyno minerališkos natos puikiai dera su žuvimi, ypač menke. Sūrumas, vaisiškumas bei gaivumas pagyvins kiekvieną menkės kąsnį. Jį geriausia tiekti 8–10 °C temperatūros.
Putojantis sausas
Champagne Diebolt - Vallois Blanc de Blancs Brut
-
Prancūzija
- Šampanė/Champagne AOC
-
- Chardonnay - 100%
-
- Harmoningas, elegantiškas klasikinio metodo putojantis
- 0,75 L 12,5%
-
Vokietija
- Mozelis
-
- Riesling - 100%
-
- Lengvas, gaivus, pusiau saldus, vaisiškas baltasis
- 0,75 L 7,5%
Ant Kalėdų stalo sugrįžta mėsa
Šalti mėsos užkandžiai
Po Kūčių pasninko per Kalėdas ant mūsų stalo sugrįžta įvairūs mėsos patiekalai. Pradedant šaltais mėsos užkandžiais jau ryte, tęsiant keptais patiekalais pietums ir vakarienei.
Prie įvairiais šaltais užkandžiais nukrauto stalo geriausiai, anot Petro Jarašūno, visada tiks šampanas. Burbuliukai ir stipri rūgštis nuplauna receptorius po kiekvieno kąsnio, todėl tinka tiek prie riebesnio kumpio, tiek prie lengvesnio užkandžio. Be to, tai suteikia Kalėdoms iškilmingumo.
Putojantis sausas
Champagne Louis Roederer Brut Collection 246
-
Prancūzija
- Šampanė/Champagne AOC
-
- Chardonnay
- Pinot Noir
- Meunier
-
- Taurus, koncentruotas, ilgaamžis klasikinio metodo putojantis
- 0,75 L 12,5%
Kepta kiauliena
Prie keptos kiaulienos patiekalų Indrė Šimkienė siūlo rinktis itališką vyną, atkeliavusį nuo Etnos ugnikalnio papėdžių. Jo vyšnių, raudonųjų serbentų ir trešnių aromatai puikiai tiks prie kiek riebokos ir sunkesnės kiaulienos, papildys patiekalą subtiliomis prieskonių natomis, jaučiamomis dėl brandinimo ąžuolo statinėse. Vynas padės sukurti svarumo ir elegancijos harmoniją su patiekalu.
Raudonasis sausas
Tenuta delle Terre Nere Etna Rosso DOC 2023
-
Italija
- Sicilija/Etna Rosso DOC
-
- Nerello Mascalese - 100%
-
- Lengvas, vaisiškas, švelnių taninų raudonasis
- 0,75 L 14%
Kepta antis arba žąsis
Tamsi, kvapni, intensyvaus skonio paukštiena tinka su viso pasaulio „Pinot Noir“. Burgundija čia karalienė, tačiau Oregono, Kalifornijos, Naujosios Zelandijos, PAR vynas ar net retesni egzemplioriai iš Austrijos, Portugalijos, Italijos, Čilės gali puikiai praplėsti mūsų vyninį akiratį. Arūnas Starkus siūlo rinktis brandintus ąžuolo statinėse. Nebijokite bruknių ir kitų uogų ar vaisių prie antienos ir žąsienos. Prie vyno derės dar geriau.
Raudonasis sausas
Michel Gros Bourgogne Hautes-Cotes Nuits Fontaine St Martin Rouge 2023
-
Prancūzija
- Burgundija/Hautes Cotes de Nuits
-
- Pinot Noir - 100%
-
- Taurus, elegantiškas, kompleksiškas raudonasis
- 0,75 L 14%
Raudonasis sausas
Felton Road Bannockburn Pinot Noir Central Otago 2022
-
Naujoji Zelandija
- Centrinis Otagas
-
- Pinot Noir - 100%
- 0,75 L 14%
Raudonasis sausas
J. Coudray-Bizot Echezeaux Grand Cru En Orveaux 2018
-
Prancūzija
- Burgundija/Echezeaux Grand Cru
-
- Pinot Noir - 100%
-
- Taurus, koncentruotas, struktūriškas raudonasis
- 0,75 L 13%
O jei norėtumėte sužinoti, koks vynas geriausiai derės prie konkrečių Jūsų šventinio stalo patiekalų, parašykite mums, patarsime!