Raudonasis sausas
tai klasikinis Pietų Ronos raudonasis vynas, įkūnijantis „Châteauneuf-du-Pape“ apeliacijos jėgą. Tai vienas atpažįstamiausių M. Chapoutier vyninės kūrinių, kuriame atsiskleidžia natūralus vaisiaus intensyvumas, prieskoniškas gilumas ir šilto klimato elegancija.
Aromate iš karto atsiveria prinokusių aviečių, slyvų ir vyšnių natos, papildytos juodųjų pipirų, žolelių („garrigue“), anyžiaus, levandų ir subtilių odos tonų. Kvapas šiltas ir daugiasluoksnis, spinduliuojantis pietietiška energija.
Burnoje – pilno kūno, šilkinės tekstūros ir harmoningos struktūros vynas. Skonis atskleidžia brandžių vaisių saldumą, švelnius taninus ir prieskonių bei žolelių sluoksnius, vedančius į ilgą, šiek tiek dūminį, prieskonišką poskonį.
Vynas pagamintas daugiausia iš ‘Grenache’ (su nedideliu ‘Syrah’ ir ‘Mourvèdre’ kiekiu), kilusių iš akmenuotų smėlio ir molio dirvožemių, padengtų ikoninėmis „galets roulés“ – apvalintais upės akmenimis, kurie dieną sugeria saulės šilumą, o naktį ją grąžina vynmedžiams. Tai terroir, suteikiantis vynui sodrų kūną, brandų vaisiškumą ir išskirtinį balansą.
Fermentacija vyksta cementinėse talpose, kad būtų išsaugotas natūralus vaisių grynumas, o brandinimas trunka apie 12 mėnesių didelėse ąžuolo statinėse (foudres) – tai suteikia vynui papildomo švelnumo, apvalumo ir struktūros, neapsunkinant jo ąžuolo natomis.
Tiekti 16-18 °C prie ėrienos šonkaulių, jautienos troškinių, brandintų kietųjų sūrių.
„Maison M. Chapoutier“ ūkis svarbus vyndarystės istorijoje tuo, kad buvo vienas iš pirmųjų, išgarsinusių Šiaurės ir Pietų Ronos slėnių vynuogynus. Nors vynas su „Chapoutier“ ženklu gaminamas nuo pat XIX amžiaus, šios šeimos veikla neapsiriboja vien tradicijos puoselėjimu. „Chapoutier“ ūkyje dažnai gaminami vynai iš vienos vynuogių veislės netgi tada, kai tradiciškai leidžiami mišiniai, pavyzdžiui, „Cote-Rotie“ naudojamos tik ‘Syrah' vynuogės, nenaudojant ‘Viognier‘, baltajam „Hermitage“ – tik ‘Marsanne‘, nepridedant ‘Roussanne‘, o kai kurie „Chateauneuf-du-Pape“ apeliacijos vynai gaminami vien iš ‘Grenache Noir‘.
Nepaisant raudonojo vyno dominavimo žymiose Ronos slėnio apeliacijose, „Chapoutier“ pasiekė reikšmingų rezultatų baltojo vyno gamyboje. Fokusuodamiesi į vynuogių kokybę „Chapoutier“ vyndariai perėjo prie ekologinės vynininkystės ir tapo didžiausiu ekologiniu ūkiu Ronos slėnyje.
„Chapoutier“ šeima taip pat valdo vynines arba dirba partnerysčių principu kituose regionuose - šeimos projektų galima rasti Pietų Prancūzijoje, Elzase, Ispanijoje, Portugalijoje, Australijoje.
Daugiau apie „Chapoutier“