Kokį vyną renkasi Lietuvos restoranų šefai?
Paskelbta: 2018-07-12
Nenuostabu, jog restoranų šefai ir darbuotojai ne tik puikiai išmano maistą, tačiau taip pat supranta ir vyno skonį bei turi savo prioritetus. Jeigu jums taip pat smalsu sužinoti, kokį vyną, iš savo restoranų vyno kortos ir ne tik, renkasi geriausių Lietuvos restoranų šefai, pateikiame atsakymus.
„Sweet Root“ šefas Justinas Misius ir restorano įkūrėjas Sigitas Žemaitis
Restorano šefas Justinas Misius tikina, jog pats vyno beveik negeria, tačiau vasarai išskiria putojančio rožinio vyno bei vyšnių su ekškėtrožėmis deserto derinį. Jam antrina ir Sigitas: „Tikrai Ca' dei Mandorli Le Donne dei Boschi Brachetto D'Acqui ir vyšnių, erškėtrožių ledų bei lazdyno riešutų desertas - tobula saldi lietuviškos vidurio vasaros popietė. Kvapai, skoniai ir, kas svarbiausia, emocija tobulai susilieja". Šis vyno pasirinkimas puikiai dera su vasarišku desertu, nes putojantis itališkas Pjemonto vynas yra švelnaus, saldžių uogų skonio bei lengvo rožių ir braškių aromato.
„Gastronomika“ šefas Liutauras Čeprackas
Nuotr. Rytis Šeškaitis
L. Čeprackas teigia, kad vieno prekės ženklo vyną gerti yra tiesiog nuobodu. Todėl jis prisipažįsta, labai mėgsta ir, ypač vasaros metu, renkasi vintažinius šampanus, o apskritai dažniausiai į taurę įsipila burgundišką vyną bei senesnius bordo ar australiškus 'Syrah' bei GSM vynuogių vynus.
MONAI šefas Vytautas Samavičius
Šiuo metu Klaipėdos restorano MONAI šefas dažniausiai renkasi ispaniškąjį „Bembibre Mencia“. Šis gilios rubino spalvos, raudonųjų ir juodųjų uogų, riešutų, juodosios arbatos, vanilės ir šokolado aromatų vynas yra gan svarus ir turintis ilgą, džemišką poskonį. „Bembibre Mencia“ dera su raudonos mėsos troškiniais, ant griliaus keptomis raudonos mėsos dešrelėmis ar laukinių paukščių kepsniais.
„SOMM“ virtuvės šefas Mindaugas Saulis ir someljė Narimantas Miežys
Vyno restorano „SOMM“ someljė Narimantas Miežys pirmenybę teikia minerališkam, šviežios, gaivios rūgšties vynui, jam ypač patinka šampanas. Narimanto favoritų sąraše yra „Louis Roederer“ bei „Pol Roger“ šampanai, taip pat Vokietijos 'Riesling' vynuogių veislės vynai iš Rheinghau regionai.
Tuo tarpu, virtuvės šefas Mindaugas Saulis nevartoja alkoholio. Dėl šios priežasties jis renkasi bet kokį nealkoholinį alų arba nealkoholinį sidrą „Duche de Longueville“.