Bukowskio vynų ir literatūros žemėlapis
Paskelbta: 2021-09-04
Žymusis Los Andželo chuliganas, niekdarys, rašytojas bei legendinis girtuoklis Charles’as Bukowskis gimė visai ne JAV, nors iš pirmo žvilgsnio gali taip pasirodyti. Jo tėvai į naująjį žemyną emigravo 1923 m., kai Bukovskiui buvo vos treji. Tikroji rašytojo gimimo ir kilmės vieta – Reino krašto-Pfalco žemė, puikiai žinoma dėl išvystytos vyno pramonės ir nuostabių vynuogynų. Tačiau netgi tai nėra visiškai tikslu. Gimtasis Bukowskio miestas Andernachas visiškai nepasižymėjo vynu ir Pfalce plytinčių vynuogynų grožiu. Miestas labiausiai garsėjo metalo ir medžio apdirbimo, chemijos, statybinių medžiagų, mašinų gamybos pramone. Galbūt šis nestandartinis derinys prisidėjo prie jaunojo Bukovskio meilės pigiam, metalo skoniu atsiduodančiam vokiškam vynui.
Austės Vagoraitės piešinys
Jaunystėje šlaistydamasis po ne pačius geriausius Los Andželo rajonus, menininkas dažniausiai gerdavo alų ir viskį arba jo mišinį, tačiau ne kartą išreiškė didelę meilę pigiam, pusiau saldžiam „Liebfraumilch“ vynui. Tų laikų Bukowskį galima pažinti iš jo pirmųjų romanų „Paštas“ ir „Faktotumas“. „Liebfraumilch“ pavadinimas dažnai asocijuojasi su menkos kokybės vynu. Jis gaminamas Reino-Heseno, Pfalco, Nahės arba Reingau regionuose. Jo sudėtyje turi būti bent 70 proc. ‘Riesling’, ‘Silvaner’arba ‘Müller-Thurgau’ vynuogių, taip pat litre turi būti 18–40 g cukraus. Turbūt ne atsitiktinumas, kad šis vynas kildinamas iš to paties regiono, kuriame gimė ir pats Bukowskis.
Bėgant metams ir augant rašytojo populiarumui, jis vis dažniau galėjo mėgautis geresnės kokybės vynais. Pasak negausios informacijos, tarp mėgstamiausių menininko vynų dažniausiai patekdavo 9-ojo dešimtmečio „Cabernet Sauvignon“. Šio vyno istorija tais laikais buvo ne mažiau komplikuota nei paties rašytojo gyvenimas. Nuslopus romano „Moterys“ šlovei, Bukowskis ėmėsi rašyti savo skaudžiausių patirčių pripildytą romaną apie vaikystę „Arklienos kumpis“. Tuo metu Kalifornijos vynams pirmasis naujojo dešimtmečio sezonas (1980 m.) prasidėjo labai neįprastai. Žydėjimo periodas buvo gana sklandus, tačiau netikėtai ilgas. Sezono metu atšalo, dažnai kilo rūkas. Ilgai laukta šiluma atkeliavo tik rugsėjį. O sezonui besibaigiant, pasidarė nepakenčiamai karšta. Skinamos ‘Cabernet’ vynuogės buvo žalios, su daug rūgšties ir neprinokusiais taninais, tačiau taip pat buvo pernokusio aromato vynuogių su dideliu cukraus kiekiu. To vynmečio vynai, jaunystėje atrodę labai nekaip, elegancijos įgavo sendami. Visai kaip ir pats rašytojas. Taip prasidėjo 9-asis dešimtmetis Kalifornijos vynams ir paties Bukowskio literatūrai, kuri įgavo vis daugiau ir daugiau įtakos bei svorio pasaulyje.
Teoriškai galime numanyti, kokius vynus Bukowskis gėrė. Galbūt tai galėjo būti 1981 m. „Diamond Creek Cabernet Sauvignon“, 1985 m.„Groth Cabernet Sauvignon“ar1987 m. „Mondavi Reserve Cabernet“. Žinoma, tai kuklūs spėjimai, remiantis tuo, kas aptariamu laikotarpiu buvo populiaru Kalifornijoje ir Los Andžele.
Galiausiai Bukowskis grįžo prie savo gimtųjų šaknų. Paskatintas žmonos Lindos Lee Beighle’s, dirbusios sveiko maisto parduotuvėje, jis pradėjo rinktis pusiau sausus „Riesling“ vynus. Savaime suprantama, kad Bukowskio apsukos ganėtinai sulėtėjo, o ir gyvenimo būdas pasikeitė, tad grįžti prie „Liebfraumilch“nebuvo prasmės. Tuo metu pasirodė dar dvi paskutiniosios knygos – „Holivudas“ ir „Skaitalas“. Pastarasis romanas (1994 m.) žymi rašytojo gyvenimo pabaigą.
Klajones po Los Andželą, nesėkmes, girtuoklystes, literatūrą ir vyną į visumą sujungia Bukowskio mylima Bethoveno muzika. Nieko keista, kad be literatūros ir iki siūlelių išnarstytų tamsiausių Los Andželo užkaborių, Bukowskis, galėjo visai neblogai išmanyti ir apie vyną, kurį su malonumu gėrė įvairiais savo gyvenimo etapais.
Mantas Balakauskas
Baltasis p. sausas
Reichsgraf von Kesselstatt Scharzhofberger Riesling Kabinett Feinherb 2018
- Vokietija
- Mozelis
-
- Riesling - 100%
-
- Lengvas, gaivus, pusiau sausas, vaisiškas baltasis
- 0,75 11,5 %