Velykos 2025: Kokį vyną rinktis prie Velykų patiekalų
Paskelbta: 2025-04-09
Velykos – tai šventė, simbolizuojanti viltį, atgimimą, naują gyvenimą. Tai pavasario džiaugsmo šventimas, kurio metu maistas ir vynas vaidina gana svarbų vaidmenį.
Siekdami Jums sutaupyti laiko „Vyno klubo“ ekspertai pataria bei rekomenduoja, ką rinktis prie pavasariu dvelkiančių Velykų patiekalų: margučių, įdarytų kiaušinių, Benedikto kiaušinių, šaltienos, mėsos bei žuvies patiekalų ir žinoma, desertų.
STALO ŽVAIGŽDĖ - KIAUŠINIS
Kuklus kiaušinis Velykų metu iškeliamas ant pjedestalo ir jam skiriamas ypatingas dėmesys, tačiau derinti su juo (ypač minkštai išvirtu ar keptu) vyną neretai yra sudėtinga, nes padengęs burną trynys vyną paverčia grubesniu, sukuria agresyvesnės rūgšties įspūdį.
Visgi vieno tipo vynai čia itin gerai tinka: tai – šampanas ar kitas sausas tradiciniu metodu darytas putojantis vynas: kãva, kremanas, sektas.
Burbuliukai bei minkšta puta puikiai nuplauna burną, o gaivi rūgštis pagyvina skonį.
Ši taisyklė galioja tiek minkštai virtiems ar keptiems kiaušiniams, tiek Benedikto kiaušiniams.
Putojantis sausas
Antech Cuvée Eugénie Brut Crémant De Limoux AOC
-
Prancūzija
- Langedokas-Rusijonas/Crémant De Limoux AOC
-
- Chardonnay
- Chenin Blanc
- Mauzac
- 0,75 12 %
Putojantis sausas
Champagne Duval-Leroy Brut Réserve
-
Prancūzija
- Šampanė/Champagne
-
- Chardonnay - 10%
- Meunier - 30%
- Pinot Noir - 60%
-
- Harmoningas, elegantiškas klasikinio metodo putojantis
- 0,75
Putojantis sausas
Georg Breuer Sekt Brut 2018
-
Vokietija
- Reingau
-
- Pinot Blanc
- Pinot Noir
- Pinot Gris
-
- Harmoningas, elegantiškas klasikinio metodo putojantis
- 0,75 12 %
KIETAI VIRTAS KIAUŠINIS
Bendras patarimas išlieka tas pats: kiaušiniui reikia gaivaus, lengvo baltojo, rožinio arba putojančio vyno.
Todėl rinkitės ‘Albariño’, ‘Grüner Veltliner’, ‘Sauvignon Blanc’, ’Arneis’ vynuogių vynus ar rislingus, “Chablis, „Soave“, “Vinho verde”, “Mustillant”, “Pét Nat” tipo vynus.
Ąžuolo statinių poveikis vynui su tryniu gali duoti metalo skonį burnoje, o raudonojo vyno taninai – nukartėti.
Jei kiaušinį užkąsite saldoku naminiu pyragu su storai užteptu sviestu, gerai derės gaivus ir pusiau sausas vynas: Mozelio „Riesling Kabinett“ iš Vokietijos ar ‘Muscat’ vynuogių šeimos vynai.
Kiaušinis su rugine duona reikalauja kiek intensyvesnio, energingesnio vyno su šiek tiek taninų. Rinkitės rožinę kãvą arba šampaną.
Su kiaušiniu dažnai valgomas majonezas ir krienas nemėgsta didelio alkoholio kiekio – argumentas vėsesnių regionų vynų naudai: Austrijos. Vokietijos, š.Italijos baltiesiems vynams.
-
Prancūzija
- Provansas/Côtes de Provence AOP
-
- Cinsault
- Grenache
- Syrah
- ...
