Pakruojo dvaro spirito varyklos „Seno krieno“ trauktinė
Krienas – dar vadinamas lietuviškąja wasabi versija – geriausiai atsiskleidžia, kai šaknis brandinama žemėje kuo ilgiau. Svarbiausia – tiksliai žinoti, kada ją iškasti. Šiai trauktinei naudojami krienai, kurie po žeme bręsta mažiausiai vienerius metus, kad sukauptų intensyvų skonį. Vėliau jie tarkuojami, brandinami dar du mėnesius ir tik tada antpilai distiliuojami variniuose induose.
Ši technologija išsaugo natūralų krieno aštrumą ir aromatinį gilumą, suteikdama gėrimui ryškaus charakterio. Jis puikiai dera prie grilyje keptos mėsos ar rūkytos lašišos, o kokteiliui „Bloody Mary“ suteikia išraiškingo pikantiškumo.
Gėrimas įvertintas sidabro medaliu „Berlin Craft Spirits Awards 2020“ parodoje bei bronzos medaliu JAV vykusiuose pasauliniuose „American Distilling Institute“ apdovanojimuose.
Sudedamosios dalys: geriamasis vanduo, grūdinis rektifikuotas etilo alkoholis, krienų šaknys 0,6 %, krienų šaknų ir raudonųjų paprikų ekstraktai, natūrali garstyčių kvapioji medžiaga.
Laikymo sąlygos: nuo 10 °C iki 25 °C. Laikymo metu gali atsirasti natūralių nuosėdų.
Pakruojo dvare gėrimai pradėti gaminti dar XVIII amžiuje, kai čia veikė ligoninė, vaistinė ir „apotiekoriaus“ įkurta spirito varykla. Tų laikų antpilai ir tinktūros buvo naudojami dvare bei plačiai paplito po visą kraštą. Šiandien šioje istorinėje vietoje atgimė pirmoji craft stipriųjų gėrimų darykla Lietuvoje, kur senoviniai, iš vario pagaminti, malkomis kūrenami distiliavimo indai vėl užkurti tam, kad sukurtų naują stipriųjų gėrimų istorijos puslapį.
Stilius
Pakruojo dvaro gėrimai išsiskiria unikaliu charakteriu, jungiančiu senąsias receptūras ir šiuolaikinę craft filosofiją.
Paveldas ir išskirtinumas
Darykla gimė iš Pakruojo dvaro tradicijų, kurios siekia XVIII amžių. Senoviniai receptai, perduoti iš kartos į kartą, šiandien atgimsta per craft distiliacijos meną. Autentiška aplinka ir kruopščiai atkurtas distiliavimo procesas leidžia sujungti praeitį su dabartimi ir sukurti gėrimus, kurie atspindi tiek Lietuvos paveldą, tiek šiuolaikinio craft judėjimo dvasią.