Vasarai: vyno ir uogų kokteiliai
Paskelbta: 2021-08-01
Sangrija
Sangrija atsirado maždaug prieš 2000 metų. Romėnai, žygiuodami per Iberijos pusiasalį, pakeliui sodindavo vynmedžius, iš kurių gamindavo vyną, naudojamą sangrijos gamybai. Kadangi gerti vandenį nebuvo saugu, jis būdavo pastiprinamas vynu, prieskoniais ir žolelėmis. Sangrija, kokią ją įsivaizduojame mes, atsirado XIX a. Anglijoje ir Prancūzijoje, o išpopuliarinta buvo XX a. viduryje.
Dalinamės puikiu sangrijos receptu.
Tradicinė raudonoji sangrija
1/2 vidutinio dydžio obuolio (su odele, sukapoto į mažus gabaliukus).
1/2 vidutinio dydžio apelsino (su žievele, supjaustyto mažais gabaliukais, be sėklų).
3–4 arbatiniai šaukšteliai rudojo cukraus (maždaug 37 gramai).
3/4 puodelio apelsinų sulčių.
1/3 puodelio brendžio.
750 ml raudono sauso ispaniško vyno (tiks bet koks vaisiškas, svarus, raudonasis ispaniškas vynas).
1 puodelis ledo.
Į didelį ąsotį sudėkite obuolius, apelsinus, cukrų ir 45 sekundes maišykite. Įpilkite apelsinų sulčių ir brendžio, vėl maišykite apie 30 sekundžių. Įpilkite raudonojo vyno ir išmaišykite, tada pagal skonį įpilkite dar šiek tiek brendžio, apelsinų sulčių ir rudojo cukraus. Viską gerai išmaišykite, kad sujungtumėte atskirus skonius į vieną. Įdėkite ledo ir dar kartą išmaišykite, kad gerai atvėstų.
Punšas
Punšą į Angliją iš Indijos XVII amžiaus pradžioje atvežė jūreiviai ir „English East India Company“ darbuotojai. Iš ten jis paplito į kitas Europos šalis. Šis gėrimas turi mažesnį alkoholio kiekį nei įprastas kokteilis. Punšo terminas pirmą kartą užfiksuotas angliškuose dokumentuose 1632 m. Maždaug 1655 m. pradėtas naudoti Jamaikos romas ir atsirado „modernus“ punšas. Šiais laikais yra daugybė punšo variacijų, tad vieną iš jų pateikiame jums.
Rožinis punšas
1 apelsinas (apelsiną nulupkite ir supjaustykite).
1 citrina (citriną taip pat nulupkite ir supjaustykite).
300 gr. braškių ( braškes perpjauti pusiau).
1 arbatinis šaukštelis medaus.
750 ml rožinio vyno.
250 ml sauso Fino chereso.
Ledo pagal skonį.
Apelsiną, citriną ir braškes suberkite į didelį dubenį. Supilkite vyną, cheresą ir viską išmaišykite. Pridėkite šaukštelį medaus ir daug ledo. Dar kartą gerai išmaišykite, kad skoniai susilietų.
Limončela
Priklausomai nuo to, kieno klausiate, limončelos šaknys gali būti siejamos su Sorrento, Amalfi ar Capri vietovėmis. Kilmės klausimai kelia didelius ginčus tarp limončelos gamintojų. Pasak Italijos vyno bei likerio gamintojų asociacijos, geltonasis likeris pradėtas gaminti Kapryje maždaug prieš šimtmetį. Limončelos pradžia - Maria Antonia Farace citrinų ir apelsinų sodas, iš kurio vaisių ir kilo šis gėrimas. Po Antrojo pasaulinio karo jos anūkas atidarė restoraną, kurio specializacija buvo citrinų likeris.
Limončela spritz
60 ml limončelos.
90ml putojančio vyno.
Šlakelis gazuoto mineralinio vandens.
Keletas čiobrelių šakelių papuošimui.
Ledo pagal skonį.
Supilkite limončelą ir putojantį vyną į vyno taurę ar didesnį indą kuris būtų užpildytas ledu. Įpilkite gazuoto mineralinio vandens, švelniai išmaišykite ir būtinai papuoškite keliomis čiobrelių šakelėmis.
Parengė Mantas Balakauskas. Piešė Austė Vagoraitė.