Putojantis
Viena iš ilgiausiai brandinamų cavų su mielėmis (iki 12 metų) .
Brandinta 6 metus su mielėmis.
Spalva: aukso.
Aromatas: intensyvus, kepti obuoliai, prinokusi kriaušė, citrusiniai vaisiai, greipfruto žievelė, gėliškas, juntamas rozmarinas, irisas, kepiniai, riešutiškas.
Skonis: kremiškas, vaišiškas, balzamikas, skrudinti riešutai.
Tiekti 10-12 °C temperatūros kaip aperityvą, tinka su foie gras, paštetu, šaltos mėsos užkandžiais, troškiniais, ryžių patiekalais.
"Gramona" vynuogynai auga Penedese. Vynai gaminami tradiciniu metodu, o brandinami nuo 18 mėn. iki dvylika metų. Šis periodas yra daugiau nei dvigubai ilgesnis nei nustatyta kavos gaminimo reglamente. Naudojamos ne tik tradicinės kavos vynuogės, bet įdedama ir dalis 'Chardonnay', o tai nebūdinga ispaniškam putojančiam vynui. "Gramona" kava: juntami riešutų, kepinių ir autolizės aromatai, rūgštis ir mažai natūralaus cukraus.
1945 m. buvo naujos Gramonos eros pradžia, kuriai vadovavo Bartomeu ir Josep Lluis, „sunkiai dirbanti“ karta. Jie buvo ilgai brandintų putojančių vynų vizionieriai ir pionieriai. Pirmasis Gramona III Lustros buvo sukurtas 1951 m., siekiant pradėti naują ilgai brandintų putojančių vynų erą (jis buvo išleistas į rinką 1961 m.). Iki pat XX amžiaus pabaigos abu broliai vadovavo mažai vyno daryklai, labai vertinamai dėl vynų kokybės.
Šios kartos siela Josep Lluís Gramona kiekvieną dieną lankosi vyninėje, dalijasi savo išmintimi ir meile vynuogininkystei su savo vaikais ir anūkais.
Po daugelio metų nusivylimo ir kovos, kad pagerintų Cava reputaciją, 2019 m. Gramona pasitraukė iš DO ir tapo Corpinnat asociacijos steigėjais. Corpinnat yra aukščiausios kokybės ispaniškų putojančių vynų, gaminamų Penedès regione, Katalonijoje, Ispanijoje, kilmės nuoroda.
2021 m. buvo pažymėtas pirmasis Gramonų šeimos šimtmetis kaip putojančio vyno gamintojams ir 140 metų, kaip vynuogių augintojams, jubiliejus.
Šiandien Gramona vyno istoriją pasakoja penktoji ir šeštoji šeimos kartos, vadovaujamos Jaume, Roc ir Leonard Gramona, kurios moto: dirbdami su savo vynmedžiais ir dirvožemiais gerbiame tikėjimą mėnulio ir visatos įtaka. Mes visada žinome, kad gamta daro tiesioginę ir didelę įtaką mūsų vynuogynams, todėl mūsų pareiga išmokti ją interpretuoti.