Vilnius

Klaipėda

Gamintojai

Adega Algueira

Adega Algueira

Ispanija Ispanija

Vyno ūkis Fernando Algueira įsikūręs Ribeira Sacra mieste, Galicijos kalnuose, kur pirmuosius vynmedžius pasodino dar romėnai. Šis 30 ha vyno ūkis yra istorinis ir turtingas tradicijomis, kurios siekia tūkstantmečius. Vis dėlto, kai Fernando Algueira perėmė ūkį, dauguma vynuogynų buvo apleisti, tačiau su laiku ir nuosekliu darbu jo komanda sugebėjo juos atgaivinti, pasitelkdama tiek tradicijas, tiek inovatyvius metodus. Vietinės vynuogės ir vyno gamybos procesas Vyno ūkis Fernando Algueira ypatingą dėmesį skiria vietinėms vynuogių veislėms, kurios puikiai prisitaiko prie Galicijos kalnų klimato ir dirvožemio. Pirmiausia, ūkis pradėjo savo projektą gamindami vienos veislės vynus, siekdami atskleisti tikrąsias vynuogių savybes ir išgauti unikalų vyno charakterį. Tačiau laikui bėgant, jų kūrybiškumas ir siekis dar labiau išryškinti Ribeira Sacra teritorijos išskirtinumą juos paskatino pereiti prie mišinių, kurie šiandien turi stulbinamą pasisekimą ne tik vietinių, bet ir tarptautinių vyno ekspertų tarpe. Pavyzdiniai vynai Vynai, gaminami šiame ūkio projekte, puikiai atspindi Galicijos regiono savitumą ir derina vietinių vynuogių savybes su inovatyviais gamybos metodais. Mišiniai, kuriuos jie kuria, pasižymi unikaliu kompleksiškumu, balansuotu skoniu ir aukšta kokybe, o jų populiarumas tik auga dėl jų gebėjimo patenkinti tiek mėgėjų, tiek ekspertų skonio reikalavimus. Fernando Algueira vyno ūkis tapo tikru Ribeira Sacra regiono pasididžiavimu, su savo nepaprastu prisidėjimu prie vyno gamybos atgaivinimo ir vietinių tradicijų išsaugojimo, tuo pačiu metu inovuojant ir eksperimentuojant su vynuogių mišinių vyno gamybos metodais.

Ampeleia

Ampeleia

Italija Italija

Visai šalia Tirėnų jūros ir viduramžių Roccatederighi miestelio kalvų, vakarinėje Toskanoje įsikūrusi vyninė Ampeleia – tai šiuolaikinės biodinaminės vyndarystės pavyzdys, kuriame tradicija dera su jaunatviška energija ir inovacijomis. Vyninė buvo įkurta 2000-ųjų pradžioje, o jos širdimi tapo Marco Tait – charizmatiškas vyndarys, perėmęs ūkio valdymą būdamas vos 22-ejų. Jo vadovaujama Ampeleia komanda – tai jauni, entuziastingi žmonės, siekiantys kurti natūralų, terroir atspindintį vyną, su pagarba aplinkai ir kraštovaizdžiui. Vyninė sparčiai perėjo nuo ekologinės prie biodinaminės praktikos, o šiuo metu sertifikuota kaip biodinaminis ūkis. Vyno stilius Ampeleia vynai pasižymi natūralumu, gaivumu, itin švaria aromatine išraiška. Ūkio pagrindą sudaro ‘Cabernet Franc’ vynuogių veislė, kuri, pasak vyndarių, geriausiai perteikia Roccatederighi teritorijos charakterį – nuo mineralinių šlaitų iki pakrantės brizų. Kiti vyninės perlai – Ronos slėniui būdingos veislės ‘Grenache’ (vietiniu vardu ‘Alicante Nero’), ‘Carignan’ ir ‘Mourvèdre’, kurios sukuria sultingus, gyvybingus vynus, tokius kaip Unlitro – stilingą, lengvą kasdienį raudonąjį vyną, išpilstytą į 1 litro butelius. Vyninės vynuogynai Ampeleia valdo įvairaus aukščio (nuo 200 iki 600 m virš jūros lygio) vynuogynus Maremos kalvose. Tokia įvairovė leidžia išgauti kompleksinius, elegantiškus vynus su aiškiu kilmės identitetu. Ūkyje taikomos tausojančios žemdirbystės praktikos: nenaudojami pesticidai, trąšos yra natūralios kilmės, o darbai atliekami vadovaujantis mėnulio ciklais. Brandinimas ir vartojimo laikotarpis Dauguma Ampeleia vynų brandinami betono ar didelėse ąžuolo statinėse, vengiant naujo ąžuolo įtakos. Tokiu būdu išlaikomas maksimalus vyno autentiškumas ir vaisiškumas. Nors šie vynai puikiai atsiskleidžia jauni, daugelis jų turi ir brandinimo potencialą, ypač aukštesnės kokybės raudonieji. Šiandien Ampeleia laikoma viena iš įdomiausių biodinaminių vyninių Toskanoje, kuri įkvepia tiek savo vyno kokybe, tiek vertybiniais principais – atvirumu, bendruomeniškumu ir giliu ryšiu su gamta.

