Baltasis sausas
Aromatas sudėtingas, su mineralų, citrusinių vaisių, baltųjų gėlių ir ginkmedžio kvapo sluoksniais. Skonyje vynas subalansuotas, energingas ir raiškus, su ilga pabaiga. Natūralus regiono rūgštingumas suapvalinamas daug darbo reikalaujančia fermentacija ir brandinimu statinėse. Avni 2021 vyne juntami citrinos žievelės, žaliojo obuolio, šviežių žolelių niuansai, o fone - švelnesni kriaušių ir vanilės žiedų atspalviai. Vynas 11 mėn. brandintas su mielėmis (26% naujose, 74% naudotose ąžuolo statinėse).
Patiekti 8 - 10 °C temperatūros prie krabų salotų, omarų, paruoštų su sviestu ir žolelėmis, šaltai rūkyta žuvimi, oto su baltaisiais trumais, lašišos su voveraitėmis.
Lingua Franca – tai viena iš moderniausių ir labiausiai vertinamų vyninių Oregono valstijoje, įsikūrusi Willamette Valley regione, garsėjančiame vėsaus klimato Chardonnay ir Pinot Noir vynais. Įkurta 2012 m., ši vyninė greitai išgarsėjo dėl savo išskirtinės kokybės, europietiško požiūrio į vyno gamybą ir pagarbos natūraliai aplinkai.
Kilmė ir filosofija
Lingua Franca įkūrėjas – legendinis Master Sommelier Larry Stone, kuris po ilgametės karjeros geriausiuose pasaulio restoranuose nusprendė realizuoti savo svajonę – kurti vyną, kalbantį terroir kalba. Jam talkina vienas žymiausių Burgundijos vyndarių – Dominique Lafon (Meursault), o vyno kūrimo procesą kuruoja Thomas Savre, išsilavinimą įgijęs Burgundijoje ir dirbęs su tokiais gamintojais kaip DRC ir Domaine Dujac.
Lingua Franca reiškia „bendra kalba“ – simboliškai tai vyno kalba, kuri jungia žmones visame pasaulyje.
Vynuogynai ir terroir
Lingua Franca valdo keletą prestižinių vynuogynų, iš kurių svarbiausias – LSV Estate Vineyard, įsikūręs pietiniame Eola–Amity Hills šlaite. Čia vyrauja:
Vulkaninės kilmės dirvožemis (Jory ir Nekia)
Vėsus klimatas su Ramiojo vandenyno įtaka (Van Duzer vėjai)
Tvarus, biodinaminis ūkininkavimas (sertifikuotas LIVE ir Salmon Safe).
Stilius ir gamyba
Lingua Franca vynai išsiskiria elegancija, švarumu, mineralumu ir balansu. Vyninėje dominuoja natūralus požiūris:
Fermentacija su natūraliomis mielėmis
Brandinimas su mielėmis („sur lie“) ilgam poskoniui ir tekstūrai
Naudojamos aukštos kokybės prancūziškos ąžuolo statinės, bet su subtiliu poveikiu – dažnai mažai naujos medienos.
Minimalus intervencijos lygis – siekiama išsaugoti gryną terroir išraišką.