Vynuogės, kurios negali viena be kitos gyventi (skiriama Šv. Valentino dienai)
Paskelbta: 2024-02-08
ARŪNAS STARKUS
Poromis ar grupelėmis draugauja ne tik žmonės, gyvūnai ar vabzdžiai. Neretai vyne taip pat aptiksite ne vieną vynuogių veislę. Priežastis rimta – iš kelių vynuogių galima sukurti kompleksiškesnį, harmoningesnį, ilgaamžiškesnį, taigi, ir geresnį vyną. Pristatome 10 žinomiausių neatskiriamų vynuogių mišinių, iš kurių padarytas vynas gali būti Valentino dienos simbolis.
‘Pinot Noir’, ’Chardonnay’ ir ‘Meunier‘ – klasikinės šampano veislės. Populiariausi mūsų parduotuvėje šampanai, kurie padaryti iš visų trijų vynuogių veislių vienodomis proporcijomis („Pol Roger NV“ ir „Louis Roederer Collection 244“). Bent dvi iš trijų minėtų veislių randamos daugumoje šampanų, angliškuose putojančiuose vynuose, frančiakortoje, Burgundijos kremane ir kituose klasikiniu būdu pagamintuose putojančiuose vynuose.
Putojantis sausas
Champagne Duval-Leroy Brut Réserve
- Prancūzija
- Šampanė/Champagne
-
- Chardonnay - 10%
- Pinot Meunier - 30%
- Pinot Noir - 60%
-
- Harmoningas, elegantiškas klasikinio metodo putojantis
- 0,75
Putojantis sausas
Champagne Louis Roederer Brut Collection 244
- Prancūzija
- Šampanė/Champagne
-
- Chardonnay - 41%
- Pinot Noir - 33%
- Meunier - 26%
-
- Harmoningas, elegantiškas klasikinio metodo putojantis
- 0,75 12.5%
Putojantis
Champagne Pol Roger Brut Reserve NV
- Prancūzija
- Šampanė/Champagne
-
- Chardonnay - 34%
- Pinot Meunier - 33%
- Pinot Noir - 33%
-
- Harmoningas, elegantiškas klasikinio metodo putojantis
- 0,75 12,5%
sausas
Gusbourne Brut Reserve 2019
- Didžioji Britanija
-
- Chardonnay - 62%
- Pinot Noir - 28%
- Meunier - 10%
-
- Harmoningas, elegantiškas klasikinio metodo putojantis
- 0,75 12 %
Bordo regiono vynuogės ’Cabernet Sauvignon’ ir ’Merlot’ taip dera drauge, kad angliškai šis raudonojo vyno mišinys neretai pavadinamas „Meritage“. CS suteikia vynui struktūros, ‘Merlot’ – vaisiškumo ir svarumo. Kiekviena papildo vyną savais aromatais: juodųjų serbentų (CS), aviečių, gervuogių, slyvų (Merlot), abi mėgsta kartu bręsti ąžuolo statinėse. Iš šios poros daromi įspūdingiausi pasaulio vynai Bordo (Pojakas, Sen Žiuljenas, Margo, Pesak Leonjanas, Sent Estefas), Toskanoje (Bolgeris), Kalifornijoje (Napa, Sonoma), Australijoje, Čilėje (Maipas), PAR (Stelenbošas).
‘Merlot‘ ir ’Cabernet Franc‘ pora panaši į ankstesnę, bet šis mišinys retesnis, turi mažiau taninų ir rūgšties, daugiau vaisiškumo ir svarumo. Bręstančio vyno aromatų puokštėje atsiranda uogienės, saldymedžio, neretai ir fermos aromatų. Jei norime šio gėrio, ieškome Dešiniojo Bordo kranto – Sent Emiljono, Pomerolio – vynų arba keliaujame į Toskaną.
’Syrah’ ir ‘Viognier’ – klasikinė ir kiek keista vynuogių pora iš Ronos šiaurės, nes ją sudaro baltųjų ir juodųjų vynuogių veislės. ‘Viognier‘ dedama vos keli procentai, tačiau to užtenka, kad raudonasis vynas taptų dar gilesnės spalvos, lengvesnis, elegantiškesnis ir pakviptų persikais. Šis mišinys dažniausiai gaminamas Prancūzijoje, Kot Roti (Cote Rotie), ir Pietų Australijoje.
Raudonasis sausas
Château du Domaine de l'Eglise Pomerol AOC 2018
- Prancūzija
- Bordo/Pomerol AOC
-
- Cabernet Franc - 5%
- Merlot - 95%
-
- Taurus, koncentruotas, struktūriškas raudonasis
- 0,75 14,5 %
Raudonasis sausas
Salomon Wildflower Shiraz Viognier South Australia 2018
- Australija
- Pietų Australija
-
- Shiraz - 96%
- Viogner - 4%
-
- Vaisiškas, aksominių taninų raudonasis
- 0,75 14,5 %
’Sauvignon Blanc’ ir ‘Semillon’ – baltojo vyno veislių pora. Vyno savybes lemia vynuogių proporcijos. Jei dominuoja SB, tikėtina, kad tai bus harmoningas, gana svarus ir sausas vynas, kuriame žalius, citrusinius kvapus papildo medaus, persikų aromatai. Jei dominuoja ’Semillon’ – tai saldaus kekerinio vyno požymis. Į jo medaus, persikų, čiobrelių puokštę ‘Sauvigno Blanc‘ įpina citrusų ir šiek tiek skonį balansuojančios rūgšties. Ir vienas, ir kitas daromas Bordo.