Armand Heitz

Armand Heitz

Prancūzija Prancūzija

Armand Heitz, įsikūręs Chassagne-Montrachet, į Burgundijos vyno sceną įžengė tik 2013 metais. Po dvejų metų eksperimentų, įtvirtindamas savo įgytas žinias studijuojant Šveicarijoje, jis perėmė istorinius šeimos vynuogynus, kurie ilgus metus buvo išnuomoti „Maison Drouhin“. Vynuogynus Armand perėmė palaipsniui, o kartu su ilgamečiu „Domaine Leflaive“ enologu Ludovic Pierrot išsikėlė tikslą kurti aromatingą ir ekspresyvų Burgundijos vyną, atskleidžiantį unikalų terroir pagal klasikinės vyndarystės tradicijas. Pačiam Armand Heitz Burgundijos vyno idealas yra elitiniai „Domaine Leflaive“ ir „Domaine Ramonet“, kurių pramintu keliu jis ir eina. Vyndarys propaguoja draugišką gamtai biodinaminę vyndarystę, mažą derlingumą, nuosaikų ąžuolo statinių naudojimą (15–25 % naujo ąžuolo) ir terroir atskleidimą. Vyno stilius Armand Heitz vynas yra ekspresyvus, išskirtinio balanso, malonus tiek išleidus, tiek subrendęs, puikiai atskleidžiantis savo kilmės vynuogyną. Baltasis vynas pasižymi aiškiu minerališkumu, pilna tekstūra, ekspresyviu, tyru aromatu ir puikiai integruotu ąžuolo charakteriu. Raudonasis vynas – aromatingas, su nugludintais taninais, sultingas ir dominuojančiu raudonųjų uogų charakteriu. Prestižiniai vynuogynai Vyninei priklauso prestižiniai vynuogynai, įsigyti dar nuo 1857 metų. Tarp jų išsiskiria: Meursault 1er Cru Perrières – vienas geriausių šio regiono vynuogynų. Chassagne-Montrachet 1er Têtes de Clos – vyninės pasididžiavimas. Grand Cru Montrachet ir Chevalier-Montrachet – aukščiausios klasės vynuogynai. Pommard 1er Cru Les Rugiens ir Volnay 1er Cru Les Taillepieds – savo kokybe prilyginami Grand Cru vynuogynams. Juos papildo ir mažiau garsūs, tačiau savitomis charakteristikomis pasižymintys Chassagne, Meursault ir Pommard vynuogynai. Brandinimas ir vartojimo laikotarpis Vienas didžiausių Armand Heitz vyno privalumų – jo stilius leidžia mėgautis vynais dar jaunystėje. Jie yra puikiai subalansuoti ir skanūs iš karto, tačiau kartu turi potencialą sėkmingai bręsti ir tobulėti laikui bėgant.

Azienda Agricola Domenico Clerico

Azienda Agricola Domenico Clerico

Azienda Agricola Domenico Clerico – ikoniškas Barolo vyno gamintojas iš Pjemonto širdies. Azienda Agricola Domenico Clerico – viena žymiausių ir įtakingiausių Barolo regiono vyninių, įsikūrusi Monforte d'Alba, Pjemonto kalvose. Nuo 1976 m. ši šeimos vyninė kuria aukščiausios kokybės Nebbiolo, Barbera ir Dolcetto vynus, atspindinčius tiek teritorijos autentiškumą, tiek modernų požiūrį į vyno gamybą. Trumpai apie Domenico Clerico vyninę: Įkurta: 1976 m. Regionas: Monforte d’Alba, Barolo, Pjemontas, Italija Specializacija: Barolo DOCG, Barbera d'Alba DOC, Dolcetto d'Alba DOC Filosofija: Dirvožemio ir terroir išraiška derinama su moderniais vyno gamybos metodais. Vyno gamybos filosofija Domenico Clerico buvo vienas iš Barolo modernistų, kurie įnešė naujų vėjų į tradicinę Pjemonto vyno gamybą: Mažos vynuogynų išeigos – aukščiausia kokybė kiekvienoje uogoje Trumpesnė maceracija, švaresni vaisių aromatai Prancūziško ąžuolo statinių naudojimas (barriques) vietoj didelių slavoniško ąžuolo statinių Ekologiškas požiūris į vynuogynų priežiūrą: nėra pesticidų ar herbicidų. Garsiausi vynai: Barolo Ciabot Mentin Ginestra – struktūruotas ir ilgaamžis, iš Ginestra vynuogyno Barolo Pajana – sodrus, kompleksiškas, su giliais taninais Barbera d'Alba Trevigne – energingas, vaisiškas ir itin gastronomiškas Dolcetto d’Alba Visadi – kasdieniam naudojimui, lengvai geriamas, bet išraiškingas Vieta ir vynuogynai Vyninė valdo apie 21 ha vynuogynų geriausiose Monforte d’Alba vietose: Ginestra, Pajana, Mosconi ir kiti prestižiniai plotai. Čia dirvožemiai molingi ir kalkingi – idealiai tinkantys giliems, struktūriškiems Barolo vynams.

