TOP 10 patiekalų, derančių prie rožinio vyno, ir vienas ypatingas receptas
Paskelbta: 2023-05-23
PETRAS JARAŠŪNAS
Orams vis labiau šylant vis dažniau ant stalo statomos taurės su rožiniu vynu.
Rožinis vynas puikiai tinka įvairioms progoms. Dėl savo lengvo ir gaivaus skonio jis tinka ragauti šiltu oru terasose ar iškylose lauke. Rožinis vynas gali būti įvairių stilių: nesvarbu, ar mėgstate gaivų citrusišką skonį, ar gėlišką bei vaisišką – kiekvienas ras sau tinkantį stilių.
Štai kodėl rožinis vynas gerai dera prie įvairaus maisto.
Gaivumas. Rožiniai vynai dažnai pasižymi ryškiu, tačiau subalansuotu rūgštingumu, kuris gali derėti su įvairiais maisto produktais. Rūgštingumas padeda išvalyti gomurį, išsklaido sodrų ir riebų skonį ir suteikia gaivaus kontrasto. Dėl to rožinis vynas puikiai tinka prie labai plataus patiekalų spektro – nuo šviežių salotų ir jūros gėrybių iki ant grotelių keptos mėsos ir aromatingų prieskonių.
Skonio įvairovė. Rožiniai vynai pasižymi plačiu skonio spektru. Nuo raudonųjų uogų, tokių kaip braškės ir avietės, iki citrusinių vaisių ir net gėlių tonų – dėl rožinio vyno skonio įvairovės jis gali papildyti labai skirtingus patiekalus. Nesvarbu, ar mėgaujatės lengvais ir subtiliais skoniais, ar drąsesniais ir tvirtesniais patiekalais, rožinis vynas gali pagerinti įspūdžius.
10 patiekalų, derančių su rožiniu vynu
- Smidrai! Su olandišku padažu ar tiesiog lengvai ant sviesto apkepinti su juodaisiais pipirais ir druska (lengvo stiliaus rožinis vynas (pvz., iš Provanso) dažnai pasižymi subtiliomis žolelių ir daržovių natomis, kurios labai gerai papildo smidrų skonį)
- Benedikto kiaušiniai su lašiša ir olandišku padažu (taip, rožinis vynas puikiai tiks ir vėlyviesiems pusryčiams!)
- Arbūzų ir fetos sūrio salotos (rožinio vyno gaiva puikiai dera su arbūzo vaisiškumu ir fetos sūrio sūrumu)
- Prosciutto kumpiu apsukti meliono gabalėliai (ryškų kumpio skonį ir sūrumą papildo salsvas meliono charakteris, o rožinio vyno gaiva subalansuoja derinį galutinai)
- Ant grotelių keptų krevečių iešmeliai (ant grotelių keptų jūrų gėrybių skoniui atsverti dažnai pasirenkamas gaivus rožinis Provanso vynas)
- Pica „Margherita“ (traškus tešlos padas bei sūris ir pomidorų padažas reikalauja gaivaus, bet kartu ir vaisiško vyno – puikiai derės ryškesnio skonio rožinis vynas iš Ispanijos ar Italijos)
- Cezario salotos (ančiuvių ir sūrio kuriamą sūrumo ir umami duetą gerai pažaboja gaivus rožinio vyno skonis!)
- Tuno tartaras su avokadais (ryškus patiekalo skonis, kuriame dera umami ir riebumas, tad galutiniam deriniui verta pasirinkti sodresnės spalvos ir ryškesnio skonio rožinį vyną iš Austrijos ar Ispanijos)
- Gruzdintos bulvytės (traški bulvyčių tekstūra ir dažniausiai gana riebus padažas prašyte prašosi gaivaus vaisiško vyno šalia. Provanso rožinis derės puikiai!)
- Sumuštinukai su rūkyta lašiša (rūkyti sūrūs skoniai geriausiai derės su lengvu rožiniu vynu)
RECEPTAS PAGAL SEZONINĖS VIRTUVĖS TINKLARAŠTININKĘ - RENATĄ NIČAJIENĘ
Originaliai receptas buvo publikuotas: www.sezoninevirtuve.lt
Pavasarinės NICOS salotos su kepta žuvimi
Gaivūs daržoviški ir sūrūs umami skoniai salotose puikiai derės su vaisišku ir gaiviu rožiniu vynu, o visas komplektas - tobulas pasisedėjimui lauke, su draugais ar šeima.
Ingredientai
Keptai žuviai:
- 600 g arktinės palijos filė
- 600 g tuno pjaustinių
- kelių šaukštų alyvuogių aliejaus
- druskos ir maltų juodųjų pipirų pagal skonį
- 2 kedro lentučių kepimui
Salotoms:
- 400 g smidrų
- 400 g ridikėlių
- svogūnų laiškų
- šviežių salotų lapų
- 1 avokado
- 5-6 kietai virtų kiaušinių
- 500 g nedidelių, geriau šviežių bulvyčių
- maltų juodųjų pipirų
- alyvuogių aliejaus
Padažui:
- 100 ml ypač tyro alyvuogių aliejaus
- 1 citrinos sulčių
- 4-6 sūdytų ančiuvių filė
- 1 šaukštelio Dižono garstyčių
- 1 česnako skiltelės
- druskos ir maltų juodųjų pipirų pagal skonį
Eiga