’Grenache’ ir ’Cinsault’ – tai rožinio vyno veislės. Norint padaryti harmoningą rožinį Provanso vyną, tenka pasitelkti kelias vynuogių veisles. Dažniausiai tai svarumu, vaisiškumu garsėjanti ’Grenache’ ir gaivumo, gėlių aromato vynui suteikianti ’Cinsault’. Tokio rožinio vyno daug pagaminama ir Ronos slėnyje, Langedoke.
Baltasis sausas
AltO De Cantenac Brown Bordeaux Blanc AOC 2016
- Prancūzija
- Bordo/Bordeaux AOC
-
- Sauvignon Blanc - 90%
- Semillon - 10%
-
- Ąžuolo statinėse brandintas, gaivus baltasis
- 0,75 13,5%
Baltasis sausas
Château Picque Caillou La Reserve Blanc 2020
- Prancūzija
- Bordo/Pessac-Léognan AOC
-
- Sauvignon Blanc - 70%
- Semillon - 30%
-
- Ąžuolo statinėse brandintas, gaivus baltasis
- 0,75 12,5 %
Rožinis sausas
M. Chapoutier Marius Rose Pays d'Oc IGP 2022
- Prancūzija
- Langedokas-Rusijonas/Pays d'Oc IGP
-
- Cinsault
- Grenache
- 0,75 12,5 %
’Grenache‘’‚ ‘Mourvedre’ ir ’Syrah’ – dar vienas vėl meilės trikampis iš pietų Prancūzijos. Svarus, sodrus, minerališkas raudonasis vynas iš pietų Ronos. Analogų ieškokite Australijoje, Kalifornijoje.
’Xarello’, ’Macabeo’, ’Parellada’ – putojantis Ispanijos atsakas Prancūzijos šampanui. Kavoje (cava) ir korpinate (corpinnat) susipynę vien baltųjų vynuogių veislių privalumai: ’Parellada’ suteikia gaivos ir kvapnumo, ’Macabeo’ – svarumo, ilgaamžiškumo, o ’Xarello’ duoda mišiniui vaisiškumo. Bet kurį klasikinį vyno mišinį gerina ilgas laikymas su mielių nuosėdomis. Ispanai sidabrines vestuves vadina „Riserva“, o auksines – „Gran Riserva“.
Putojantis sausas
Agusti Torello Mata Gran Reserva Brut Nature Cava DO 1,5L
- Ispanija
- Penedesas/Cava DO
-
- Macabeo - 45%
- Parellada - 35%
- Xarel·lo - 20%
-
- Intensyvus, prieskoniškas klasikinio metodo putojantis
- 1,5 11,5 %
Raudonasis sausas
Château de Rouanne Vinsobres AOP 2020
- Prancūzija
- Ronos slėnis/Vinsobres AOP
-
- Grenache
- Mourvedre
- Syrah
-
- Svarus, koncentruotas, struktūriškas raudonasis
- 0,75 15,5 %
Raudonasis sausas
Ken Forrester Renegade 2020
- Pietų Afrika
- Coastal Region/Stellenbosch
-
- Grenache - 26%
- Mourvedre - 11%
- Shiraz - 63%
- 0,75 14 %
‘Corvina’, ‘Rondinella’, ‘Molinara’ – Valpoličelos (Italija) vynuogės. Ir iš jų galima padaryti gaivų, vyšniomis kvepiantį raudonąjį „Valpolicella Superiore“, pavytintų vynuogių sultys rūgdamos tampa sausa, svaria „Amarone della Valpolicela“ arba saldžiu „Reciotto della Valpolicella“. Jei į valpoličelą fermentacijos metu pridėsime po amaronės likusių mielių nuosėdų ar žievelių, gausime „Ripasso della Valpolicella“.
‘Touriga Nacional’, ‘Tinta Roriz’, ‘Touriga Franca’ – terasose, ant skalūnu nubarstytų Doro upės šlaitų augančios vynuogės šimtmečius buvo naudojamos saldžiam, pastiprintam portui gaminti. Šiais laikais iš Doro regiono atkeliauja ne prastesnis sausas raudonasis vynas.
‘Furmint’, ‘Harslevelu’, ‘Sargamuskatoly’ – Tokajaus (Vengrija) vynuogės, kurios formuoja legendinio saldaus vyno „Tokaji Aszu“ skonį.
Raudonasis sausas
Brigaldara Cavolo Amarone della Valpolicella DOCG 2018
- Italija
- Venetas/Amarone della Valpolicella DOCG
-
- Corvina - 59%
- Corvinone - 21%
- Rondinella - 20%
- 0,75 16%
Likerinis portas
Niepoort Ruby Porto Douro DO
- Portugalija
- Duero slėnis/Porto
-
- Saldus, vaisiškas raudonasis pastiprintas
- 0,75 19,5%
Likerinis portas
Niepoort Senior Tawny Port Douro DO
- Portugalija
- Duero slėnis/Porto
-
- Tinta Amarela
- Tinta Roriz
- Touriga Nacional
-
- Saldus, prieskoniškas, subrendęs rusvas pastiprintas
- 0,75 19,5%
Raudonasis sausas
Brigaldara Case Vecie Amarone della Valpolicella DOCG 2017
- Italija
- Venetas/Amarone della Valpolicella DOCG
-
- Corvina - 39%
- Corvinone - 30%
- Rondinella - 31%
-
- Taurus, koncentruotas, struktūriškas raudonasis
- 0,75 16,5%