Azienda Agricola Elio Altare

Azienda Agricola Elio Altare

  Elio Altare – moderniojo Barolo architektas ir legendinė vyndarystės asmenybė Elio Altare – viena ryškiausių ir įtakingiausių figūrų Barolo regione, laikomas pagrindiniu modernaus požiūrio į Barolo vyno gamybą kūrėju. Jo įkvėpta vyndarystės revoliucija Pjemonte ne tik pakeitė vietos vyno stilių, bet ir įtvirtino šį regioną tarp pasaulinių vyno elitų. Nuo tradicijų prie modernumo: kelias į naują Barolo Būdamas jaunas, Elio Altare keliavo į Burgundiją, kur pamatė radikaliai kitokį požiūrį į vyndarystę: ypatingas dėmesys vynuogynams minimali intervencija vyninėje aukšti reikalavimai vynuogių kokybei naujų prancūziškų ąžuolo statinių naudojimas Grįžęs į La Morra kaimelį Pjemonte, Elio nusprendė imtis pokyčių savo tėvo vyninėje, nepaisydamas šeimos prieštaravimų. Istorija byloja, kad po nesutarimų su tėvu Giovanni Elio grandininio pjūklo pagalba sunaikino senas statines, simboliškai nutraukdamas ryšį su senąja sistema. Revoliuciniai metodai ir išskirtinis atsidavimas Elio Altare išsiskyrė ne tik idėjomis, bet ir fanatišku atsidavimu kokybei: Miegodavo vyninėje, kad „girdėtų“ vyną Ragaudavo dirvą, fiksuodavo oro pokyčius dienoraštyje Atsisakė pesticidų po apsinuodijimo 1982 m., pereidamas prie ekologiškos vyndarystės Jo įdiegti metodai, tuo metu nauji Barolo krašte: rotacinės fermentavimo talpos trumpesnis odelių kontakto laikas naujos prancūziškos ąžuolo statinės Visa tai leido sukurti vyną, kuris tinkamas gerti anksčiau, bet tuo pačiu brandus ir struktūriškas – tikras modernios kokybės ir elegancijos pavyzdys. Šeimos perimta vizija: Silvijos ir Elenos kelias Šiandien vyninę perima Elio dukros: Silvia Altare, baigusi ekonomikos studijas, vadovauja vyninei Elena Altare, išsilavinusi enologė, šiuo metu gyvena Vokietijoje ir dirba vyno importo srityje Nors kartų kaita niekada nėra paprasta, dukterys paveldėjo Elio charakterį ir ryžtą, o jų įgyvendinamos naujovės pradeda skinti pirmuosius vaisius. Vyndarystė iš pašaukimo – net ir kukliais metais Skirtingai nei didieji Barolo gamintojai, kurie gali praleisti prastus vyno metus, Elio Altare visada turėjo iš jų išspausti maksimumą. Jo požiūris: „Prasti metai atskleidžia tikrą vyndario talentą. Puikiais metais vyną padaryti moka visi.“  

