1–8 iš 8
Viena unikaliausių pasaulio vyno apeliacijų, įsikūrusi to paties pavadinimo saloje Atlanto vandenyne, priklausančioje Portugalijai. Čia, tarp kalnų ir jūros, gimsta vynas, garsėjantis savo ilgaamžiškumu, intensyvumu ir nepakartojamu charakteriu.
Madeiros vyno istorija siekia XV amžių, kai sala buvo svarbus prekybos taškas tarp Europos, Afrikos ir Amerikos. Laivybininkai pastebėjo, kad vynas, keliaudamas per tropinius karščius, įgauna ypatingą skonį – taip gimė garsusis „Madeira“ stilius. Šis vynas tapo legendiniu – jį mėgo Amerikos prezidentai, karaliai ir jūrininkai.
Saloje vyrauja subtropinis klimatas – šiltas, drėgnas ir nuolat glostomas vėjo. Stačiuose kalnų šlaituose, kuriuos vietiniai vadina poios, vynuogynai auginami terasose ant vulkaninio dirvožemio, suteikiančio vynui ypatingą minerališkumą.
Vyndarystė ir stiliai
Madeira gaminama taikant unikalų terminio brandinimo metodą – estufagem arba canteiro, kai vynas brandinamas šilumoje, imituojant senųjų jūrinių kelionių sąlygas. Tai suteikia jam oksidacinį, riešutų, karamelės, džiovintų vaisių ir prieskonių charakterį bei beveik neribotą ilgaamžiškumą.
Pagal saldumo lygį Madeira skirstoma į keturis pagrindinius stilius:
Pastiprintas p. sausas
Pastiprintas sausas
Pastiprintas p. sausas
Pastiprintas saldus
Pastiprintas p. sausas
Pastiprintas p. sausas
Pastiprintas p. sausas
Pastiprintas p. sausas
Skonis ir derinimas
Madeira – tai vynas, kuris nepraranda savybių net po atidarymo. Jis puikiai dera su riešutais, džiovintais vaisiais, desertais, brandintais sūriais ar foie gras. Sausesni stiliai – ideali pora aperityvui ar sriuboms, o saldesni – desertiniam finalui.