Tobula sūrio lėkštė paskutiniams vasaros savaitgaliams ir ne tik
Paskelbta: 2025-08-12
Greitai bėganti vasara kalendoriuje mažina šiltų savaitgalių skaičių, tad paskutiniuose draugų ar šeimos susitikimuose nustebinkime visus tobula sūrio lėkšte (arba lenta, kaip mėgstama sakyti anglakalbėse šalyse). Sūrio lėkštė gali būti puiki alternatyva vienkąsniams ar net keptiems mėsos patiekalams – tiek maistingumu, tiek įvairove, ir proga išbandyti ką nors naujo, ko nesate ragavę anksčiau.
Tobulos sūrio lėkštės formulė yra paprasta: truputį riebaus, truputį gaivaus, truputį traškaus, truputį sūraus ir šiek tiek saldaus.
1. Išsirinkime 3–5 labiausiai patinkančius sūrius.
Rekomenduojame rinktis skirtingo pieno arba skirtingo gamybos būdo sūrius, pavyzdžiui, kietąjį ar puskietį karvių pieno sūrį (griujerą ar kontė), mėlynojo pelėsio avių pieno sūrį (rokforą), karvių pieno plautos žievės sūrį (langrą, pontleveką ar reblošoną), šviežio pieno ožkų pieno sūrį (picoliną) ar buivolių pieno buratą. Kiekį apskaičiuojame pagal tai, kiek žmonių ragaus: jeigu tai pagrindinis patiekalas, skaičiuojame apie 110–120 g sūrio (iš viso) žmogui, jeigu tai pagrindinis užkandis – 70–90 g, jeigu tai tik vakarienės dalis – 40–60 g sūrio.
Pjaustome taip, kad visiems tektų panašus sūrio gabalėlis, tai reiškia, kad sūrio branduolio ir šalia žievelės esančios dalies visi turėtų gauti tiek pat (panašiai kaip torto). Kaip ir vynas, sūris turi būti patiektas tinkamos temperatūros. Prieš valgant sūris turi pasiekti kambario temperatūrą – taip išryškėja tekstūros ypatumai. Žinoma, jeigu ji nėra aukštesnė negu 25 laipsniai. Kitaip minkštesni sūriai gali ištižti.
2. Renkamės šį tą gaivaus – vaisiai ir uogos.
Vasarą vaisių ir uogų turguje gausu, tad kaip išsirinkti tinkamiausius? Eksperimentuoti!
Įprastai prie sūrio patiekiamos kriaušės, figos, vynuogės – tai patikimai ir išmėginta visų pasaulio ragautojų. Tačiau kiek daug derinių dar neaprašytų: čederio tipo sūriai ir švieži obuoliai, parmidžianas ir braškės, feta ir arbūzas, kontė ir vyšnios, persikai ir mocarela, švieži ožkų pieno sūriai ir mėlynės (arba šilauogės). Sezono metu savo lėkštę papildykite ir persimonais bei klementinais!
Gaivumo suteiks ir kai kurios daržovės: šviežio pieno sūriams – pomidorai, mėlynojo pelėsio – cikorijos ar salierai.
3. Tuomet sūrūs ir saldūs pagardai.
Užsilikusiomis uogienėmis galite puikiai pagardinti sūrius: tiek baltojo pelėsio sūriai (kamamberas, bri, delisas), tiek kietesni sūriai (kontė, griujeras, mančegas), tiek mėlynojo pelėsio sūriai (stilton, gorgoncola), paskaninti džemais ar marmeladais, tampa lyg maži desertai ir savarankiški patiekalai. Tobuloje lėkštėje turi būti ir rūgštesnės, ir saldesnės uogienės – slyvų, svarainių, vyšnių. Prie sūresnių sūrių naudokite saldžius pagardus, o prie riebesnių – gaivesnius. Patarimas iš Nyderlandų – gaudos ir čederio tipo sūriai draugauja su garstyčiomis (taip, garstyčiomis!) ir medumi. Medui neabejingi beveik visi sūriai, tad drąsiai saldumo galite pasisemti iš ten. O jeigu visai nenorite terliotis – pasirinkite džiovintas gėrybes – paprasta įberti, o saldumo suteikia panašiai.
Sūrumo gali suteikti geri riešutai, alyvuogės, marinuotos daržovės ar daržovių užtepai ir čatniai.
4. Norintiems riebiau ar sočiau – įterpiame mėsiškų detalių.
Nors šiuolaikinėje visuomenėje populiarėja mityba su mažiau mėsos, gali būti, kad turėsite alkanesnių svečių, todėl nepabijokite įterpti kumpių, vytintų mėsyčių, terinų, roletų ar paštetų. Užteks vos vieno ar dviejų – pagrindinį dėmesį visgi skirkite sūriui. Mėsos gaminių nereikia „priderinti“ prie sūrių – lėkštėje jau sudėliojome pagardų, kurie tikrai tiks.
5. Galiausiai – traškioji dalis.
Norint geriau pajusti ragaujamo derinio subtilybes, reikia „nuvalyti“ paletę. Tam geriausiai tinka nesūdyti arba labai lengvai sūdyti krekeriai, duonos lazdelės, dar vadinamos grisiniais. Žinoma, jeigu turite daug daržovių ar mėsos užtepų, kokybiška bagetė ar baltos duonos riekė labai pravers užkandžiautojams. Jeigu turite galimybę ją šiek tiek paskrudinti – išvis puiku.
Tiesa, gali būti labai sunku atsispirti bulvių traškučiams... Jeigu juos renkatės, rinkitės labai paprasto skonio – su jūros druska, pipirais.
Na, o dabar – ypatingos gudrybės
Lėkštėje derinkite spalvas: jeigu vienus gelsvus sūrio gabalėlius sudėjote vienoje lėkštės pusėje, šalia prikraukite įvairiaspalvių vaisių ar pagardų, o kitoje pusėje – pakartokite tą patį. Krekeriai, riešutai ar kietesni pagardai naudojami kaip užpildas – todėl juos galite sudėti ir paskutinius. Visai „vyšniai ant torto“ pasilikite būtent uogas!
Verta išbandyti rokforo ir juodojo (ne mažiau nei 70 proc. kakavos) šokolado derinį.
Vietoj vyno prie sūrio lėkštės rinksitės kokteilius? Džinas draugauja su baltojo pelėsio sūriu, gauda – su burbonu, ožkų pieno sūriai – su degtine, o viskis – su čederiu.
Įsigijote per kvapnų ar per riebų sūrį? Prisiminkite: sūrį galima ir kepti – daugelis sūrių puikiai išlaikę savo lydymosi savybes, o plautos žievės sūriai kepdami įgyja riešutiškumo, sviestiškumo, suteikia patiekalams prieskoniškumo (pvz., rakletė, morbjė), išsyk sušvelnėja pikantiški jų aromatai.
Turėsite daug svečių ir mažai laiko papasakoti apie viską – pasinaudokite sūrio kortelėmis, kurias galite įsmeigti į gabalėlius ir nurodyti, koks tai sūris.
Tekstą parengė „Vyno klubo“ sūrių ir gėrimų ekspertė Ernesta Palubinskienė