- 0,75 13 %
Baltasis sausas
Domaine Servin Chablis AOC 2022
-
Prancūzija
- Burgundija/Chablis AOC
-
- Chardonnay - 100%
-
- Minerališkas, gaivus baltasis
- 0,75 13 %
Baltasis sausas
Weingut Knoll Grüner Veltliner Ried Kreutles Federspiel 2022
-
Austrija
- Vachau
-
- Grüner Veltliner - 100%
-
- Taurus, koncentruotas, minerališkas baltasis
- 0,75 12,5 %
ŠALTI UŽKANDŽIAI - KUMPIS, ŠALTIENA, LIEŽUVIS
Virtas kiaulienos kumpis, kiaulienos liežuvis bei šaltiena per Velykas dažniausiai valgomi pagardinus krienais ar majonezu, tad rinkitės gaivaus sauso skonio rausvąjį vyną iš Provanso, ar ryškesnį, bet rūgšties nestokojantį baltąjį, kurie nuplaus riebumo pojūtį bei sugebės sukurti atsvarą krienams.
'Riesling' vynuogių vynas - puikiai derės prie tipiškų Velykų užkandžių.
Baltasis sausas
Georg Breuer Berg Roseneck Rüdesheim Riesling Qba 2018
-
Vokietija
- Reingau
-
- Riesling - 100%
-
- Taurus, koncentruotas, minerališkas baltasis
- 0,75 11.5 %
Baltasis sausas
Klaus Lotz Riesling Trocken 2023 1L
-
Vokietija
- Mozelis
-
- Riesling - 100%
-
- Lengvas, gaivus, sausas, vaisiškas baltasis
- 1 12,5 %
Baltasis sausas
Reichsgraf von Kesselstatt Graacher Riesling Trocken 2023
-
Vokietija
- Mozelis
-
- Riesling - 100%
-
- Lengvas, gaivus, sausas, vaisiškas baltasis
- 0,75 12 %
KEPTA ŽUVIS SU ŠVIEŽIOMIS SALOTOMIS
Pavasario švenčių stalui dažnai norisi lengvesnio pagrindinio patiekalo, tad pietų žvaigžde dažnai tampa kepta balta žuvis su gaiviomis pirmų žalumynų salotomis.
Prie gaivių patiekalų su lengvais rūgščiais padažais siūlome gaivaus skonio baltąjį vyną iš Luaros slėnio "Sancerre" bei "Pouilly-Fume" apeliacijose sirpstančių 'Sauvignon Blanc' vynuogių.
Jei žuvis pagardinama sodraus skonio baltuoju padažu, gerai derės nokesnio stiliaus 'Chardonnay' iš Čilės arba JAV.
Jei žuvies patiekalas yra šiek tiek intensyvesnis (pvz., tunas), lengvas ‘Pinot Noir’ gali būti tinkamas pasirinkimas, ypač jei žuvis kepta grilyje.
-
JAV
- Oregonas/ Willamette Valley
-
- Chardonnay - 100%
-
- Ąžuolo statinėse brandintas, sodrus, svarus baltasis
- 0,75 13 %
-
Čilė
- Pietų regionas
-
- Chardonnay - 100%
-
- Ąžuolo statinėse brandintas, sodrus, svarus baltasis
- 0,75 13,5 %
Baltasis sausas
Domaine Chatelain Harmonie Pouilly-Fumé AOC 2023
-
Prancūzija
- Luaros slėnis/Pouilly-Fumé AOC
-
- Sauvignon Blanc - 100%
-
- Minerališkas, gaivus baltasis
- 0,75 13,5 %
KEPTAS KALAKUTAS AR KEPTA ANTIS
Šių paukščių mėsa yra ganėtinai ryškaus skonio, o jų patiekalai dažnai yra gardinami uogų padažais ar džiovintais vaisiais.
Saldžiai braškėmis, avietėmis bei vyšniomis kvepiantys, gaivios rūgšties, tačiau mažai taninų turintis raudonasis Burgundijos ‘Pinot Noir’ ar ‘Gamay’ vynuogių vynas – klasikinis pasirinkimas.
‘Merlot’ vynuogės vynas - minkštas ir švelnus raudonasis vynas, turintis juodųjų uogų, šokolado ir prieskonių natų tiks prie kalakuto.
‘Chardonnay’, ‘Viogner’ vynuogių vynas, brandintas ąžuolo staitinėse gali būti puikus pasirinkimas tiek kalakuto, tiek anties mėsai.
