1–4 iš 4
Viena žymiausių ir atpažįstamiausių Pietų Ronos apeliacijų, esanti tarp Avinjono ir Vokluzo kalvų, kur Viduržemio jūros klimatas, „mistral“ vėjai ir stambūs kvarciniai akmenys – galets roulés – formuoja išskirtinę vyno tapatybę. Čia ‘Grenache’, ‘Syrah’, ‘Mourvèdre’ ir kitos tradicinės veislės įgauna gilią, prieskonišką, šilto kraštovaizdžio išraišką, kuri tapo Châteauneuf-du-Pape sinonimu visame pasaulyje.
Apeliaciją formuoja sudėtinga geologinė mozaika: ant aukštų terasų dominuoja dideli, apvalūs akmenys, kurie dienos metu sugeria saulės šilumą, o naktį ją lėtai atiduoda vynuogėms, suteikdami ypatingą brandumą ir švelnų taninų brendimą. Giliau slypi kalkakmenis ir molis, kurie įneša struktūros, sodrumo ir minerališkos įtampos.
Klimatas čia karštas, sausas, su ilgomis ir saulėtomis vasaromis. Svarbiausias regiono veiksnys – stiprus šiaurės vėjas „mistral“, kuris pučia per Ronos slėnį, vėsina uogas, saugo jas nuo ligų ir leidžia išlaikyti aromatinį švarumą net labai karštais metais. Būtent šis kontrastas tarp kaitros ir vėjo formuoja unikalų Châteauneuf-du-Pape balansą: brandus vaisius, bet išlaikytas stuburas ir elegancija.
Skaityti daugiauRaudonasis sausas
Raudonasis sausas
Raudonasis sausas
Raudonasis sausas
Châteauneuf-du-Pape istorija glaudžiai susijusi su Avinjono popiežių epocha XIV a., kai popiežius Jonas XXII čia įkūrė vasaros rezidenciją ir pradėjo sistemingai plėtoti vynuogynus. Būtent dėl to pavadinimas reiškia „Popiežiaus naujieji rūmai“.
Stilius čia platus, bet visada atpažįstamas. Vynai pasižymi tamsių uogų, vyšnių likerio, slyvų, gervuogių ir laukinių žolelių aromatais, kuriuos lydi prieskoniškumas, balzaminė linija, pipirai, kartais slypi ir dūmo ar odos tonai. Burnoje tai sodrūs, pilno kūno, aksominės tekstūros vynai, kuriuose taninai minkšti, bet turintys atramos. Poskonis ilgas, šiltas, su subtiliu minerališkumu ir džiovinantų žolelių, rozmarino ar provanso mišininių užuominomis.
Nors apeliaciją leidžiama gaminti iš 13 tradicinių veislių, tikroji Châteauneuf-du-Pape širdis yra ‘Grenache’, suteikiantis šilto vaisiaus, saldaus tanino ir šilkinės tekstūros. ‘Syrah’ atneša prieskoniškumo ir struktūros, o ‘Mourvèdre’ – gilumo, taninų, ilgaamžiškumo ir žemiškų tonų. Kai kurie gamintojai į mišinį įtraukia ir retas baltąsias veisles, suteikiančias aromatinės subtilybės.