1–96 iš 119
Šampanės regionas Prancūzijoje yra pripažinta pasaulio putojančio vyno sostinė, garsėjanti savo aukščiausia kokybe ir šventiška aura. Tik čia, laikantis griežtų taisyklių, gimsta tikrasis šampanas. Regiono unikalumas slypi jo terroir – klimato, dirvožemio ir topografijos derme. Būdamas vienu šiauriausių vyno gamybos regionų, Šampanė patiria tiek kontinentinio, tiek jūrinio klimato įtaką, sukurdama idealias sąlygas vynuogėms augti. Vasaros čia saulėtos, o kritulių kiekis pastovus. Tačiau svarbiausias terroir elementas yra kreidos dirvožemis, sudarantis apie 75% viso dirvožemio. Kreida užtikrina gerą drenažą ir sulaiko drėgmę, suteikdama šampanui minerališkumo. Kalvotas kraštovaizdis ir šlaitų orientacija leidžia vynuogėms gauti maksimaliai saulės šviesos ir sunokti.
Šampano gamybai leidžiamos septynios vynuogių veislės, tačiau trys dominuoja: 'Chardonnay', 'Pinot Noir' ir 'Meunier'. 'Chardonnay' (31% vynuogynų) Côte des Blancs regione suteikia elegancijos, gaivumo ir minerališkumo. 'Pinot Noir' (38% vynuogynų), ypač paplitęs Montagne de Reims ir Côte des Bar, atsakingas už kūną, struktūrą ir raudonųjų uogų aromatus. 'Meunier' (31% vynuogynų) Marne slėnyje prideda vaisiškumo ir švelnumo. Kitos veislės ('Arbane', 'Petit Meslier', 'Pinot Blanc', 'Pinot Gris') naudojamos rečiau.
Šampanė skirstoma į penkis subregionus. Montagne de Reims garsėja 'Pinot Noir' ir Grand Cru kaimeliais. Vallée de la Marne dominuoja 'Meunier', o ir dirvožemiai čia įvairesni. Côte des Blancs yra 'Chardonnay' karalystė su unikaliu kreidos dirvožemiu. Côte de Sézanne taip pat specializuojasi 'Chardonnay', tačiau vynai čia aromatingesni. Pietuose esantis Côte des Bar išsiskiria šiltesniu klimatu ir 'Pinot Noir' dominavimu.
Skaityti daugiauPutojantis sausas
Putojantis sausas
Putojantis sausas
Putojantis sausas
Putojantis sausas
Putojantis sausas
Putojantis sausas
Putojantis sausas
Putojantis sausas
Putojantis sausas
Putojantis sausas
Putojantis sausas
Putojantis sausas
Putojantis
Putojantis sausas
Putojantis sausas
Pastiprintas saldus
Putojantis sausas
Putojantis sausas
Putojantis sausas
Putojantis sausas
Putojantis sausas
Putojantis p. saldus
Putojantis
Putojantis sausas
Putojantis sausas
Putojantis sausas
Putojantis sausas
Putojantis sausas
Putojantis sausas
Putojantis sausas
Putojantis sausas
Putojantis sausas
Putojantis sausas
Putojantis sausas
Putojantis sausas
Putojantis sausas
Putojantis sausas
Putojantis sausas
Putojantis sausas
Putojantis sausas
Putojantis sausas
Putojantis sausas
Putojantis sausas
Putojantis sausas
Putojantis sausas
Putojantis sausas
Putojantis sausas
Putojantis sausas
Putojantis sausas
Putojantis sausas
Putojantis sausas
Putojantis sausas
Putojantis sausas
Putojantis sausas
Putojantis sausas
Putojantis sausas
Putojantis
Putojantis sausas
Putojantis sausas
Putojantis sausas
Putojantis sausas
Putojantis sausas
Putojantis sausas
Putojantis sausas
Putojantis sausas
Putojantis sausas
Putojantis sausas
Putojantis sausas
Putojantis sausas
Raudonasis sausas
Putojantis sausas
Putojantis sausas
Putojantis sausas
Putojantis sausas
Putojantis sausas
Putojantis sausas
Putojantis sausas
Putojantis sausas
Putojantis sausas
Putojantis sausas
Putojantis sausas
Putojantis sausas
Putojantis sausas
Putojantis sausas
Putojantis sausas
Putojantis sausas
Putojantis sausas
Putojantis sausas
Šampanėje egzistuoja vynuogynų klasifikavimo sistema Échelle des Crus. Aukščiausia kategorija yra Grand Cru (100%), apimanti 17 kaimelių. Premier Cru (90-99%) kategorijai priklauso apie 44 kaimeliai. Kiti kaimeliai priskiriami Autre Cru kategorijai.
Pagal vynuogių sudėtį šampanas skirstomas į Blanc de Blancs (tik iš baltųjų vynuogių - 'Chardonnay'), Blanc de Noirs (tik iš juodųjų vynuogių, 'Pinot Noir' ir/ar 'Meunier') ir Rosé (rožinis, gaminamas pridedant raudonojo vyno arba maceruojant raudonąsias vynuoges).
Šampano burbuliukai atsiranda dėl antrinės fermentacijos butelyje, vadinamos tradiciniu metodu (méthode champenoise). Šis procesas apima bazinio vyno gamybą, išpilstymą su mielėmis ir cukrumi, antrinę fermentaciją, brandinimą ant mielių, nuosėdų pašalinimą ir dozažą.
Šampanės regionas su savo unikaliu terroir, vynuogių veislėmis, subregionais, klasifikacija ir tradiciniu gamybos metodu pelnytai garsėja visame pasaulyje. Vyno klubas kviečiame atrasti šio išskirtinio regiono putojančius vynus.