Vynas prie žąsienos
Paskelbta: 2021-12-17
Žąsies mėsa tamsi, kaip ir antiena, tik ne tokia kvapni, taigi valgoma ir ruošiama su visokiais pagardais ir padažais. Prie jų reikėtų ir derinti vyną. Kulinarinio paveldo specialistas A. Vincentas Sakas su obuoliais keptą ir su portveino padažu patiekiamą žąsieną siūlo valgyti „iš porcelianinių lėkščių su sidabruotais įrankiais ir būtinai užgerti tikru Portugalijos portveinu“. Puikus bajoriškas derinys, kuriame dominuoja kepti obuoliai, saldžiarūgštis padažas ir saldus pastiprintas vynas, o žąsienai tenka pelenės vaidmuo. Jei turite su stipresniu gėrimu padarytą padažą, vynas negali būti silpnas, antraip padažas jį užgoš, kaip romas tortuose užgožia kilnesnio, bet subtilesnio skonio saldųjį vyną. Todėl nuosaikesni ragautojai vietoj portveino padažo gali rinktis paprastą bruknių uogienę su obuoliais arba kriaušėmis. Su tokiu deriniu puikiai tinka saldokas Elzaso „Pinot Gris“. Vyne tada sustiprėja dūmo nata, atsirado razinų, džiovintų kriaušių aromatų, kurie susipina su laukiniais žąsienos aromatais. Bruknės ir gaivus, salsvas vynas sudaro tobulą derinį.
Tačiau klasikinis žąsies „draugas“ yra raudonasis vynas: vidutinių ar kiek mažesnių taninų, gana gaivus, ne per brandus.
Su obuoliais kepta žąsis portveino padaže. Pastiprintas saldus vynas, geriausia tas pats, kuris naudotas padažui gaminti. Jei portas, tai ruby, o ne tawny.
Angliškai paruošta žąsis (kimšta svogūnais, šalavijais, patiekama su obuolių padažu). Vidutinių taninų, gaivus, šiurkštokas ir vaisiškas raudonasis.
Kepta žąsis su kaštainiais. Vidutinių taninų, vidutinio amžiaus raudonasis vynas.
Kepta žąsis su apelsinais ir madera. „Gewurztraminer“, idealu, jei keletą metų spėjęs pabręsti.
Raudonasis sausas
Nicolas Rossignol Volnay AOC 2018
- Prancūzija
-
- Pinot Noir - 100%
-
- Lengvas, vaisiškas, švelnių taninų raudonasis
- 0,75 13 %