30 geriausių Lietuvos restoranų vyno eksperto akimis
Paskelbta: 2019-07-03
Jau 4-tus metus iš eilės birželio gale 100 gurmanų komanda sudaro geriausių šalies restoranų reitingą. 70 proc. balų skiriama už restorano maistą ir po 10 proc. – už aplinką, aptarnavimą ir vynraštį. „Vyno klubas“ džiaugiasi dirbdamas net su 24 iš 30 geriausių šalies restoranų. Ko dairytis ir ką ragauti lankantis geriausiuose šalies restoranuose?
#1 vieta – Džiaugsmas (Vilnius). Tai natūraliojo vyno pionieriai Lietuvoje. Vynraštis negausus, bet labai konceptualus. Dominuoja ekologinis, biodinaminis ir natūralusis vynas, tačiau restoranas turi keletą pasiūlymų ir konvencinio vyno šalininkams. Puikus taurėmis pilstomo vyno pasirinkimas. Rekomenduoju susipažinti su natūraliojo vyno pasauliu ragaujant Meinklang Graupert Grauburgunder Trocken 2018.
#2 vieta – Nineteen18 (Vilnius). Šiame restorane pats prabangiausias prie degustacinio meniu priderinto vyno rinkinys. Paragausite tiek modernesnio, tiek griežtai klasikinio vyno. Itin kruopščiai atrinktų gamintojų vynas. Rekomenduoju Champagne Pol Roger Brut Reserve NV, kurį savo vestuvėms pasirinko ir princas Haris.
#3 vieta – Monai (Klaipėda). Negausiame restorano vynraštyje dominuoja populiarus sirpus, vaisiškas vynas. Tačiau yra ir keletas įdomybių. Rekomenduoju austrišką „Pinot Gris“ – Kracher Pinot Gris Trocken Burgenland 2016.
#4 vieta – Sweet Root (Vilnius). Prie sezoninio restorano valgiaraščio siūlomas priderinto vyno rinkinys. Kaskart pasikeitus bent vienam patiekalui, „Vyno klubo“ ekspertas Andrius Pagojus vyksta ragauti patiekalo ir parinkti būtent prie jo derantį vyną. Rekomenduoju klasikinį „Sauvignon Blanc“ iš Luaros slėnio Domaine Chatelain les Chailloux Silex Pouilly Fume AOC 2017.
#5 vieta – Vila komoda (Palanga). Restorano vynraštis sezoninis, pritaikytas prie kintančio valgiaraščio. Tai natūraliojo ir biodinaminio vyno ambasadoriai Lietuvos pajūryje. Gausu netradicinių, bet puikių vynų: nuo austriško rausvo, su odelėmis laikyto „Pinot grigio“ iki pušies sakais pagardintos graikiškos recinos. Rekomenduoju žymiausiuose pasaulio restoranuose liaupsinamą lietuviškai pavadintą vynąSebastien Riffault Saulėtas Sancerre Blanc AOC 2011.
#6 vieta – Šturmų švyturys (Ventė, Vilnius). Restorano vynraštyje apstu puikiai atrinkto, prie žuvies patiekalų itin gerai derančio vyno iš Vokietijos ir Austrijos. Rekomenduoju austrišką Vachau regiono vyną „Smaragd“, kurie itin puikiai derantį prie šviežios Kuršių marių žuvies.
#7 vieta – Amandus (Vilnius). Degustacines vakarienes svečiams siūlančiame restorane populiariausi vynai, kurie jau priderinti prie patiekalų. Tačiau ir vynraštyje tikrai yra iš ko rinktis. Rekomenduoju vasariškai gaivų bene žymiausio Provanso vyndario rožinį vyną Domaine Ott Rose BY OTT Cotes de Provence AOC 2018.
#8 vieta – Dine (Vilnius). Nenuostabu, kad restoranui vadovaujant daugkartiniam Lietuvos someljė čempionui Arminui Darasevičiui vynraštyje gausu puikių vynų. Sąrašas platus, vynas kruopščiai atrinktas. Džiugina, kad restoranas turi ir keletą išties retų vynų, kurie dažniausiai iškart „nusėda“ kolekcininkų rūsiuose. Rekomenduoju paragauti reto raudonojo Burgundijos vyno iš „Les Vignots“ vynuogyno Pomaro (Pommard) kaimelyje Nicolas Rossignol Les Vignots Pommard AOC 2015 (vyno seniai nebėra prekyboje, tačiau restorane jo paragauti vis dar galima).
#9 vieta - Ertlio namas (Vilnius). Istorinės lietuviškos virtuvės restoranas veikia degustacinio meniu principu, prie jo siūlomi someljė priderinti gėrimai. Pasirinkimas nėra itin gausus, tačiau gana įvairus. Rekomduoju prie istorinių patiekalų rinktis ir vyną, kuris buvo geriamas Lietuvos teritorijoje LDK laikais – raudonąjį Bordo ar Burgundijos vyną iš Prancūzijos arba rislingą iš Vokietijos.
#10 vieta – Gaspar‘s (Vilnius). Indiškos virtuvės įkvėptame restorane vyno pasirinkimas puikus. Čia galėsite paragauti tiek jauno vyno iš Vokietijos, tiek puikiai subrendusio kilniojo bordo. Vyną mėgstantis šefas rūpinasi, kad svečiai galėtų paragauti ir retesnio vyno iš neįprastų vietovių, kuriose vynas puikiai gaminamas. Rekomenduoju retą libanietišką ronos stiliaus vyną Massaya Terrasses de Baalbeck Lebanon Beqaa Valley 2012 (vyno senokai nėra prekyboje, bet jo vis dar galite paragauti šiame restorane).
#11 vieta – Somm (Vilnius).
#12 vieta – Dia (Vilnius).
#13 vieta – Saint Germain (Vilnius).
#14 vieta – Stikliai (Vilnius).
#15 vieta – Momo Grill (Klaipėda, Kaunas).
#16 vieta – Numan (Kaunas).
#17 vieta – Monte Pacis (Kaunas).
#18 vieta – Meat (Vilnius, Nida).
#19 vieta – Da Antonio (Vilnius).
#20 vieta – Apvalaus stalo klubas (Trakai).
#21 vieta – Sofa de Pancho (Vilnius / Nida).
#22 vieta - Stebuklai (Vilnius).
#23 vieta – Selfish (Vilnius).
#24 vieta – Boff Steakhouse (Vilnius).
#25 vieta – 14 Horses Brasserie (Vilnius).
#26 vieta – Telegrafas (Vilnius).
#27 vieta – La Esperanza (Trakų raj.).
#28 vieta – Avenue Brasserie (Šiauliai).
#29 vieta – Restaurant Palanga (Palanga).
#30 vieta – Uoksas (Kaunas).
Petras Jarašūnas