Vyno ir desertų derinių čempionatas: koks vynas derėjo prie desertų?
Paskelbta: 2022-11-10
Pirmadienį, lapkričio 7 dieną, „Vaidilos teatre“ įvyko dvyliktasis Lietuvos someljė mokyklos organizuojamas Vyno ir desertų derinių čempionatas. Jame buvo pristatyti 13 vyno ir desertų derinių. Iš 13 priderintų vynų, net 7 buvo iš „Vyno klubo“ asortimento.
Vienas įdomiausių derinių čempionato metu buvo „Vila komoda“ restorano konditerių Gabrielės Stulgaitės ir Martyno Mičiulio bei „Vyno klubo“ ekspertės Daivos Mumgaudienės derinys: desertas su foie gras pagrindu ir šampanas „Louis Roederer Carte Blanche Demi-Sec“.
Komanda buvo apdovanota III vieta ir Lengviausio čempionato derinio prizu.
Šampano namai „Louis Roederer“ daugybei vyno gerbėjų asocijuojasi su legendiniu „Cristal prestige cuvee“, 1876-aisiais sukurtu specialiai Rusijos carui Aleksandrui II. Tačiau ir be šio šampano „Louis Roederer“ namai yra nepriekaištingos reputacijos. Komandos pasirinktas šampanas pasižymi prinokusiais vaisiais, medumi, migdolais, rekomenduojams su vaisių salotomis, biskvitinių sausainių ar ne itin saldžių desertų deriniais.
R. Daskevičiaus nuotr.
Tuo tarpu komanda „Draugystės gatvėje“: Andželika Norkuvienė ir Enrika Norkutė, savo šeimos morkų pyragą su riešutų kremu patiekė su „Castello di Volpaia Chianti Classico DOCG 2015“.
Tradicinis saldus Toskanos vynas gaminamas iš vytintų vynuogių. 5 metus trunkantis brandinimas mažose ąžuolo statinėse vynui suteikia gintaro spalvą, intensyvų ir subalansuotą rudojo cukraus, abrikosų džemo ir razinų aromatą. Skonis pilnas ir sultingas, ilgame poskonyje atsiranda migdolų natų.
R. Daskevičiaus nuotr.
Netikėčiausią derinį komisijos nariams pristatė restorano „Old Town Grill“ komanda: Ivona Cibulskienė, Miglė Sabaliauskienė ir Roberta Blekaitienė. Juodos duonos pudingas su svarainių želė ir „Giacomo Bologna Braida Brachetto d'Acqui DOCG 2021“.
Rubino spalvos vynas pasižymi prisirpusių raudonųjų uogų ir rožių žiedlapių aromatais. Burnoje juntama minkšta puta, švelnus salstelėjimas bei gaivumo pojūtį suteikianti, vaisiška rūgštis. Skonyje dominuoja braškių, miško uogų, džiovintų spanguolių bei migdolų natos.
R. Daskevičiaus nuotr.
Dar vienas puikus pasirodymas su „Vyno klubo“ vynu: „Želvė Village & Spa“ konditeriai Vladimiras Zajacas, Sonata Krauleidytė ir „Vyno klubo“ ekspertas Giedrius Simutis. Desertas „Ruduo želvėje“ buvo priderintas prie „Moscadello di Montalcino Vendemmia Tardiva DOC 2017“.
Gilios auksinės spalvos vynas kvepia muskato riešutais, akacijų medumi, abrikosais, kriaušėmis. Tankus, kompleksiškas, puikus saldumo ir rūgšties balansas. Spalva: giliai auksinė.
R. Daskevičiaus nuotr.
Komanda „Paimk mane į šiaurę“ taip pat išsirinko vyną iš mūsų asortimento. Kepyklos „Biržų duona“ technologė Eglė Punytė ir gėrimų ekspertas Lukas Palubinskas pristatė desertą „Paimk mane į šiaurę“ ir priderino jį prie saldžiojo vyno „Bodegas Valdespino El Condado Pedro Ximenez Jerez DO“.
Išraiškingo aromato vynas kvepia šviežiomis razinomis, figomis, medumi, svarainių uogiene, papildytomis lapijos ir lengvomis cinamono žievės natomis. Burnoje vynas ypač saldus (420 g/l) ir tirštas; Karamelės, nugos, guavos, figų ir medaus desertų skonių. Ilgame poskonyje dominuoja kava, deginta karamelė, pipirai ir kardamonas.
R. Daskevičiaus nuotr.
Kauno kolegijos komanda ir vyninė „Roksala“ - komanda iš Kauno. Kauno kolegijos gastronomijos ir maitinimo organizavimo antro kurso studentė Sigita Malinauskienė ir vyninės „Roksala“ vyndarys Lukas Nagelė pristatė desertą iš įvairių sodo gėrybių „Sodo spalvos“ ir lietuvišką agrastų vynas „Roksala“.
Rokiškio rajone, Taručių kaime, prie pat sienos su Latvija įsikūrusi kaimo turizmo sodyba „Roksala“, kurioje R.Nagelės šeima pagal senas tradicijas gamina naminį vyną. Vynai daromi iš šiauriausiame Lietuvos vynuogyne užaugintų vynuogių bei kitų šeimininkų ūkyje auginamų vaisių ir uogų. Devyni iš jų turi Lietuvos tautinio paveldo sertifikatus. Raimondo vynai nuolatiniai Lietuvos vyno čempionato nugalėtojai.
R. Daskevičiaus nuotr.
Kepyklos „Mantinga“ ir „Your plate sommelier“ duetas: technologės Viktorija Vyšniauskaitė ir Irma Seiliuvienė ir „Your plate sommelier“ someljė Enrika Norkutė. Desertas su agurkais „Vasaros takais“ ir vynas „Chateau Dereszla Tokaji Furmint Late Harvest 2017"
Saulėta žinutė butelyje iš Tokajaus kalvų. Vynas daromas iš vėlyvojo rinkimo vynuogių. Tropinių vaisių, medaus, svarainių, apelsinų žiedų, nokių melionų aromatų. Glotnus, puikus natūralaus saldumo ir rūgšties balansas. Ilgo poskonio.
R. Daskevičiaus nuotr.
Baltasis p. saldus
Chateau Dereszla Tokaji Furmint Late Harvest 2017
- Vengrija
- Tokajus
-
- Furmint - 100%
-
- Vaisiškas, pusiau saldus
- 0,375 10,5 %
Saldusis saldus
Moscadello di Montalcino Vendemmia Tardiva DOC 2017 0,5L
- Italija
- Toskana/Moscadello di Montalcino DOC
-
- Moscato - 100%
-
- Vaisiškas saldusis
- 0,5 15 %
Likerinis saldus
Bodegas Valdespino El Condado Pedro Ximenez Jerez DO 0,375L
- Ispanija
- Chereso kraštas/Jerez DO
-
- Pedro Ximenez - 100%
-
- Labai saldus, tamsus subrendęs pastiprintas
- 0,375 17%