Bodegas Frontonio

Bodegas Frontonio

Ispanija Ispanija

„Bodegas Frontonio“ – tai vyno magistro (MW) Fernando Morra projektas, gimęs iš siekio atskleisti Aragono regiono vynų unikalumą. „Bodegas Frontonio“ įsikūrę Aragono regione, kuris aprėpia tokias apeliacijas kaip Valdejalon, Campo de Borja, Calatayud ir Somontano. Daug kam jos yra mažai girdėtos, tačiau manoma, kad būtent iš šių vietovių yra kilusi ‘Garnacha’ veislė (Prancūzijoje vadinama ‘Grenache’). Todėl nenuostabu, jog minėtose apeliacijose galime rasti daug senų ‘Garnacha’ vynmedžių. Fernando Morra inicijavo „Mondo Garnacha“ vyndarių grupės atsiradimą, kurios siekis yra išsaugoti ir puoselėti senuosius vynmedžius, išreiškiant geriausias ‘Garnacha’ vynų savybes. Valdejalon IGP apeliacijoje seniausi išlikę vynmedžiai yra pasodinti dar 1890-aisiais! Luis Gutierrez (portalo Robert Parker apžvalgininkas), apžvelgdamas ‘Garnacha’ vynus iš Aragono, Navarros ir keleto kitų vietovių apie „Frontonio“ vyninę parašė paprastai ir nedviprasmiškai: „šįkart, „Frontonio“ vynai yra tie, kurie rodo ženkliausią progresą lyginant su praėjusiais derliais. Kiekvienais metais vynas vis geresnis“. Vyno stilius „Bodegas Frontonio“ vynas yra ekspresyvus, išskirtinio balanso, puikiai atskleidžiantis vynuogynų terroir. Baltasis vynas: pasižymi aiškiu minerališkumu, pilna tekstūra, ekspresyviu, tyru aromatu ir puikiai integruotu ąžuolo charakteriu. Raudonasis vynas: aromatingas, su nugludintais taninais, sultingas ir dominuojančiu raudonųjų uogų charakteriu. Prestižiniai vynuogynai Vyninei priklauso prestižiniai vynuogynai, įsigyti dar nuo 1890 metų. Tarp jų išsiskiria: Valdejalon IGP – seniausi išlikę vynmedžiai. Campo de Borja DO – vietovė, garsėjanti senais ‘Garnacha’ vynmedžiais. Calatayud DO – regionas, kuriame auginamos aukštos kokybės ‘Garnacha’ vynuogės. Somontano DO – regionas, kuriame derinamos tarptautinės ir vietinės vynuogių veislės. Juos papildo ir mažiau garsūs, tačiau savitomis charakteristikomis pasižymintys Aragono regiono vynuogynai. Brandinimas ir vartojimo laikotarpis „Bodegas Frontonio“ vynai brandinami siekiant išryškinti geriausias vynuogynų savybes. Vynai brandinami tiek ąžuolo statinėse, tiek kitose talpose, atsižvelgiant į vyno stilių. Dėl šios priežasties, „Bodegas Frontonio“ vynai pasižymi lankstumu – juos galima mėgautis tiek jaunus, tiek brandintus.

Bodegas Gramona

Bodegas Gramona

Gramona – tai viena prestižiškiausių ispaniškų putojančių vynų gamintojų, kuri daugiau nei šimtmetį puoselėja vynuogininkystės tradicijas Penedès regione, Katalonijoje. Šeimos vyninė išgarsėjo dėl savo įsipareigojimo kokybei, ekologijai ir ilgai brandinamų vynų filosofijos. Ekologiški vynuogynai ir biodinaminė filosofija Gramona vynuogynai yra auginami ekologiškai ir biodinamiškai, laikantis pagarbos gamtai principų. Šeimos požiūris į vynuogininkystę remiasi tikėjimu mėnulio ciklais ir visatos įtaka dirvožemiui bei vynmedžiams. Istorija ir tradicija: nuo 1881 iki šiandien 1945 m. Bartomeu ir Josep Lluís Gramona pradėjo naują erą vyno gamyboje – jie buvo pirmieji, įtvirtinę ilgai brandintų putojančių vynų koncepciją Ispanijoje. 1951 m. sukurtas pirmasis Gramona III Lustros, išleistas 1961 m. 2021 m. pažymėtas 100 metų Gramona šeimos, kaip putojančio vyno gamintojų, ir 140 metų, kaip vynuogių augintojų, jubiliejus. Šiandien Gramona istoriją tęsia jau penktoji ir šeštoji karta – Jaume, Roc ir Leonard Gramona, vadovaudamiesi tvarumo ir kokybės principais. Tradicinis metodas ir išskirtinė kokybė Gramona vynai gaminami tradiciniu metodu (Méthode Traditionnelle), identišku šampano gamybai, o jų brandinimo laikotarpis siekia nuo 18 mėnesių iki net 12 metų – daugiau nei dvigubai viršijantis standartinius Cava reikalavimus.  Kuo išsiskiria Gramona putojantys vynai? Naudojamos ne tik tradicinės Cava vynuogės (Xarel·lo, Macabeo, Parellada), bet ir Chardonnay, kuri suteikia elegancijos ir tarptautinio stiliaus. Skonis: juntami riešutų, šviežiai keptų kepinių ir autolizės (mielių skilimo) aromatai. Natūraliai mažai cukraus, tačiau išlaikytas balansas ir subtili rūgštis. Nauja kokybės karta: Corpinnat Po ilgamečio siekio pagerinti Cava reputaciją, 2019 m. Gramona paliko oficialią DO Cava kilmės nuorodą ir tapo viena iš Corpinnat asociacijos steigėjų. Corpinnat reiškia „širdyje gimęs“ ir žymi aukščiausios kokybės putojančius vynus, gaminamus tik Penedès regione, laikantis griežtų ekologinės gamybos ir ilgalaikės brandos reikalavimų.