1–8 iš 8
Šiaurinės Italijos Veneto regiono pasididžiavimas ir viena garsiausių putojančio vyno apeliacijų pasaulyje. Ji apima kalvotą teritoriją tarp Valdobbiadene ir Conegliano miestų, kur nuo XIII a. auginama ‘Glera’ vynuogė – švelnių aromatų ir gaivaus charakterio šaltinis.
Apeliacija pelnė DOCG statusą 2009 m., kai aukščiausios kokybės Prosecco vynai buvo atskirti nuo bendresnio Prosecco DOC lygmens. „Superiore“ žymėjimas reiškia, kad vynai kilę iš kalvų zonos, kur nuolydžiai siekia iki 70 %, o dirvožemiai – derlingi, molingi-kalkingi, puikiai sulaikantys drėgmę ir užtikrinantys aromatinį intensyvumą.
Klimatas čia švelnus, Viduržemio jūrinis, tačiau kalvų aukštis (200–500 m virš jūros lygio) ir šaltas vėjas iš Alpių suteikia idealų balansą tarp prinokimo ir rūgšties. Dėl šio kontrasto vynai pasižymi išskirtiniu gaivumu, švariais aromatais ir švelnia tekstūra.
Pagrindinė vynuogė – ‘Glera’ (mažiausiai 85 % mišinio), dažnai papildoma ‘Verdiso’, ‘Perera’ ar ‘Bianchetta Trevigiana’ veislėmis. Fermentacija vyksta Charmat (Martinotti) metodu, kai antrinė fermentacija atliekama uždarose slėginėse talpose, siekiant išsaugoti natūralų vaisiškumą ir subtilius burbuliukus.
Aromate dominuoja baltieji vaisiai – kriaušės, obuoliai, baltos gėlės, akacijų medus ir švelnūs citrusai. Skonyje – šviežumas, subtili saldumo užuomina ir švelnus perlinis burbuliukas. Extra Dry ir Brut stiliai iš Valdobbiadene išsiskiria rafinuota pusiausvyra tarp elegancijos ir gyvumo.
Skaityti daugiauPutojantis sausas
Putojantis sausas
Putojantis sausas
Putojantis sausas
Putojantis sausas
Kalvų viršūnėse esantys Rive vynuogynai (pvz. Santo Stefano, San Pietro di Barbozza) bei legendinis Cartizze mikroregionas laikomi aukščiausios kokybės Prosecco išraiška – čia gimsta intensyviausi, kompleksiškiausi ir labiausiai vertinami vynai.
Prosecco di Valdobbiadene Superiore DOCG – tai ne tik putojantis vynas, bet ir kultūros simbolis, atspindintis Veneto meistrystę, kalvų grožį ir italų svetingumo dvasią.