Kas yra retsina vynas?
Paskelbta: 2023-05-23
YAN BIAZRUCHKA
Retsina (graik. PETΣINA) – tradicinis Graikijos vynas, kuris dar 2 tūkst. metų iki Kristaus buvo gaminamas su Alepo pušies derva. Vyno pavadinimas kilęs iš žodžio retsini (angl. resin) – pušies sakai. Būtent jais senovės Graikijoje buvo uždaromos amforos, kuriose buvo laikomas vynas. Pušies sakų taip pat buvo įmaišoma ir į patį vyną kaip natūralaus antioksidanto.
Retsinos skonis
Retsinos skonį sunku sumaišyti su kito vyno skoniu. Jame ryškiai juntame sakų, pušų aromatą, nukeliantį į saulės kepinamą Viduržemio jūros regiono kraštovaizdį.
Tačiau šiaip laikais gaminamos retsinos skonis yra daug subtilesnis nei istoriniais laikais. Jis dažnai apibūdinamas kaip gaivus, keliantis apetitą, kaip geras fino cheresas.
Retsina puikiai dera su ant grotelių keptais kalmarais, žuvimi, ėriena, įdarytais vynuogių lapais ir tzatziki – tradiciniais graikiškais patiekalais.
Druska vyne
Be pušų sakų, senovėje vyno stabilizavimui, išlaikymui ir apsaugojimui buvo naudojama ir druska, mat šiandien naudojamų sulfitų tuomet dar nebuvo.
Dėl druskos naudojimo senovėje retsinos skonis buvo sūriai salsvas. Šiandien druską vyno gamyboje uždrausta, todėl retsinos skonis daug subtilesnis ir gaivesnis nei seniau, o lengvo sūrumo gali suteikti Viduržemio jūros regiono klimatas, terroir.
Vynuogių veislės
Tradiciškai retsinos gamybai buvo naudojamos ‘Savatiano’ ir ‘Rhoditis’ vynuogių veislės. Joms būdingas prinokusių obuolių ir persikų aromatas, aliejinga skonio tekstūra.
Taip pat naudojamos ir geriau žinomos ‘Assyrtiko’ vynuogės, kurių vynas būna aštresnis, bet ilgiau brandinamas.
Paprastai visos retsinos būna baltasis vynas, tačiau galima įsigyti ir rožinės retsinos.
Tik Graikijoje gaminama retsina gali turėti saugomos geografinės kilmės nuorodą. Dažniausiai šis vynas gamanamas Vidurio Graikijoje: Atikos, Viotijos, Evijos vietovėse.
„Kechris“ vyninė
„Kechris“ yra viena iš seniausių šeimos valdomų vyninių šiaurės Graikijoje, o jos istorija prasidėjo, kai Evangelosas Kechris 1911 m. į Graikiją iš Amerikos įsivežė pirmuosius stiklinius butelius ir ėmė pilstyti vyną.
„Kechris“ šeima specializuojasi gaminti patį tradiciškiausią graikišką vyną – retsiną.
Vynas „Kechribari“ (liet. „gintaras“) imtas gaminti dar 1939 metais, ir 2003 tapo pirmąja retsina, tarptautinėje vyno parodoje Salonikuose apdovanota aukso medaliu.
„Kechris“ vyninę dabar labiausiai garsina jų 2005 metais pirmą kartą pagaminta retsina „Tear of the Pine“ (liet. „Pušies ašara“). Retsina, gaminama iš ‘Assyrtiko’ vynuogių, brandinama ąžuolo statinėse, o pačių sakų dedama tik labai nedidelė dalis. Ši ypatinga retsina pelnė aukso medalių prestižiniuose pasaulio vyno čempionatuose.
Baltasis sausas
Kechris Afros Retsina
- Graikija
- Makedonija
-
- Roditis - 100%
-
- Lengvas, gaivus, sausas, vaisiškas baltasis
- 0,75 12%
Baltasis
Kechris Kechribari Retsina 0,5L
- Graikija
- Makedonija
-
- Roditis - 100%
-
- Lengvas, gaivus, sausas, vaisiškas baltasis
- 0,5 11,5%
Rožinis sausas
Kechris Rosa Retsina
- Graikija
- Makedonija
-
- Xinomavro - 100%
-
- Vaisiškas, intensyvus rožinis
- 0,75 12,5%
Baltasis sausas
Kechris The Tear of The Pine Retsina
- Graikija
- Makedonija
-
- Assyrtiko - 100%
-
- Kvapnus, vaisiškas, sausas baltasis
- 0,75 13 %