1–6 iš 6
Vokietijos pietvakariuose esantis Pfalco vyno regionas yra vienas didžiausių ir saulėčiausių šalies vyno gamybos regionų. Žinomas dėl savo plataus baltųjų ir raudonųjų vynų asortimento, Pfalcas sujungia turtingas vyndarystės tradicijas su dinamišku ir inovatyviu požiūriu. Karšti orai leidžia pagaminti itin aromatingą ir puikų sauso skonio vyną, tad Pfalce saldusis yra gaminamas tik ypatingais metais. Pfalco vyno privalumas – didelė geologinė dirvos įvairovė, tad puikiai pagamintas skirtingų vynuogynų ‘Riesling’ vynas yra išties nevienodas, atsiskleidžiantis kitur nepakartojamu kvapu.
Skaityti daugiauBaltasis p. saldus
Raudonasis sausas
Raudonasis sausas
Baltasis sausas
Raudonasis sausas
Vokietijos pietvakariuose esantis Pfalco vyno regionas yra vienas didžiausių ir saulėčiausių šalies vyno gamybos regionų. Žinomas dėl savo plataus baltųjų ir raudonųjų vynų asortimento, Pfalcas sujungia turtingas vyndarystės tradicijas su dinamišku ir inovatyviu požiūriu. Karšti orai leidžia pagaminti itin aromatingą ir puikų sauso skonio vyną, tad Pfalce saldusis yra gaminamas tik ypatingais metais. Pfalco vyno privalumas – didelė geologinė dirvos įvairovė, tad puikiai pagamintas skirtingų vynuogynų ‘Riesling’ vynas yra išties nevienodas, atsiskleidžiantis kitur nepakartojamu kvapu.
Pfalco teritorija ir geografija
Pfalco regionas driekiasi palei rytinį Haardo kalnų, kurie yra Prancūzijos Vogėzų kalnų tęsinys, pakraštį, o rytuose ribojasi su Reino upe. Tokia geografinė padėtis apsaugo nuo atšiaurių oro sąlygų, todėl čia vyrauja šiltas ir saulėtas klimatas, palankus vynuogėms auginti. Regionas pasižymi vienu ilgiausių vegetacijos laikotarpių Vokietijoje, tai lemia, jog šiame regione puikiai sirpsta įvairių rūšių vynuoges.
Dirvožemio tipas Pfalce įvairus: nuo smiltainio ir kalkakmenio iki priemolio ir molio - kiekvienas jų suteikia vynui savitų savybių. Palankių klimato sąlygų ir dirvožemių įvairovės derinys padeda gaminti aukštos kokybės vynus, pasižyminčius unikalia terroir išraiška.
Pfalco vynai
Pfalcas yra antrasis pagal dydį vyno regionas Vokietijoje - šio regiono vynuogynuose pagamina didelė dalis šalies vyno. Regionas ypač garsėja išraiškingais ‘Riesling’ (25,2 %) vynais, tačiau čia taip pat gaminami aukštos kokybės vynai iš kitų vynuogių veislių, tokių kaip ‘Grauburgunder’ (9 %) (Pinot Gris), ‘Dornfelder’ (10,7 %), ‘Müller-Thurgau’ (6,9 %), ‘Spätburgunder’ (Pinot Noir) (7,2 %), taip pat ‘Portugieser’, ‘Weissburgunder’ (Pinot Blanc), ‘Kerner’ ir ‘Chardonnay’.
‘Riesling’ iš Pfalco pasižymi prinokusių vaisių skoniu - nuo citrusinių vaisių ir žaliųjų obuolių iki persikų ir abrikosų, kuriuos dažnai lydi gaivi rūgštis, minerališkumas. Šio vyno stilius varijuoja nuo sauso iki saldaus, nors saldaus vyno regione pagamina itin maži kiekiai.
Be ‘Riesling’, Pfalce gaminami aukštos kokybės vynai ir iš kitų vynuogių veislių – ‘Grauburgunder' (Pinot Gris) sudaro 9 % visų auginamų vynuogių, vynas pasižymi kriaušių, obuolių ir prieskonių skoniais. Dažniausiai tai gaivus, subalansuotas, vartojimui su maistu tinkamas vynas. ‘Dornfelder’ būdingos tamsių uogų, vyšnių, žemės natos.
Iš ‘Müller-Thurgau’, kuris sudaro 6,9 % regiono vynuogių, gaminami lengvi, gėliški, vaisiški vynai. ‘Spätburgunder’ (Pinot Noir) pasižymi elegancija, vyšnių, aviečių ir slyvų aromatu, kurį papildo žemės ir prieskonių natos. Šiems vynams būdinga švelni taninų struktūra, ilgas poskonis.
Regione mažesniais kiekiais taip pat auginama ‘Portugieser’, ‘Weissburgunder’ (Pinot Blanc), ‘Kerner’ ir 'Chardonnay' vynai, kurių kiekvienas prisideda prie Pfalz regiono vynų įvairovės. ‘Weißburgunder’ vynai pasižymi gaivia rūgštimi ir subtiliu vaisių skoniu, ‘Chardonnay’ vynuogių vynai, priklausomai nuo vyndarystės praktikų, gali varijuoti nuo vaisiškų, minerališkų iki sodrių, ąžuole brandintų, sviestinių natų turinčių vynų.