Raudonasis sausas
Cristom Mt. Jefferson Cuvée Pinot Noir Eola-Amity Hills, Willamette Valley Oregon 2021
-
JAV
- Oregonas/ Willamette Valley
-
- Pinot Noir - 100%
-
- Vaisiškas, aksominių taninų raudonasis
- 0,75 13,5 %
-
Prancūzija
- Langedokas-Rusijonas
-
- Pinot Noir - 100%
-
- Lengvas, vaisiškas, švelnių taninų raudonasis
- 0,75 13 %
Raudonasis sausas
Joseph Faiveley Rouge Bourgogne AOC 2021
-
Prancūzija
- Burgundija/Bourgogne AOC
-
- Pinot Noir - 100%
-
- Lengvas, vaisiškas, švelnių taninų raudonasis
- 0,75 13 %
ĖRIENA
Kitose šalyse tradiciškai populiari kepta ėriena vis dažniau atranda vietą ir ant lietuviško Velykų stalo.
Jos mėsa kvapni, rieboka, tad rinkitės rūgšties nestokojantį raudonąjį vyną.
Prie ėrienos nugarinės kepsnio gerai dera ąžuolinėse statinėse brandintas Rioja regiono raudonasis vynas iš Ispanijos. Taip pat galima derinti su brandesniu Bordo regiono raudonuoju vynu.
Chianti ‘Sangiovese’ vynai, pasižymi aštrumu ir rūgštingumu puikiai dera su ėriena, ypač jei naudojami tvirti prieskoniai ir padažai.
‘Syrah/Shiraz’ vynai iš šiaurinio Ronos slėnio (Prancūzija) ar Australijos, turintys stiprią vaisių, prieskonių ir pipirų aromatų kombinaciją, dera su grilinta ar troškinta ėriena.
Raudonasis sausas
Castelo di Volpaia Chianti Classico Riserva DOCG 2020
-
Italija
- Toskana/Chianti Classico DOCG
-
- Sangiovese - 100%
-
- Taurus, koncentruotas, struktūriškas raudonasis
- 0,75 13.5 %
Raudonasis sausas
Chateau de Saint Cosme Cotes du Rhone Rouge AOP 2023
-
Prancūzija
- Ronos slėnis/ Côtes du Rhône AOP
-
- Syrah - 100%
-
- Svarus, vaisiškas, nokus raudonasis
- 0,75 14 %
Raudonasis sausas
La Rioja Alta Viña Alberdi Reserva Rioja DOCa 2020
-
Ispanija
- Riocha/Rioja DOCa
-
- Tempranillo - 100%
-
- Taurus, elegantiškas, kompleksiškas raudonasis
- 0,75 14%
VARŠKĖS SŪRIS SU DŽIOVINTAIS VAISIAIS
Varškės sūris, gardintas aguonomis ar džiovintais vaisiais – senovinis ir tradicinis lietuvių desertas.
Prie jo puikiai tiks saldūs baltieji vynai iš Austrijos ir Vokietijos - Auslese bei Beerenauslese sirpumo bei “Moscato” – lengvas, saldus ir vaisiškas vynas iš Italijos. Vyno saldumas ir gaivumas puikiai papildys džiovintus vaisius ir varškės sūrio švelnumą.
Saldusis saldus
Château Dereszla Tokaji Szamorodni Sweet 2018 0,5L
-
Vengrija
- Tokajus
-
- Furmint
- Sárgamuskotály
- Zeta
- ...
-
- Vaisiškas saldusis
- 0,5 10,5 %
Putojantis saldus
G. D. Vajra Moscato d'Asti DOCG 2022
-
Italija
- Pjemontas/Moscato d'Asti DOCG
-
- Moscato Bianco - 100%
-
- Lengvas, gaivus, pusiau saldus, vaisiškas baltasis
- 0,75 5,5 %
Saldusis saldus
Kracher Cuvée Auslese 2023 0.375L
-
Austrija
- Burgenlandas
-
- Chardonnay - 60%
- Welschriesling - 40%
-
- Vaisiškas saldusis
- 0,375 9.5 %