7 taisyklės, kaip išsirinkti šampaną?
Paskelbta: 2022-12-28
PETRAS JARAŠŪNAS
Nesiliauja augti susidomėjimas šiuo unikaliu, iš brangiausių vynuogių pasaulyje gaminamu vynu. Vis dažniau jis pasirenkamas ne tik iškilioms šventėms ar svarbiems verslo sandėriams pažymėti, bet ir kaip puikus derinys su maistu. Žvelgiant į parduotuvių lentynas ir restoranų vynraščius, akys ima raibti nuo pasirinkimo gausos. Taigi, kaip išsirinkti šampaną?
1. Šampano saldumas
Renkantis šampaną (ar kitą putojantį vyną) reiktų atkreipti dėmesį, kad gėrimo saldumo skalė yra kiek kitokia, nei neputojančio vyno. Sausiausio skonio šampanai ženklinami brut nature, zero dosage bei extra brut. O štai brut pažymėtas gėrimas, nors ir atrodo gana sauso skonio, turi iki 12 gramų cukraus litre. Putojantis vynas, paženklintas extra dry jau turės pastebimo saldumo, na, o demi sec stiliaus šampanas jau yra pakankamai saldus (iki 50g/l cukraus), kad būtų derinamas prie ne itin saldžių desertų bei mėlynojo pelėsio sūrio.
2. Žymus vardas ar mažas gamintojas?
Nėra vieno teisingo atsakymo, ką rinktis. Didieji šampano namai turi didelį žaliavos pasirinkimą, tad geba užtikrinti, kad jų bazinių šampanų skonis bus vienodas nepriklausomai nuo derliaus metų ypatybių. O derliaus metais pažymėti gėrimai galės bręsti ilgus metus rūsyje. Taigi rinktis didžiuosius gamintojus yra saugu.
Mažųjų gamintojų šampanai dažniausiai gaminami iš vieno kaimelio vynuogių, tad labai gerai išreiškia augavietės (terroir) ypatybes. Tik nedidelė dalis mažųjų gamintojų šampanų tinka ilgesniam brandinimui rūsyje. Kartais pasitaiko skonio variacijų tarp skirtingų metų bazinių šampanų. Tad šis pasirinkimas mažiau nuspėjamas, įdomesnis, tačiau kartu ir mažiau saugus.
3. Šampano stiliai
Nors pagal regiono taisykles Šampanėje leidžiamos 7 vynuogių veislės, įprastai šampanui gaminti naudojamos trys – 'Pinot Noir', 'Pinot Meunier' (raudonosios) ir 'Chardonnay' (baltoji). Užrašas Blanc de Noirs reiškia, kad gamyboje buvo naudotos tik tamsiosios vynuogės – toks šampanas bus sirpių vaisių aromato ir tvirtesnės tekstūros. Blanc de Blancs – tai tik iš baltųjų (dažniausiai tik 'Chardonnay') vynuogių padarytas šampanas. Tokio vyno skonis primins citrusus, gėles ir lazdyno riešutus.
4. Derliaus metais pažymėtas šampanas (Vintage)
Jei ant butelio yra nurodyti derliaus metai, tai šampanas pagamintas tik iš tų derliaus metų vyno. Čia, priešingai nei baziniuose šampanuose, gamintojas dažniausiai nori išreikšti konkrečių derliaus metų vyno skonį. Dažnai to paties gamintojo skirtingų metų šampano sudėtis skiriasi. Derliaus metais paženklintas šampanas būna ilgiau brandinamas rūsiuose, tad yra ryškesnių duonos skrebučio bei grietinėlės aromatų.
5. Prestige Cuvee
Geriausias kiekvieno gamintojo šampanas vadinamas Prestige Cuvee. Įprastai jie būna tokie garsūs, kad jų šlovė dažnai net užgožia gamintojo pavadinimą. Tai itin sudėtingo skonio ilgaamžiai šampanai. Kaskart atkimšti tokį butelį yra šventė. Žymiausieji yra „Cristal“ („Louis Roederer“), „Dom Perignon“ („Moet & Chandon“), „Sir Winston Churchill“ („Pol Roger“), „Femme de Champagne“ („Duval Leroy“), „Grand Siecle“ („Laurent-Perrier“).
6. Derinimas prie maisto
Šampanas yra itin universalus derinant prie maisto. Tačiau nemėgsta skonio gausos: patiekalai su stipriai išreikštu saldumu, rūgštumu, sūrumu ar kartumu netiks į porą šampanui. Prie užkandžių rinkitės jauną bazinį šampaną, o prie sodresnio skonio žuvies ir jūros gėrybių patiekalų – konkrečių derliaus metų gėrimą. Prie raudonos mėsos derinkite ryškaus skonio rožinį arba itin brandų šampaną. Prie šviežių austrių geriausiai derės jaunas minerališko skonio šampanas su didesne 'Chardonnay' vynuogių dalimi.
7. Šampano alternatyvos
Jei šiuo metu negalite sau leisti šampano, geriau rinkitės geros kokybės šampano alternatyvą, nei pigų šampaną. Apsvarstykite tokias alternatyvas kaip: kremanas, kava, blanketas ar petnatas. Jei Jums nereikia šampano prestižo, o norite tiesiog skaniai pasimėgauti burbuliukais ar putojančiu vynu mėgautis vakarėlyje - tikrai gali pakakti ir alternatyvos.
Putojantis sausas
Champagne Duval-Leroy Brut Réserve
- Prancūzija
- Šampanė/Champagne
-
- Chardonnay - 10%
- Pinot Meunier - 30%
- Pinot Noir - 60%
-
- Harmoningas, elegantiškas klasikinio metodo putojantis
- 0,75
Putojantis
Champagne Louis Barthelemy Amethyste Brut NV
- Prancūzija
- Šampanė/Champagne
-
- Chardonnay - 20%
- Pinot Meunier - 30%
- Pinot Noir - 50%
-
- Harmoningas, elegantiškas klasikinio metodo putojantis
- 0,75 12,5 %
Putojantis sausas
Champagne Duval-Leroy Femme de Champagne Grand Cru Brut
- Prancūzija
- Šampanė/Champagne Grand Cru
-
- Chardonnay - 87%
- Pinot Noir - 13%
-
- Taurus, koncentruotas, ilgaamžis klasikinio metodo putojantis
- 0,75 12%
- Prancūzija
- Šampanė/Champagne Grand Cru
-
- Chardonnay - 30%
- Pinot Noir - 70%
-
- Intensyvus, prieskoniškas klasikinio metodo putojantis
- 0,75 12,5%