1–5 iš 5
Chassagne-Montrachet AOC – viena garsiausių Côte de Beaune apeliacijų pietinėje Burgundijos dalyje, dalijanti prestižą su kaimyniniu Puligny-Montrachet. Čia gimsta išskirtiniai baltieji vynai iš ‘Chardonnay’, garsėjantys minerališku tikslumu, struktūra ir elegancija, taip pat subtilūs, šilkiniai raudonieji iš ‘Pinot Noir’.
Vyndarystė Chassagne-Montrachet regione minima dar viduramžiais, kai vienuoliai iš Cîteaux abatijos čia sodino pirmuosius vynmedžius. 1879 m. prie Chassagne pavadinimo buvo pridėtas garsusis „Montrachet“ – siekiant pabrėžti vietovės dalijimąsi su viena iš prestižiškiausių pasaulio Grand Cru zonų.
Šiandien apeliacija apima daugiau nei 300 ha vynuogynų, tarp kurių – trys Grand Cru (Le Montrachet, Bâtard-Montrachet, Criots-Bâtard-Montrachet) ir 50 Premier Cru sklypų.
Chassagne-Montrachet vynuogynai driekiasi kalvų šlaituose 220–340 m aukštyje, ant kalkingo molio, mergelio ir akmeningo dirvožemio, kuris suteikia vynams išskirtinį mineralinį stuburą. Klimatas – kontinentinis, su šiek tiek šiltesnėmis temperatūromis nei kaimyniniame Puligny, todėl vynai būna šiek tiek turtingesni ir platesni burnoje.
Vyno stilius
Baltasis sausas
Baltasis sausas
Baltasis sausas
Baltasis sausas
Vyndarystė ir brandinimas
Vynai fermentuojami su natūraliomis mielėmis, brandinami prancūziško ąžuolo statinėse 12–18 mėnesių, iš kurių 20–30 % – naujos. Toks balansas išlaiko vaisių grynumą ir leidžia išsiskleisti terroir balsui.
Skonis ir derinimas
Chassagne-Montrachet puikiai dera prie jūros gėrybių, omaro, šukučių, baltos mėsos, paukštienos su kreminiais padažais ar brandintų sūrių. Idealus patiekimo temperatūros intervalas – 11–13 °C baltajam ir 15–16 °C raudonajam.